Τσακλόγλου στην ΕΡΤ: Μεγάλος σύμμαχος για ανάπτυξη οι επενδύσεις του Ταμείου Ανθεκτικότητας & Ανάκαμψης

Array

«Πράγματι πιστεύουμε ότι θα έχουμε και στην Ελλάδα ανάπτυξη. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο σύμμαχο, που είναι οι επενδύσεις του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης», επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας στην ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη. «Η χώρα μας είναι ένα πολύ καλό “οικόπεδο” για όσους εργάζονται απομακρυσμένα για κάποια επιχείρηση του εξωτερικού» είπε ακόμα, με αφορμή και το ρεπορτάζ της εκπομπής για τους ψηφιακούς νομάδες στα Γιάννενα.

Για την ανεργία που έχει μειωθεί μεν στο 11,6%, ένα ρεκόρ δεκαετίας, ωστόσο ακόμα παραμένει αρκετά υψηλή, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Έχουμε ακόμα μεγάλο δρόμο να διανύσουμε, αλλά η εμπειρία την οποία είχαμε την τελευταία τριετία ήταν το ότι μειώθηκε γρήγορα η ανεργία (…) Όλη η Ευρώπη την επόμενη χρονιά πηγαίνει σε οικονομικές συνθήκες, οι οποίες θα είναι δυσκολότερες από ότι ήταν φέτος και αυτό σίγουρα δεν θα μας αφήσει ανεπηρέαστους».

Ως προς την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ανάπτυξη στη χώρα μας, σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα: «Πράγματι πιστεύουμε ότι θα έχουμε και εδώ. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο σύμμαχο, που είναι οι επενδύσεις του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, το οποίο πραγματικά νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει κυριολεκτικά την Ελλάδα. Και τα ποσά είναι μεγάλα και νομίζω ότι σχεδιασμός που έχει γίνει είναι πολύ καλός – και είναι.»

Ερωτηθείς για το αν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των σημερινών εργαζομένων επαρκούν για την καταβολή των σημερινών συντάξεων, τόνισε: «Για τις κύριες συντάξεις -που είναι το κυριότερο- μπορούμε να δούμε τα νούμερα του προϋπολογισμού ο οποίος μόλις κατατέθηκε. Προβλέπει για πληρωμή κύριων συντάξεων περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά οι εισφορές θα καλύψουν μόλις 15 δισεκατομμύρια. (…) Ακόμα και σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι της ανταποδοτικής σύνταξης καλύπτεται από τον προϋπολογισμό. Βέβαια, οι μελέτες τις οποίες έχουμε διαθέσιμες οι αναλογιστικές αυτή τη στιγμή φαίνεται να λέει ότι αυτό το ΑΕΠ κλείνει σταδιακά, και παρότι αυτό το κομμάτι το οποίο θα πληρώνουμε για εθνική σύνταξη είναι πολύ υψηλότερο από ότι είναι οι εισφορές προς το συνταξιοδοτικό σύστημα που βάζουν οι προϋπολογισμοί άλλων ευρωπαϊκών κρατών, είναι κάτι το οποίο πραγματικά το αντέχουμε».

Ως προς το γιατί το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης στο ΙΚΑ αφορά μόνο τους κάτω των 35 αλλά και για ποιους λόγους έγινε αυτή η μεταρρύθμιση, ο υφυπουργός σημείωσε:

«Υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι λόγοι για τους οποίους ήταν απολύτως επιβεβλημένη αυτή η μεταρρύθμιση. Το πρώτο ήταν το ότι το σύστημά μας είναι διανεμητικό, δηλαδή πρακτικά αυτό που είπα προηγουμένως, ότι θεωρητικά οι συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων πληρώνονται από τις εισφορές των τωρινών εργαζομένων. Αυτά τα συστήματα δουλεύουν καλά όταν έχεις πολλούς εργαζόμενους. Λίγους συνταξιούχους αρχίζουν να έχουν προβλήματα όταν αυτό αρχίζει να ανατρέπεται. Η Ελλάδα δεν ήταν η μόνη χώρα η οποία είχε δημογραφική γήρανση. Όλες οι ευρωπαϊκές και σε όλο τον κόσμο και σταδιακά όλο και περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες μπαίνουν σε αυτήν εδώ τη φάση. Τι κάνανε όλες αυτές οι χώρες; Όλες αυτές οι χώρες προσπάθησαν δίπλα στο διανεμητικό σύστημα να βάλουν και ένα σύστημα το οποίο να μην εξαρτάται από τους κινδύνους του δημογραφικού. (…)

Υπάρχουν πολλές χώρες οι οποίες λειτουργούν παράλληλα αναδιανεμητικό και κεφαλαιοποιητικό συστήματα για πολλές δεκαετίες τώρα. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι στα κεφαλαιοποιητικό συστήματα, ναι μεν υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στις αποδόσεις, αλλά μακροχρόνια έχουν πολύ καλύτερες αποδόσεις από αυτές που έχουν τα διανεμητικό συστήματα και κυρίως τα διανεμητικό συστήματα γερασμένων κοινωνιών, όπως η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι μελλοντικοί ή οι νυν εργαζόμενοι και μελλοντικοί συνταξιούχοι θα πάρουν πολύ υψηλότερες συντάξεις από ότι θα έπρεπε να υφίστανται».

Ερωτηθείς για το κατώτατο μισθό, ο οποίος σήμερα είναι χαμηλότερος από αυτόν που ήταν το 2011, και για το τι πρέπει να αναμένεται από την κυβέρνηση επ’ αυτού, υπογράμμισε:

«Αυτό που έχουμε θεσμοθετήσει στα προηγούμενα χρόνια είναι μια διαδικασία με την οποία καθορίζεται κατώτατος μισθός. Είναι μια διαδικασία η οποία ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Καταθέτουν τις απόψεις τους οι κοινωνικοί εταίροι, επιστημονικά ινστιτούτα και ούτω καθεξής. Και μετά υπάρχει μια ομάδα ειδικών η οποία συντάσσει μια έκθεση, την καταθέτει στο ΚΕΠΕ και το ΚΕΠΕ κάνει την τελική έκθεση προς τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος και αποφασίζει για το ύψος του κατώτατου μισθού.

Η διαδικασία αυτή ξεκινάει με την αρχή της χρονιάς και έχει συγκεκριμένα χρονικά, όπως τα λένε οι χρονικές συγκυρίες στις οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία. Τώρα αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν είναι στην Ελλάδα. Μόνο από τη μια μεριά θέλεις να εξασφαλίσεις ένα ικανοποιητικό εισόδημα για τους εργαζόμενους, χωρίς ταυτόχρονα να μειώσεις την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, Δηλαδή να δώσεις κάτι πολύ υψηλό».

Ερωτηθείς για το πώς βλέπει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για την τρέχουσα δεκαετία, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε:

«Αυτό το οποίο έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια, είναι ότι έχουν κλείσει διάφορες τρύπες για πρόωρη συνταξιοδότηση και ούτω καθεξής, οπότε σημαίνει ότι περισσότερο κομμάτι θα μείνει του εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, μια τάση την οποία βλέπουμε είναι ότι όλο και περισσότερες γυναίκες, οι οποίες είτε δεν συμμετείχαν για πολλά χρόνια είτε δεν συμμετείχαν καθόλου στην αγορά εργασίας, συμμετέχουν.

(…) Νομίζω ότι αυτή η τάση, την οποία επίσης είδαμε σε ρεκόρ τριακονταετίας των ξένων άμεσων επενδύσεων, θα συνεχιστεί. Αυτό το πράγμα θα βοηθήσει και τις ελληνικές επιχειρήσεις να ενδυναμωθούν. Και νομίζω ότι από αυτή την άποψη έχουμε κάποια καλή δεκαετία μπροστά μας, αλλά μετά πρέπει να το φροντίσουμε γιατί από εκεί και πέρα τα πράγματα αρχίζουν και “γυρίζουν”».

Ο υφυπουργός σημείωσε, με αφορμή και το ρεπορτάζ της εκπομπής για τους ψηφιακούς νομάδες στα Γιάννενα, ότι οι εργασιακές συνθήκες αλλάζουν όσο αλλάζει η τεχνολογία.

Κληθείς να σχολιάσει για το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων κατά την εργασία εξ’ αποστάσεως, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορεί ο εργοδότης σου πέρα από συγκεκριμένες ώρες να επικοινωνεί μαζί σου για θέματα εργασίας, με οποιονδήποτε τρόπο».

«Όλο αυτό με την τηλεργασία προϋπήρχε της πανδημίας, απλώς αυτή αποτέλεσε τον επιταχυντή (…) Έχουμε το παράδειγμα του lockdown στην Ταϊβάν. Εκεί πολλοί ζήτησαν μετά το πέρας της να συνεχίζουν να εργάζονται με τηλεργασία» είπε ακόμα ο ίδιος.

Δείτε ακόμα: Βίντεο: «Ψηφιακοί νομάδες» & «μεγάλη παραίτηση» – Ο «Επίλογος» συνομιλεί στα Γιάννενα με ανθρώπους που εργάζονται εξ αποστάσεως

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος