Θ. Τσακίρης για τη ροή φυσικού αερίου: Δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο ακόμα – Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη (video)

Array

Στον ενεργειακό «πονοκέφαλο» στην Ευρώπη που προκαλούν ακρίβεια και αποθέματα αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Θοδωρής Τσακίρης.

«Μετά την δεκαήμερη περίοδο συντήρησης του αγωγού οι ροές επέστρεψαν ακριβώς εκεί που βρίσκονταν πριν από την έναρξη του προβλήματος με τη μεταφορά της τουρμπίνας για συντήρηση στον Καναδα. Έχουμε αποφύγει το άμεσο ενδεχόμενο μιας πλήρους διακοπής η οποία θα επηρέαζε πρωτίστως αρνητικά τη Γερμανία και δευτερευόντως τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπως την Τσεχία και την Πολωνία αλλά και την Ιταλία» επισήμανε ο ίδιος, μεταξύ άλλων.

«Δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο ακόμα δεδομένου ότι ο κ. Πούτιν λέει ότι από τις 26/7 θα στείλει τη δεύτερη από τις δύο τουρμπίνες του αγωγού για συντήρηση» είπε ακόμη ο κ. Τσακίρης. «Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη (…) Η προσπάθεια της Ευρώπης να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου με ποσοστό 80% μέχρι την 1η Νοεμβρίου προχωράει σε ικανοποιητικό επίπεδο» τόνισε ο κ. Τσακίρης.

Ερωτηθείς σχετικά με τα περιθώρια αντίδρασης και ανταπόκρισης της Ελλάδας στις ανάγκες της ενέργειας, σημείωσε ότι η χώρα μας επιδοτεί ένα μεγάλο κομμάτι του αυξημένου κόστους, «ίσως το μεγαλύτερο αναλογικά με το ΑΕΠ της χώρας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

«Θα υπάρξει μια προσπάθεια να πειστούν και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ότι μια ελληνική πολιτική σαν κι αυτή που προτείνουμε εδώ και περίπου οκτώ μήνες έχει νόημα να περάσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (…) Με τις κατάλληλες συμμαχίες θα μπορέσει η Ελλάδα να ανταπεξέλθει στο να μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες», υπογράμμισε ακόμη, μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος