T. Χατζηβασιλείου: Παράλογες και έωλες οι θέσεις της Τουρκίας – Η Ελλάδα απάντησε με τεκμηριωμένο λόγο

Σύνοψη
  • Η ένταση της εθνικιστικής ρητορικής αυξάνεται καθώς το κυβερνών κόμμα AKP προσπαθεί να ορθοποδήσει από την βαριά ήττα των δημοτικών εκλογών ενώ προσπαθεί και να ανακτήσει τους ψηφοφόρους που στράφηκαν κυρίως στο κόμμα του υιού Ερμπακάν», είπε ο Τάσος Χατζηβασιλείου
  • «H Τουρκία έκανε ένα λάθος, αφού ήρθε χθες για να πολιτικοποιήσει το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, ξεχνώντας ουσιαστικά ότι η κλιματική κρίση είναι μια παγκόσμια πρόκληση που αφορά εξίσου και τους Έλληνες και τους Τούρκους πολίτες, αλλά και τους πολίτες των γειτονικών κρατών», είπε ο διεθνολόγος

Στα απόνερα των τουρκικών δημοτικών εκλογών και της πρώτης σε 22χρόνια αποτυχίας του κυβερνώντος κόμματος, είναι επόμενο να οξύνεται η ρητορική Ερντογάν, εκτιμά ο διεθνολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου. «Επί 48 ώρες η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση της Άγκυρας ότι δεν έχει αντιδράσει στη διακήρυξη της ελληνικής πλευράς στην πρόθεση περί δημιουργίας θαλασσίων πάρκων», τόνισε ο διεθνολόγος, μιλώντας στο ΕΡΤnews.

«Η Τουρκία πρόβαλε για άλλη μια φορά τις παραδοσιακές, παράλογες, έωλες θέσεις της. Η Ελλάδα απάντησε με τεκμηριωμένο λόγο, με μια ανακοίνωση η οποία ξεκαθαρίζει ότι η χώρα μας ακολουθεί μια πολιτική αρχών και θέσεων και ότι είμαστε μια χώρα σοβαρή και υπεύθυνη που τηρεί περιβαλλοντικές πολιτικές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η Τουρκία έκανε ένα λάθος, αφού ήρθε χθες για να πολιτικοποιήσει το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, ξεχνώντας ουσιαστικά ότι η κλιματική κρίση είναι μια παγκόσμια πρόκληση που αφορά εξίσου και τους Έλληνες και τους Τούρκους πολίτες, αλλά και τους πολίτες των γειτονικών κρατών», είπε ο διεθνολόγος.

Η ένταση της εθνικιστικής ρητορικής αυξάνεται καθώς το κυβερνών κόμμα AKP προσπαθεί να ορθοποδήσει από την βαριά ήττα των δημοτικών εκλογών ενώ προσπαθεί και να ανακτήσει τους ψηφοφόρους που στράφηκαν κυρίως στο κόμμα του υιού Ερμπακάν», είπε ο Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ενόψει συνάντησης Μητσοτάκη -Ερντογάν

Η πορεία επαναπροσέγγισης πρέπει να συνεχιστεί βήμα – βήμα, τόνισε ο διεθνολόγος, εκτιμώντας ότι:

«Κανείς δεν έχει να χάσει από τη διαδικασία αυτή, εφόσον έχει θέσεις που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο, όπως είναι οι ελληνικές θέσεις. Εδώ και ένα χρόνο και περισσότερο έχουμε μια ηρεμία στο Αιγαίο, μία νηνεμία στο πεδίο. που καταγράφεται ως ένα θετικό κεκτημένο στις διμερείς μας σχέσεις. Όπου υπάρχουν τέτοιου είδους παράλογες τοποθετήσεις και εθνικιστικές αντιδράσεις η Ελάδα απαντά χωρίς περιστροφές αλλά ορθώς συνεχίζει τη διαδικασία με σταθερό βηματισμό και με ξεκάθαρη αυτοπεποίθηση».

Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, όταν θα λάβει χώρα τον προσεχή Μάιο, διατυπώνονται και οι διαφωνίες εκατέρωθεν, τόνισε ο διεθνολόγος, επισημαίνοντας ότι συναντήσεις σαν αυτές «λειτουργούν ως βαλβίδα αποσυμπίεσης, κάτι το οποίο είναι επίσης αναγκαίο, διότι η περιοχή μας δεν έχει πολυτέλεια για νέες κρίσεις και για νέες εντάσεις».

Υπεύθυνη εξωτερική πολιτική είναι η τολμηρή πολιτική. Εξάλλου, ούτε κάναμε, ούτε θα κάνουμε υπαναχώρηση, ούτε βήμα από τις εθνικές μας θέσεις. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, επισημαίνει ο Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ας μην υποβαθμίζουμε εξάλλου, τη συμφωνία – διακήρυξη των Αθηνών πρόσθεσε, μιλώντας για «ένα πολύ σημαντικό κείμενο με βαρύ συμβολισμό, με δεδομένο ότι κάνει αναφορά στο διεθνές δίκαιο ως μέσο επίλυσης των ζητημάτων ανάμεσα στις δύο πλευρές και από κάτω φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Για ποιο λόγο φύγανε οι περισσότεροι ψηφοφόροι προς το κόμμα του Ερμπακάν


Οι ψηφοφόροι εγκατέλειψαν το τουρκικό κυβερνών κόμμα θεωρώντας πάρα πολύ λάθος τη στάση του Ερντογάν στο θέμα της Χαμάς.
Όταν ο δυτικός κόσμος κατηγορεί την Τουρκία ότι κλείνει το μάτι στη Χαμάς, ουσιαστικά έρχεται ένα κομμάτι Τούρκων πολιτών να πιστέψει ότι ο Ερντογάν τελικά είναι πάρα πολύ φιλικός απέναντι στο Ισραήλ.

Ο Ερντογάν ξέρει πάρα πολύ καλά ότι έχει πίεση και δεν έχει ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Τα χέρια του είναι κάπως δεμένα. Δεν έχει την πολυτέλεια κινήσεων να προκαλέσει νέα επεισόδια με την Ελλάδα, με την Αμερική, με τη Δύση γενικότερα και με την Ευρώπη ειδικότερα. Επομένως, ξέρει αυτή τη στιγμή Ερντογάν ότι έχει ένα περιορισμένο εύρος κινήσεων ανεξάρτητα από την ρητορική του δεινότητα, είπε ο κ. Χατζηβασιλείου, για να αναφερθεί στη συνέχεια στις αμερικανικές εκλογές:

«Ο Ερντογάν θεωρεί ότι μια πιθανή εκλογή Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα του ανοίξει και πάλι αυτό που λέμε την πίσω πόρτα του Οβάλ Γραφείου, για να έχει μια εντός εισαγωγικών αδιαμεσολάβητη, ανεπίσημη επαφή με τον Τραμπ, εφόσον επανεκλεγεί πρόεδρος. Άρα λοιπόν, οι αμερικανικές εκλογές είναι ορόσημο για πάρα πολλά ζητήματα.
Είναι ορόσημο για το πώς βλέπει το Κρεμλίνο την Ουκρανία, για το πώς βλέπει η Τουρκία τις σχέσεις της με τον δυτικό κόσμο και το ΝΑΤΟ και είναι ορόσημο και τη μεσανατολική κρίση.
Επομένως, απ ότι φαίνεται το επόμενο εξάμηνο δεν θα έχουμε μεγάλες αλλαγές στη στάση της Τουρκίας. Εκτιμώ ότι θα έχουμε κατά καιρούς ρητορικά επεισόδια σαν αυτό που είχαμε χθες. Η Ελλάδα όμως δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο», κατέληξε.

Πηγή: ΕΡΤnews -Εκπομπή «Newsroom»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος