Το χρονικό της τραγωδίας στα Τέμπη: Από τη σύγκρουση έως τη σύλληψη του σταθμάρχη

Τριήμερο εθνικό πένθος για την ανείπωτη τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες από την μετωπική σύγκρουση τρένων λίγο πριν τα μεσάνυχτα στα Τέμπη

Τριήμερο εθνικό πένθος για την ανείπωτη τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες από την μετωπική σύγκρουση δύο τρένων ενός επιβατικού και ενός εμπορικού, λίγο πριν τα μεσάνυχτα στα Τέμπη. Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που βαγόνια τυλίχθηκαν στις φλόγες, έγιναν μία άμορφη μάζα, ενώ ολόκληρα κομμάτια εκσφενδονίστηκαν μέτρα μακριά.

  • Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ, όταν η επιβατική αμαξοστοιχία με 350 επιβάτες που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε με την εμπορική που έκανε την αντίθετη διαδρομή. Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που βαγόνια τυλίχθηκαν στις φλόγες, έγιναν μία άμορφη μάζα, ενώ ολόκληρα κομμάτια εκσφενδονίστηκαν μέτρα μακριά.
  • Επικράτησε πανικός… Οι εικόνες που αντίκρισαν οι διασωθέντες, μόλις βγήκαν από τα βαγόνια, ήταν απίστευτες. Υπήρχαν παντού φλόγες, άνθρωποι τραυματισμένοι, άλλοι να φωνάζουν και να καλούν σε βοήθεια.
  • Μέχρ τις 12:00 είχαν φθάσει στο σημείο πυροσβέστες και ασθενοφόρα. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας πέντε λεωφορεία μετέφεραν διασωθέντες από το σημείο του τραγικού δυστυχήματος στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Απ’ αυτούς, κάποιοι μεταφέρθηκαν στο ΑΧΕΠΑ και άλλοι στο νοσοκομείο Γεννηματάς, με ορισμένους εξ αυτών να έχουν πάρει ήδη εξιτήριο μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.
  • Τα νοσοκομεία της περιοχής άνοιξαν εκτάκτως, ενώ σε «συναγερμό» βρίσκονται ορισμένα νοσοκομεία στην Αθήνα αλλά και το Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ενώ λίγη ώρα αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα η πρώτη ανακοίνωση της Hellenic Train, η οποία έκανε γνωστό ότι 350 άτομα επέβαιναν στην αμαξοστοιχία.
  • Μέχρι τις 02.00 το πρωί είχαν απαγκλωβιστεί 15 νεκροί, ενώ ήταν ήδη φανερό ότι τα θύματα θα διπλασιαστούν όσο περνούν οι ώρες.
  • Λίγο πριν τις 03.00 ήρθε και η πρώτη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η οποία έκανε λόγο για 16 νεκρούς και 85 τραυματίες.
  • Λίγο πριν τις 05.00 το πρωί έγινε γνωστό ότι ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου συνέβη το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς και ο κλειδούχος της γραμμής, οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Λάρισας.
  • Λίγα λεπτά μετά τις 06:00 από την Πυροσβεστική ανακοινώθηκαν 32 νεκροί και 85 τραυματίες, από τους οποίους παρέμεναν για νοσηλεία οι 53, ενώ οι υπόλοιποι έχουν αποχωρήσει.
  • Στις 07.00 το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γ. Μανώλης αποκάλυψε πως μετά την σύγκρουση, στα πρώτα τρία βαγόνια αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες που ίσως έφταναν και τους 1.500 βαθμούς Κελσίου.
  • Στις 10.00 το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δηλώνει δημόσια για τα αίτια του τραγικού αυτού δυστυχήματος ότι θα γίνει έρευνα από τις αρμόδιες Αρχές.
  • Μία ώρα αργότερα γίνεται γνωστό ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έχει αναθέσει την εποπτεία της προανάκρισης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο. Παράλληλα, με απόφαση του Πρωθυπουργού κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια.
  • Λίγο μετά τις 11:20 έγινε γνωστό ότι συνελήφθη και επισήμως ο σταθμάρχης του ΟΣΕ από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, καθώς υπογράφηκε η έκθεση σύλληψης από τον εισαγγελέα, ο οποίος παρακολουθεί τις ανακρίσεις για την ανείπωτη τραγωδία έξω από τα Τέμπη.
  • Λίγο πριν τις 13:00 ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο σημείο της τραγωδίας, δηλώνοντας: “Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι πως θα μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο“.
  • Μέχρι αυτήν την ώρα, στο γενικό νοσοκομείο της Λάρισας οι συγγενείς καλούνται να αναγνωρίσουν τις σορούς των δικών τους ανθρώπων, ενώ στο ΑΧΕΠΑ και το Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης έχουν μοιραστεί οι 66 τραυματίες.
  • Η τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στις 14:30, έκανε λόγο για 36 νεκρούς και 66 τραυματίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Λάρισας, της Κατερίνης και της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε ακόμα:

Τα δυστυχήματα που “στοίχειωσαν” τα Τέμπη

Οι διαστάσεις του δυστυχήματος της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη, μέσα από συγκλονιστικές φωτογραφίες

Ιδιαίτερα αγαπητός στην Αμαλιάδα ο μηχανοδηγός που έχασε την ζωή του στο δυστύχημα στα Τέμπη

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την οδύνη του

Μήνυμα Ζελένσκι στα ελληνικά για σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: «Τα θερμά μου συλλυπητήρια»

Στο σημείο της τραγωδίας από ψηλά: Τι κατέγραψε το drone της ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος