Επιθετικότητα ανηλίκων: Πώς εξηγείται και πώς μπορεί να προληφθεί – Τι είπε η ψυχολόγος Β. Αθανασίου

Array

Η έξαρση των κρουσμάτων βίας μεταξύ ανηλίκων, συνάδει με τις αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων με διαταραχές που αυξήθηκαν κατά 30% στο διάστημα 2020- 21, τονίζει η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου καλώντας γονείς και εκπαιδευτικούς να συντονιστούν στην πρόληψη «πριν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι εξελιχθούν σε θύτες».

Για να νιώσουν αίσθημα αποδοχής, που ενδεχομένως να λείπει στο οικογενειακό περιβάλλον, παιδιά με αίσθημα κατακερματισμένης ταυτότητας προσπαθούν να ανήκουν κάπου, όπως οι συμμορίες και οι ομάδες επιθετικότητας στο διαδίκτυο.

«Τα παιδιά μάρτυρες ή θύματα κακοποητικών συμπεριφορών στο οικογενειακό περιβάλλον, ενδεχομένως ταυτίζονται με τον επιτιθέμενο και το στρέφουν σε εξωτερικές ομάδες. Νιώθουν δύναμη, όμως μέσα τους είναι αδύναμοι».

Η Βέρα Αθανασίου τονίζει μάλιστα ότι παιδιά που πέφτουν θύματα επιθετικότητας από ανήλικο, πρέπει να βλέπουν απέναντί τους όχι κάποιον πιο δυνατό, αλλά «έναν κατακερματισμένο που εκφράζει τη δυσλειτουργικότητά του».

 «Το τι συμβαίνει σε κάθε σπίτι, σημαίνει ότι είμαστε προϊόντα του περιβάλλοντός μας»

Για να φτάσουμε σε συμβάντα στο σχολείο έχουν προηγηθεί άλλες καταστάσεις, τόνισε η ειδικός και περιγράφει φαύλο κύκλο για το παιδί – θύτη  αφού «επαναλαμβάνει για να εισπράξει μόνο ότι είναι παραβάτης στο περιθώριο».

«Να αγκαλιάσουμε  τα παιδιά που στο σπίτι είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι»

Οι γονείς δεν πρέπει να νιώθουν αποτυχημένοι, εάν απευθύνονται σε ψυχολόγο. Και το σχολείο πρέπει να αναλάβει ρόλο, διοργανώνοντας ομάδες στήριξης, μιλώντας για συναισθήματα, χωρίς τιμωρία, αλλά με πρόθεση να καταλάβουμε.

Η Βέρα Αανασίου, επισημαίνει ότι «εάν αποτύχει η πρόληψη δυστυχώς θα κληθούμε σε αντιμετώπιση. «Και οι ενήλικες ανθρωποκτόνοι είναι τέτοιου τύπου έφηβοι».

Στην περίοδο της καραντίνας αυξήθηκαν, όπως λέει, οι ανθρωποκτονίες γιατί «πολλοί έχασαν τον έλεγχο μπαίνοντας σε πραγματικότητα που δεν έχουν μάθει».

«Δυστυχώς περιμένουμε και χειρότερα γιατί διανύουμε κρίση στην ψυχική υγεία»

Είναι σημαντικό να γίνονται παρεμβάσεις σε κοινότητες και συλλογικότητες, είπε η κυρία Αθανασίου.

Πηγή: ΕΡΤ- Εκπομπή «Συνδέσεις» ( @SindesisERT )

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος