«Τα συναισθήματα έχουν ημερομηνία λήξης» – Π. Τσάκωνας και Φρ. Φράγκος μιλούν για τα ελληνοτουρκικά

«Κατάλαβαν ότι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη είναι το πρωτεύον στις σχέσεις μεταξύ δύο γειτόνων και η καλύτερη δυνατή ευκαιρία για να πάμε ένα βήμα μπροστά» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Φράγκος

«Είναι η καλύτερη δυνατή ευκαιρία να πάμε ένα βήμα μπροστά και να ξεχάσουν οι Τούρκοι τα περί “Γαλάζιας Πατρίδας” και τα τουρκολιβυκά μνημόνια» δήλωσε στην ΕΡΤ ο στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος με αφορμή το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα επόμενα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στις «Συνδέσεις» και ο Παναγιώτης Τσάκωνας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο ΕΚΠΑ, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις τους για το πόσο θα διαρκέσει το θετικό κλίμα των τελευταίων ημερών.

«Οι δύο λαοί δεν είχαν ποτέ κάτι διαφορετικό από αυτό που ζουν σήμερα στην πλειονότητα τους. Γιατί ακόμα και όταν ήταν σε έξαρση η επιθετική ρητορική των Τούρκων, το 60% του τουρκικού λαού δεν ασπάζονταν αυτά. Αυτή τη στιγμή πράγματι ήρθαμε κοντά. Κατάλαβαν ότι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη είναι το πρωτεύον στις σχέσεις μεταξύ δύο γειτόνων και ως εκ τούτου είναι η καλύτερη δυνατή ευκαιρία για να πάμε ένα βήμα μπροστά και να αρχίσουν να ξεχνάνε οι Τούρκοι αυτά τα απατηλά τους οράματα περί “Γαλάζιας Πατρίδας”», δήλωσε ο Φραγκούλης Φράγκος.

Σύμφωνα με τον απόστρατο αξιωματικό «η Τουρκία θα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία, να αλλάξει λογική και να έρθει πλέον εκεί που πραγματικά ευρίσκονται οι χώρες». Ο ίδιος έκανε λόγο για συνταγματική παραβατικότητα που επιδιώκει ο Ερντογάν για να μην κάνει εκλογές στις 14 Μαϊου, όπως είχε ανακοινωθεί πριν από το τραγικό συμβάν.

«Τα συναισθήματα έχουν ημερομηνία λήξης» – Π. Τσάκωνας και Φρ. Φράγκος μιλούν για τα ελληνοτουρκικά

Δεν υπάρχει πολιτική επιλογή ως προς την επαναπροσέγγιση

Ο Παναγιώτης Τσάκωνας ερωτώμενος πόσο αναμένει να κρατήσει η καλή σχέση των δύο χωρών απάντησε ότι «όταν η βάση αυτής της ομαλοποίησης είναι τα συναισθήματα έχουν ημερομηνία λήξης εκ των πραγμάτων». Μιλώντας για την αλλαγή πολιτικής και τη «διπλωματία των σεισμών» που ξεκίνησε το 1999 επεσήμανε ότι «δεν έχει προηγηθεί κάποια πολιτική επιλογή σε κάτι στην κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης. Αντιθέτως, υπάρχει ένα κλίμα το οποίο το ζήσαμε με απειλές από την πλευρά της Τουρκίας».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι προσδοκίες μας πρέπει να είναι ανάλογες. Όσον αφορά στην ενδεχόμενη στροφή της Τουρκίας λόγω ανάγκης οικονομικής προς τη Δύση, εξέφρασε την άποψη ότι αν είμαστε αναλόγως προσεκτικοί δε θα λειτουργήσει εις βάρος μας.

«Θέλει μια προσοχή βεβαίως, αλλά τουλάχιστον από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν βλέπω τέτοιο κίνδυνο. Από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών είναι μια άλλη ιστορία», σημείωσε.

Όπως τόνισε ο κ. Φράγκος «η Τουρκία έχει κάνει τις επιλογές της όσον αφορά τον προσανατολισμό της» η οποία όπως είπε δεν είναι για μία ημέρα.

«Βλέπουμε και μια άλλη λογική ότι αυτές τις μέρες, σύμφωνα και με την ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ, ναι μεν έχουμε μειώσεις όσον αφορά τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας και των ορίων των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά δεν έχουν σταματήσει. Με ποια λογική βγήκαν τα drones; Δεν αλλάζουν εύκολα αυτά τα πράγματα και ας αφήσουμε λίγο και τον συναισθηματισμό» σχολίασε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο στρατηγός εν αποστρατεία.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος