Πότε η Τουρκία έχασε το παιχνίδι στην Κρήτη – Αναλύει ο αντιναύαρχος ε.α. Στέλιος Πολίτης

Array

Κλιμακώνει τις τελευταίες ημέρες τις προκλήσεις η Τουρκία, με την Αθήνα πάντως να κρατά ψύχραιμη στάση.

Η τελευταία πρόκληση, που προκάλεσε και την αυστηρή απάντηση της Αθήνας, ήρθε όταν ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εμφανίστηκε να ποζάρει μπροστά από χάρτη ο οποίος απεικονίζει ως τμήμα της Τουρκίας νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς και την Κρήτη.

Ο αντιναύαρχος ε.α. Στέλιος Πολίτης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις Έξι» εξήγησε γιατί είναι ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας.

Όπως αναφέρει: «Όπως και να χαρακτηρίζουν την Συνθήκη της Λωζάνης και εκείνους που την υπέγραψαν, η Συνθήκη της Λωζάνης παράγει όλα τα έννομα αποτελέσματα. Ό,τι προβλέπεται, ισχύει» και εξηγεί:

«Με την συγκεκριμένη Συνθήκη, το ξέρουμε πολύ καλά, ότι είναι 3 μίλια από τις ακτές της Μικράς Ασίας είναι με το μέρος της Τουρκίας. Η Τουρκία με το άρθρο 16, έχει παραιτηθεί από όλα τα άλλα τα νησιά, εκτός από αυτά που αναγνωρίζει η Συνθήκη. Υπάρχει μία ιστορία παλιά, που δεν διαφοροποιεί την κατάσταση και δεν θα μπορούσε να το κάνει. Η Τουρκία έχασε το παιχνίδι στην Κρήτη από την Σύμβαση της Χαλέπας, το 1878, που τότε κέρδισε μία αυτονομία η Κρήτη. Αργότερα φτάσαμε στην συνθήκη του Λονδίνου, το 1913, με αυτή τη συνθήκη και με μία συμπληρωματική της, παραιτήθηκε ο Σουλτάνος από την κυριαρχία της Κρήτης και με την ίδια συνθήκη η Κρήτη βρέθηκε, μετά τους βαλκανικούς πολέμους, μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας και Μαυροβουνίου. Η Βουλγαρία ρητά και η Σερβία και το Μαυροβούνιο σιωπηρά αναγνώρισαν την κυριαρχία της Ελλάδας στην Κρήτη. Στη συνέχεια είχαμε τη σύμβαση των Αθηνών, που είναι μέρος και η Τουρκία, η οποία αναγνώρισε τα παραπάνω. Από εκεί και πέρα ό, τι λέει η Τουρκία είναι τελείως στον αέρα» καταλήγει.

Διαβάστε ακόμα: Τουρκικά ΜΜΕ: Προκάλεσε μεγάλο φόβο στους Έλληνες ο χάρτης που παρουσιάστηκε από τον Μπαχτσελί

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος