Σ. Καλεντερίδης: Πολύ δύσκολο ο ουκρανικός στρατός να αντισταθεί σε μία επιχείρηση κατάληψης

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ευρείας κλίμακα επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί η Ρωσία μίλησε στην ΕΡΤ ο στρατιωτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης.

«Ο πόλεμος διεξάγεται σε πολλά επίπεδα. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε πόλεμο πληροφοριών. Η πιο σημαντική ένδειξη ήταν το χθεσινό κλείσιμο της πρεσβείας στο Κίεβο», δήλωσε ο κ. Καλεντερίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο συγγραφέας και στρατιωτικός αναλυτής σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση και τις εικόνες που δείχνουν τον ρωσικό στρατό, σε ορισμένα σημεία, να προελαύνει δίχως αντίσταση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μήπως ο Ουκρανικός στρατός αποφάσισε να μην πολεμήσει;», διερωτήθηκε σχολιάζοντας τις δορυφορικές κινήσεις των δύο στρατευμάτων.

Αναφερόμενος στα επιχειρησιακά σχέδια της Ρωσίας τόνισε ότι ο στρατός της έχει τις ακριβείς συντεταγμένες όλων των ουκρανικών στρατιωτικών υποδομών από την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης.

«Μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι η Ρωσία είτε με αεροπλάνα  είτε πυραυλικές συστοιχίες εδάφους εδάφους βομβαρδίζει νευραλγικούς στόχους της αεράμυνας, αεροδρόμια, ναυτικές βάσεις, αλλά και άλλες κρίσιμες υποδομές για την άμυνα της Ουκρανίας. Εάν ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος των στοχευμένων πυραυλικών επιθέσεων θα είναι πολύ δύσκολο ο ουκρανικός στρατός να αντισταθεί σε μία επιχείρηση κατάληψης συγκεκριμένων περιοχών της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτές οι περιοχές που επιχειρεί να καταλάβει με τα όπλα η Ρωσία, έχουν στρατηγική σημασία όπως το Χάρκοβο καθώς και οι περιοχές του Ντονμπάς.

Αποκάλυψη για προσγείωση τουρκικών αεροσκαφών στο Κίεβο

«Είναι πιθανόν, να επιχειρήσει να ενώσει τη νότια αυτή ζώνη με την Υπερδνειστερία και να καταλάβει τις περιοχές της Μεγάλης Αικατερίνης», δήλωσε ο κ. Καλεντερίδης σχολιάζοντας τα επιχειρησιακά σχέδια του Πούτιν.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι στις τρεις το πρωί της Πέμπτης, λίγο πριν την έναρξη της εισβολής, δύο στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα της Τουρκίας μπήκαν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Κιέβου.

«Εκτιμώ ότι μετέφεραν Βayraktar (μη επανδρωμένα αεροσκάφη), τα οποία τα πλήρωσε ακριβά η Ουκρανία», είπε και πρόσθεσε ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να μην εμπλακεί σε αυτή την πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος