Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο – Πώς την σχολιάζουν οι Δ. Καιρίδης και Θ. Δρίτσας (video)

Για τον διπλωματικό μαραθώνιο στον οποίο έχει αποδοθεί η Ελλάδα για να καταδείξει στα διεθνή fora την τουρκική προκλητικότητα μίλησαν στην ΕΡΤ o καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Καιρίδης και ο Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, αναλύοντας τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

«Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να εξηγήσει την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή μας. Στο κείμενο συμπερασμάτων -της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ- συμπεριλαμβάνονται πολύ αυστηρές συστάσεις προς την Τουρκία» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο Δημήτρης Καιρίδης.

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στις σκληρές δηλώσεις του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ στη Σύνοδο του ΕΛΚ υποστηρίζοντας ότι «η προσπάθεια αποδίδει». Και όπως πρόσθεσε, «οι Ευρωπαϊοι περιμένουν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, όπου η Τουρκία θα βρεθεί με την προκλητικότητά της μόνη, κάνοντας το παιχνίδι του Πούτιν».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο «είναι ένας αγώνας διαρκείας στον οποίο εμείς πρέπει να ζητάμε πάντοτε το περισσότερο και να αξιοποιούμε τις  ευκαιρίες που μας δίνουν οι νέες συνθήκες της γεωστρατηγικής αφύπνισης της Ευρώπης».

Δεν υπάρχει άμεσα κίνδυνος

Ο Θεόδωρος Δρίτσας αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ λέγοντας ότι έχει ειδικό ενδιαφέρον στη συγκυρία έτσι όπως έχει διαμορφωθεί: «Από ότι φαίνεται τα πρώτα θέματα είναι η ένταξη χωρών όπως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία αλλά και η επιτυχάνση των διαδικασιών για τη Γεωργία και τη Μολδαβία, όπου φαίνεται ότι για ακόμα μια φορά δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα».

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Δρίτσας έκανε ειδική αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου και την «σύσταση προς την Τουρκία» που έχει προαναγγελθεί.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι ο ίδιος είναι σκεπτικός για το αν η ηγεσία του ΥΠΕΞ πρέπει να είναι ικανοποιημένη από αυτή τη διατύπωση για λόγους διπλωματικής ευελιξίας. «Εάν ο κ. Μητσοτάκης εννοεί ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι ικανοποιημένη από αυτή την εξέλιξη θα διαφωνήσουμε πάρα πολύ. Υπάρχει το casus belli και υπάρχει όξυνση, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την μεριά της εθνικιστικής επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας που η Ευρώπη δεν μπορεί να σιωπά».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν υπάρχει άμεσα κίνδυνος επιχειρησιακής δραστηριότητας από την πλευρά της Τουρκίας απέναντι στα νησιά μας. Είναι περισσότερο η αναβάθμιση των τουρκικών διεκδικήσεων μέσα από μια διαδικασία που δεν ξέρουμε το ρόλο των ΗΠΑ».

Να σημειωθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος