Μ. Σιφονιός: Η καθοδική πορεία για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει πολύ πριν τον Στ. Κασσελάκη – Φέρνει κάποιους, διώχνει κάποιους άλλους

«Πολυπαραγοντικό» χαρακτήρισε το γεγονός της πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση ο Μάνος Σιφονιός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ υπογράμμισε πως «υπάρχουν στελέχη και ψηφοφόροι στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν δέχονται να εκπροσωπούνται από τον κύριο Κασσελάκη για μια σειρά λόγους που εν πολλοίς είναι κατανοητοί. Θέμα πολιτικής αφέλειας, έλλειμμα ιδεολογικού βάθους ή τέλος πάντων μια παρουσία η οποία δεν είναι πολύ αρεστή ως αμερικανιά από την παραδοσιακή Αριστερά» και ο γνωστός επικοινωνιολόγος πρόσθεσε πως από εκεί και πέρα «έχει προσελκύσει όμως και κάποιους άλλους ψηφοφόρους που βλέπουν ένα καινούργιο στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί» τονίζοντας παράλληλα πως «είναι το ίδιο πράγμα που προσδιόρισε εκείνος ως στόχο. Και εδώ μερικά πράγματα μπορούν – για να δούμε λίγο τη μετεξέλιξη – να θεωρηθούν ως, αν το δούμε με βιολογικούς όρους, συμβίωση, επιβίωση και μεταλλάξεις».

«Πόσο δυνατή είναι η συμβίωση στην προοπτική της επιβίωσης για κάποιους μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και πόσο είναι ανεκτές κάποιες μεταλλάξεις οι οποίες είναι απαραίτητες για να προχωρήσουμε σε κάποια εξέλιξη. Γιατί χωρίς εξέλιξη δεν υπάρχει καμία προοπτική. Η καθοδική πορεία έχει ξεκινήσει πολύ πριν από τον κύριο Κασσελάκη και συνεχίζεται ανεξάρτητα από τη δική ή όχι παρουσία, η οποία μπορεί να φέρνει κάποιους και να διώχνει κάποιους άλλους. Άρα κάποια στιγμή θα μετρηθεί το ισοζύγιο» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σιφονιός, ενώ υπογράμμισε πως «η τελική μάχη θα είναι στο συνέδριο».

«Αυτό που με αιφνιδιάζει είναι η ένταση σε πρώτο χρόνο» πρόσθεσε ακόμη ενώ τόνισε πως «φανταζόμουν ότι αυτό θα σοβούσε και θα κλιμακωνόταν με της εβδομάδος. Ήρθε πολύ πιο γρήγορα απ όσο θα εκτιμούσα πριν από 15 μέρες».

Αναφορικά με τη απόσταση που έχει κρατήσει από τις εξελίξεις ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Σιφονιός σημείωσε πως «Εξαρτάται από τον στόχο. Αν ο στόχος είναι η ενότητα ως ουσία και όχι ως μια λέξη που λίγα κομίζει επί της ουσίας, τότε ναι, αυτή η παρέμβαση μπορεί να υπάρχει και να έχει πραγματικά στόχο να κρατήσει φυγόκεντρες τάσεις. Αν όμως ένας στόχος είναι διαφορετικός, όπως ακούγεται για την επάνοδο με ένα διαφορετικό προφίλ του προηγούμενου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτό μπορεί να καθυστερήσει. Να το πω πολύ απλά θα πρέπει να έχει γίνει «η βρώμικη δουλειά».

«Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κύριος Κασσελάκης είναι ότι δεν έχει δώσει σαφές πολιτικό στίγμα. Η μόνη του πολιτική ομιλία στο ΣΕΒ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέμα του κεφαλαίου» σημείωσε σχολιάζοντας το ίδιο ζήτημα ο Διευθυντής της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, Πάνος Αμυράς και πρόσθεσε αναφορικά με τη χθεσινή δημοσκόπηση πως «ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι είναι αριστερός, μόνο το 6% των πολιτών θεωρεί ότι είναι αριστερός. Επομένως υπάρχει ένα ιστορικό πρόβλημα δομικό, γιατί όντως ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από μια καθοδική πορεία και από βαριές ήττες στις εθνικές εκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές επίσης. Ο κύριος Κασσελάκης δεν έχει ιδεολογικό προφίλ, κανείς δεν μπορεί να τον κατατάξει κάπου και αυτό νομίζω ότι είναι ένα σοβαρό ιδεολογικό πρόβλημα, το οποίο αναστατώνει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Το βλέπουμε από τις αντιδράσεις σε καθημερινή βάση και νομίζω ότι θα έχουμε εξελίξεις και νωρίτερα, δηλαδή 11 με 12 Νοεμβρίου που θα έχουμε το Πολιτικό Συμβούλιο, όπου εκεί τα δύο στρατόπεδα του ΣΥΡΙΖΑ θα αναμετρηθούν για να συγκρουστούν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος