Παραβατικότητα ανηλίκων και πανδημία: Δύο ειδικοί μιλούν στην ΕΡΤ για τα αίτια του φαινομένου (video)

Array

«Το φαινόμενο είναι περισσότερο κοινωνικό και ο βασικός λόγος είναι ότι είμαστε στην αποδρομή της πανδημίας» δήλωσε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης για τα αίτια που συντελούν στην έξαρση της βίας στους ανηλίκους ενώ για το επίκαιρο θέμα που απαντάται πλέον ακόμη και στις σχολικές αίθουσες τοποθετήθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» και η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου.

«Τα περισσότερα από τα παιδιά ήταν κλεισμένα στο σπίτι και για περίπου 18 μήνες είχαν διαφορετικές προσλαμβάνουσες. Αυτό συνδυάζεται και με την έξαρση της βίας μέσα στο σπίτι, η οποία πολλές φορές μένει στις κλειστές θύρες», δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο Γιάννης Μαρακάκης, ποινικολόγος που έχει χειριστεί αρκετές τέτοιες υποθέσεις.

Μιλώντας για τη νεανική παραβατικότητα ο έγκριτος νομικός εστίασε στις ηλικίες από 13 μέχρι 18 ετών που απαντάται κυρίως, λέγοντας ότι μετά το lock down και τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού τώρα ήταν η πρώτη ευκαιρία να εκδηλωθούν βίαια περιστατικά καθώς και ότι πλέον βρίσκεται συνεχώς κάτω από τα ραντάρ των Μέσων Μαζικής ενημέρωσης οποιοδήποτε περιστατικό απασχολεί την αστυνομία.

Αναφερόμενος στις συμμορίες που εμπλέκουν ανηλίκους στις παράνομες δράσεις τους ο κ. Μαρακάκης διευκρίνισε ότι αυτό συνέβαινε πάντα. «Ο ανήλικος έχει διαφορετική μεταχείριση ποινικά μετά το έγκλημα και μετά τη σύλληψή του, αφετέρου έχει και διαφορετική διεισδυτικότητα γιατί είναι πιο εύκολο να πείσει και τον δύσπιστο για να κάνει κάτι».

Πρόσθεσε δε ότι «τα αντανακλαστικά της αστυνομίας είναι σε πολύ καλό επίπεδο» ενώ όπως τόνισε «ο τρόπος παρακολούθησης και έρευνας της εγκληματικότητας γίνεται με πολύ καλό επιστημονικό τρόπο».

Τα παιδιά ψάχνουν να βρουν ταυτότητα

Από την πλευρά της η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου εστίασε στη βία που υπάρχει ολοένα και πιο συχνά μέσα στην ελληνική οικογένεια, η οποία τα τελευταία χρόνια πλήττεται από την κοινωνική και οικονομική κρίση.

«Δεν σημαίνει ότι είμαστε όλοι ευάλωτοι στο να μπούμε σε τέτοιου τύπου ομάδες» είπε επισημαίνοντας ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε περιστατικά βίας γίνονται μάρτυρες ή θύματα βίας και είναι «σαν να αναγκάζονται ουσιαστικά να μιμηθούν αυτό που έχουν μάθει στο σπίτι τους και να το εκφράζουν στην κοινωνία, στους συνομήλικους μέσα από επιθετικότητα» ανέλυσε η ψυχολόγος.

Σύμφωνα με την ειδική ψυχικής υγείας «επιθετικός γίνεται αυτός που φοβάται. Από εκεί και πέρα μπορεί να υπάρχει μητρική ή πατρική αποστέρηση και μέσα από αυτές τις συμμορίες τα παιδιά ψάχνουν να βρουν μία ταυτότητα. Δεν έχουν κάποιον να ταυτιστούν και μέσα από αυτές τις ομάδες γίνεται κάποιος αρχηγός. Υπάρχει μια ιεραρχία που μέσα στο σπίτι τείνει να χάνεται και έτσι τα παιδιά αισθάνονται ότι κάπου ανήκουν, έστω και σε ένα πολύ δυσλειτουργικό εγκληματικό περιβάλλον».

Εξηγώντας το πώς λειτουργεί ο ψυχικός κόσμος των ανήλικων παραβατών διευκρίνισε ότι το να ανήκουν σε αυτές τις ομάδες του κάνει να νιώθουν καλύτερα γιατί έτσι αντισταθμίζουν την εσωτερική τους αδυναμία.

«Εσωτερικά νοιώθουν τόσο ευάλωτοι που αν το γνώριζαν όλα τα παιδιά τα οποία πέφτουν θύματα σε αυτές τις συμμορίες, ουσιαστικά δεν θα τους φοβούνταν τόσο και όλη η κοινωνία θα είχε πάρει μια διαφορετική στάση απέναντι σε αυτές τις συμμορίες», επισήμανε η ψυχολόγος.

Σε αυτά τα παιδιά λείπει η αγκαλιά

Η ίδια τόνισε ότι δεν είναι αργά γι’ αυτά τα παιδιά. «Να στρέφουμε το ενδιαφέρον μας στα παιδιά, αλλά είναι πολύ σημαντικό να στρέψουμε και το ενδιαφέρον μας και στους γονείς. Οι γονείς πρέπει να γίνουν πάλι βράχοι. Τα πρότυπα τα οποία τα παιδιά θα μπορούν να δουν, να θαυμάσουν, να εξιδανικεύουν να ταυτιστούν μαζί τους μέσα από υγιείς ουσιαστικά αναπαραστάσεις, ωστόσο, ούτως ώστε να έχουμε μια κοινωνία καλύτερη και βέβαια μέσα από την παιδεία».

Μιλώντας για το εκπαιδευτικό σύστημα υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι να αναγνωρίζουν τα ανησυχητικά σημάδια στη συμπεριφορά και αντί να διώχνουν ως αποδιοπομπαίους τράγους τους μαθητές που είναι επιθετικοί ή ακόμη και εγκληματίες να τους αγκαλιάζουν, να δίνουν το παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθήσουν. Και αυτό γιατί, όπως είπε η κ. Αθανασίου, «σε αυτά τα παιδιά λείπει η αγκαλιά».

Δείτε επίσης:

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος