Πότε θα έρθει φέτος το καλοκάρι – Μετεωρολόγος αποκαλύπτει τι πρέπει να γνωρίζουμε για να προγραμματίσουμε τις διακοπές μας

Για την αλλαγή στο κλίμα και τον άστατο καιρό που έχει μετατρέψει στο μεσογειακό κλίμα σε τροπικό δυσκολεύοντας την καθημερινότητά μας καθώς και τον προγραμματισμό μας για τις καλοκαιρινές διακοπές μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Παπαβασιλείου, διδάκτωρ Μετεωρολογίας και Ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Μιλώντας στην εκπομπή Νewsroom για το παρατεταμένο φθινόπωρο που βιώνουμε και τις ξαφνικές βροχοπτώσεις εξήγησε ότι αυτή η καιρική αστάθεια που είχαμε τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να διατηρείται για ακόμα λίγες ημέρες.

«Φαίνεται στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου να πηγαίνουμε σε μια σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας που είναι κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα» ανέφερε ο κ. Παπαβασιλείου.

Πότε θα έρθει φέτος το καλοκάρι – Μετεωρολόγος αποκαλύπτει τι πρέπει να γνωρίζουμε για να προγραμματίσουμε τις διακοπές μας

Φυσιολογικές κλιματολογικές συνθήκες το καλοκαίρι

Αναλύοντας τα επιστημονικά δεδομένα για τις εποχικές προγνώσεις για το υπόλοιπο του καλοκαιριού μέχρι και τον Σεπτέμβριο αποκάλυψε ότι οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι στην περιοχή μας θα έχουμε πιο φυσιολογικές συνθήκες τουλάχιστον στη Βαλκανική χερσόνησο.

Σε αντίθεση για όλους όσοι προγραμματίζουν διακοπές στην Ευρώπη τόνισε ότι θα υπάρξει ένα πολύ θερμό καλοκαίρι κυρίως στην κεντρική, δυτική και βορειοδυτική κυρίως Ευρώπη

«Όταν περιγράφουμε μια μέση κατάσταση, αυτή περιλαμβάνει και κάποιες ακραίες καταστάσεις» επισήμανε με αφορμή τόσο τους καύσωνες όσο και τις ακραίες βροχοπτώσεις.

Πότε θα έρθει φέτος το καλοκάρι – Μετεωρολόγος αποκαλύπτει τι πρέπει να γνωρίζουμε για να προγραμματίσουμε τις διακοπές μας
φωτογραφία: Παναγιώτης Μπούτσιας / Pexels

Υπάρχει αβεβαιότητα στις προγνώσεις

Μιλώντας για το φετινό καλοκαίρι και τον Ιούλιο και Αύγουστο που οι περισσότεροι από εμάς προγραμματίζουμε τις θερινές μας διακοπές υποστήριξε ότι θα είναι κοντά στα φυσικά για την εποχή επίπεδα, αν και δεν μπορεί να αποκλείσει και την εμφάνιση καύσωνα. «Αυτό δεν το γνωρίζουμε οπότε δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σε αυτές τις εκτιμήσεις. Το ευρύ κοινό πρέπει να κατανοήσει γενικότερα την αβεβαιότητα που συνοδεύει αυτές τις προγνώσεις και τις εκτιμήσεις. Και από κει και πέρα φυσικά πρέπει πάντα να είμαστε σε ετοιμότητα» σημείωσε.

Το ότι έχουμε αυτή την περίοδο βροχοπτώσεις, επισήμανε ότι δεν είναι κάτι παράλογο καθώς όπως δήλωσε τον Ιούνιο συχνά έχουμε πάρα πολλές βροχές στη χώρα μας.

Ολιγοήμερη ξηρασία μπορεί να προκαλέσει φωτιά σε δάσος

Αναφερόμενος στους κινδύνους για την εμφάνιση δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας αποκάλυψε ότι «αν και μπορεί αυτή την περίοδο να έχουμε κάποιες βροχοπτώσεις αλλά για να καταστεί το περιβάλλον εύφλεκτο και να οδηγηθούμε πάλι σε αυξημένο κίνδυνο δεν απαιτεί παραπάνω από τέσσερις με 5 ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες».


Πηγή: Νewsroom | EΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος