Σ. Σέρμπος καθ. διεθνούς πολιτικής: Γεωπολιτικό το θέμα για τους Ρώσους – Δεν ενδιαφέρονται για προσάρτηση εδαφών

“Σε καμία περίπτωση η αποκωδικοποίηση των στρατιωτικών κινήσεων των Ρώσων στην Ουκρανία δεν συνηγορεί ότι ο Πούτιν επιθυμεί την ολοκληρωτική κατάληψη της Ουκρανίας” εκτίμησε o Σωτήρης Σέρμπος, καθηγητής διεθνούς πολιτικής μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “ΕΡΤ Σαββατοκύριακο”. “Αφήστε τα εδάφη. Το θέμα είναι το γεωπολιτικό, που αφορά στην επόμενη ημέρα στη Μαύρη Θάλασσα” σχολίασε και εξέφρασε τον φόβο ” Μήπως η Ρωσία για να πετύχει τους όποιους στόχους της και να πιέσει το Κίεβο “ανοίξει βαρύ πυρ με πολύ περισσότερες απώλειες”. Ωστόσο σημείωσε ότι “αυτό είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν το θέλει ο Πούτιν, ο οποίος πρωτίστως ενδιαφέρεται να δώσει ένα πλήγμα γοήτρου στην Ουκρανία”.

“Οι Ρώσοι έχουν μικρότερα κέρδη από όσα περίμεναν. Ευτυχώς δεν δέσμευσαν δυνάμεις για να επιχειρήσουν κατά αμάχων. Έως χθες η Ρωσία είχε δεσμεύσει μόλις το 1/3 της δύναμης πυρός που διατηρεί γύρω από την Ουκρανία”  σημείωσε .

“Όλα αυτά δείχνουν πως ο Πούτιν θα επικεντρωθεί πολύ περισσότερο στο Κίεβο – όχι για να το κρατήσει την επόμενη μέρα – αλλά γιατί η κατάκτηση του Κιέβου θα ήταν ισχυρότατο πλήγμα στο γόητρο του Ζελένσκι και της χώρας” εκτίμησε. “Είναι σαν να θέλει να πει ελάτε να συμβιβαστούμε και να καθορίσει η Ρωσία τους όρους της συνθηκολόγησης”

“Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο Πρόεδρος Πούτιν απευθύνθηκε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις” σημείωσε. “Ουσιαστικά τους ζήτησε να ανατρέψουν τον Ζελένσκι“. Θεωρώντας ότι ο στρατός για να αποφύγει απώλειες αμάχων και μετακινήσεις πληθυσμών να δώσουν αυτή μια λύση” εκτίμησε.

“Υπάρχει η αλαζονία αλλά υπάρχει και η αυτοκρατορική ύβρις” ανέφερε για τα ενδεχόμενα σχέδια του Πούτιν σχολιάζοντας σκωπτικά ότι “πολλές φορές μπορεί να δαγκώσεις περισσότερα από όσα μπορείς να μασήσεις”

Αυτό που τον ανησυχεί επεσήμανε είναι το παραλιακό μέτωπο βόρεια της Κριμαίας και κατά πόσο ο Ρώσος Πρόεδρος έχει σχέδιο να ενώσει αυτό το μέτωπο με τις ανατολικές επαρχίες.

“Το θέμα είναι το γεωπολιτικό που αφορά την επόμενη μέρα στη Μαύρη Θάλασσα” επεσήμανε ‘κατά πόσο θα ήθελε ο Πούτιν να αποκόψει ναυτικά την Ουκρανία, με ένα τεράστιο πλήγμα στην οικονομία της”.

“Φαίνεται όμως ότι και η Ρωσία θα ήθελε να τελειώσει γρήγορα η επιχείρηση στην Ουκρανία” εκτίμησε και εξέφρασε τον φόβο πως “για να πετύχει τους στόχους της και να πιέσει περισσότερο το Κίεβο, μήπως η Ρωσία ανοίξει βαρύ πυρ με πολύ περισσότερες απώλειες”.

Ωστόσο επεσήμανε πως “αυτό ο Πούτιν δεν το θέλει γιατί δεν θέλει αίμα στα χέρια του, γι΄αυτό και έως τώρα είναι πολύ περιορισμένες οι απώλειες σε αμάχους στην Ουκρανία.

“Ο αντίκτυπος στη διεθνή κοινή γνώμη έως έναν βαθμό απασχολεί τον Πούτιν” ανέφερε “προσπάθησε ο Πούτιν να νομιμοποιήσει την εισβολή στην Ουκρανία. Έκανε και δηλώσεις για ναζιστές στην Ουκρανία τη στιγμή που τα ακροδεξιά κόμματα στην Ουκρανία στις τελευταίες εκλογές έλαβαν 2,5%”

Επεσήμανε πως “η εισβολή στην Ουκρανία έφερε στο προσκήνιο “μια μαύρη σελίδα για τον ΟΗΕ. Έχουμε τρεις χώρες την Κίνα, την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που ψήφισαν αποχή, όσον αφορά το σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επίθεση στην Ουκρανία”.

“Νομίζω ότι ένας από τους λόγους που προχώρησε σε αυτή την επιχείρηση ο Ρώσος Πρόεδρος ήταν για να στείλει μηνύματα και προς την Κίνα” εκτίμησε. Όλα όσα γίνονται λαμβάνουν χώρα μετά το αμυντικό σύμφωνο ΗΠΑ, Ην. Βασιλείου και Αυστραλίας που πάνω – κάτω η λογική του είναι για την ανάσχεση της Κίνας” κατέληξε.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος