Τι σημαίνει η επανεκλογή Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά – Τα δύο κρίσιμα ζητήματα

«Δεν νομίζω ότι θα περιμένουμε δραματικές αλλαγές, καθώς με αυτή τη νίκη του στην αφετηρία αυτού που ονομάζει αιώνας της Τουρκίας, κανένας Ερντογάν τελικά δεν έχει λόγους για σημαντικές ανατροπές» είπε ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ για την νίκη Ερντογάν στον β΄γύρο των των τουρκικών εκλογών.

«Σημείο κλειδί θα είναι και πρώτο τεστ για τον Ερντογάν θα είναι η στάση του στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11 – 12 Ιουλίου» λέει και συνεχίζει: «Και εκεί μια πιθανή υποχώρηση του Ερντογάν θα του δώσει την αναγκαία μόχλευση, αυτή που είχε ανάγκη σε άλλα ζητήματα, μεταξύ αυτών και τα ελληνοτουρκικά. Πάντως μπροστά έχουμε αυτά τα δύο κρίσιμα ζητήματα. Το ένα είναι και το ζήτημα των F-16 σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση το θέμα της διαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το προσφυγικό αλλά και της τελωνειακής ένωσης όπου εκεί εμπλέκεται και τα ελληνοτουρκικά».

«Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς»

Όσο για το αν βλέπει κάποιο παράθυρο ευκαιρίας επανέναρξης διαλόγου με την Ελλάδα ο Νίκος Μελέτης ανέφερε:

«Πιθανότατα μετά την ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου και στην Ελλάδα θα υπάρξει μια πρώτη προσπάθεια για την αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας σε κορυφαίο επίπεδο. Πιθανόν να δοθεί η ευκαιρία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για μια συνάντηση κορυφής μεταξύ των δύο χωρών. Μετά μπορεί να εξεταστεί και η δυνατότητα η διερεύνηση της δυνατότητας επανάληψης των διερευνητικών επαφών, αλλά νομίζω δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Η μη ένταση των τελευταίων μηνών δεν έχει συνοδευτεί από αλλαγή, έστω και κατά γράμμα των τουρκικών θέσεων. Οι ελέφαντες στο δωμάτιο που είναι το τουρκικολυβικό μνημόνιο, το casus belli, οι γκρίζες ζώνες παραμένουν και όλα αυτά δεν δημιουργούν καμία πιθανότητα αισιοδοξίας. Πάντως ακόμα κι αν πετύχουμε αυτό το mondus operandi να μην είμαστε δηλ. σε κατάσταση διαρκούς ετοιμότητας και πολεμικό κλίμα, κι αυτό θα είναι όφελος».

Πηγή: ΕΡΤ | Σχόλιο: Νίκος Μελέτης

.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος