Ποιες χώρες ευνοούνται από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Πώς αναλύει ο Α. Στεφανής τις κινήσεις των χωρών στη διπλωματική σκακιέρα

Για τον κίνδυνο διάχυσης της σύγκρουσης Iσραήλ – Χαμάς στη Μέση Ανατολή μίλησε στην ΕΡΤ ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής λέγοντας ότι δεν είναι ευχάριστη η εικόνα η οποία έχει διαμορφωθεί ειδικά για την Ευρώπη και τη χώρα μας. Ταυτόχρονα εστίασε στις κινήσεις Ιράν, Τουρκίας και Ρωσίας που για διαφορετικούς λόγους σπεύδουν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους αυτη την κατάσταση.

«Από τα βόρεια σύνορά μας οπόλεμος στην Ουκρανία έχει ξεχαστεί, αλλά συνεχίζει να υπάρχει με θηριωδίες εκατέρωθεν και τώρα έχουμε και στα νότια σύνορά μας στη Μέση Ανατολή, σε μια περιοχή που πρότινος είχαμε συνάψει εξαιρετικές σχέσεις με Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Αίγυπτο, Κύπρο», ανέφερε ο κ. Στεφανής.

Μιλώντας στην εκπομπή «Νewsroom» για το τι πυροδότησε την αιματηρή επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «όλοι αντιλαμβάνονται το πόσο ισχυρή αλληλεπίδραση υπάρχει μεταξύ των δρώντων. Εύκολα κάποιος, θέλοντας να τραβήξει την προσοχή από αυτόν ή θέλοντας να μεταφέρει την ευθύνη κάπου αλλού, προξενεί σε κάποια άλλη μεριά του πλανήτη κάτι για να τραβήξει την προσοχή από αυτόν». Δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο προς την πλευρά του Ιράν και της Ρωσίας ο κ. Στεφανής υπονόησε ότι για τους δικούς τους λόγους η κάθε μία ευνοούνται από την νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Ποιες χώρες ευνοούνται από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Πώς αναλύει ο Α. Στεφανής τις κινήσεις των χωρών στη διπλωματική σκακιέρα
(AP Photo/Ariel Schalit, File)

«Η Ρωσία θέλει να μειώσει την ισχυρή υποστήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο με τις αραβικές χώρες, οι οποίες δεν βλέπουν με καλό μάτι τη σύμπραξη του Ισραήλ με κάποιες από αυτές. Την Τουρκία, η οποία θεωρεί ότι η αταξία της δίνει τη δυνατότητα να γίνει ο διαμεσολαβητής των πάντων και για όλα» ανέφερε ο κ. Στεφανής επισημαίνοντας ότι πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι μπορεί να έχουν συμφέροντα από αυτή την αναταραχή.

Επιπρόσθετα, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, κανείς δεν βλέπει με καλό μάτι την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με αρκετές χώρας, ανάμεσα στις οποίες ήταν – μέχρι πρόσφατα- και η Σαουδική Αραβία.

«Εμείς είμαστε μια χώρα σταθερή, έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με το Ισραήλ για πολλούς και διάφορους λόγους, αλλά παράλληλα διατηρούμε το προνόμιο να έχουμε εξαιρετικές σχέσεις και με τον αραβικό κόσμο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς γιατί ο Πρωθυπουργός δεν συναντήθηκε με τον ηγέτη των Παλαιστινίων ο κ. Στεφανής απάντησε ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε αυξημένες επαφές και με τις δύο πλευρές, προσθέτοντας ότι «γίνονται τα βήματα που πρέπει από ανθρώπους που έχουν και την ευθύνη».

Σχολιάζοντας την στάση που κρατάει η Τουρκία έναντι του Ισραήλ και της Παλαιστίνης ο κ. Στεφανής δήλωσε ότι αυτή εξηγείται αν λάβει κανείς υπόψη ότι πρέπει να ικανοποιείται το ακραίο μουσουλμανικό στοιχείο που έχει στα σπλάχνα της και ταυτόχρονα να δείχνει και δυτικό πρόσωπο.

«Πιστεύω ότι η Τουρκία έχει πάρει την απόφασή της, αναλύοντας στρατηγικά το περιβάλλον, να έχει τη θέση του επιτήδειου ουδέτερου, θεωρώντας ότι έτσι μπορεί να παίρνει από κάθε κατάσταση τα περισσότερα οφέλη», πρόσθεσε ο κ. Στεφανής.

Ποιες χώρες ευνοούνται από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Πώς αναλύει ο Α. Στεφανής τις κινήσεις των χωρών στη διπλωματική σκακιέρα
(AP Photo/Fatima Shbair, File)

Πληγωμένος ο στρατός του Ισραήλ θέλει να δείξει ότι δεν έχει χάσει την αμυντική του ικανότητα

Εστιάζοντας στο πολεμικό μέτωπο στο Ισραήλ και στο μεγάλο ερώτημα εάν και πότε θα γίνει η χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας ο κ. Στεφανής απάντησε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ θέλουν να αποδείξουν ότι δεν έχουν χάσει την αμυντική τους ικανότητα.

«Το Ισραήλ έχει ένα παράγοντα σταθερότητας που είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις, που πάντα είναι μακριά από τα πολιτικά και λειτουργούν. Η κακή πολιτική κατάσταση, η έλλειψη αξιοκρατίας στην επιλογή ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά καθώς και η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων επηρέασε τον στρατό», δήλωσε ο κ. Στεφανής εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο γιατί αιφνιδιάστηκε ο ισραηλινός στρατός από την επίθεση της Χαμάς.

Σύμφωνα με τον στρατηγό εν αποστρατεία και η εξτρεμιστική οργάνωση της Χαμάς άλλαξε τον τρόπο δράσης της εντάσσοντας νέα στοιχεία τα διαχειρίστηκε σωστά και γι’ αυτό πέτυχε και αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία, όπως είπε, ήταν «για το Ισραήλ μια στρατηγική ήττα και έκπληξη». Γεγονός που συνετέλεσε στο να χάσουν οι Ισραηλινοί την αίσθηση ασφάλειας.

Αναφορικά με το εάν θα εισβάλουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα απάντησε ότι σε αυτό καθοριστικό παράγοντα θα παίξει το θέμα των ομήρων, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται ο Νετανιάχου τόσο από τους συγγενείς των αγνοουμένων όσο και από τους κυβερνητικούς εταίρους του.

Ο Ισραήλ έχει εγκλωβιστεί στην παγίδα της Χαμάς

«Η Χαμάς έστησε μια τεράστια παγίδα στο Ισραήλ και το Ισραήλ έπεσε μέσα στην παγίδα. Η κυριότερη παράγραφος ενός σχεδίου είναι η στρατηγική εξόδου από το σχέδιο αυτό. Να βάλεις σωστά τα κριτήρια τα οποία θα σε οδηγήσουν είτε να πάρεις απόφαση να συνεχίσεις, είτε να πάρεις απόφαση να σταματήσεις», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τους Παλαιστινίους που μετρούν χιλιάδες θύματα στη Λωρίδα της Γάζας από τους ισραηλινού βομβαρδισμούς και τον έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας ο κ. Στεφανής τόνισε ότι «δεν έχει καμία σχέση η Χαμάς με τους ανθρώπους της Παλαιστίνης και είναι πολύ επικίνδυνο να λέμε ότι όλοι στη Λωρίδα της Γάζας ανήκουν στη Χαμάς».

Όσον αφορά το εάν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, που βομβαρδίζεται για 18η ημέρα, εκτίμησε ότι τα βόρεια σύνορα και η εμπλοκή της Χεζμπολάχ και ενδεχομένως της Συρίας.

«Έχουμε ακούσει τις δηλώσεις και των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου που λένε ότι αν εμείς χτυπήσουμε θα αναπτύξουμε δυνάμεις. Άρα, πολύ εύκολα μπορεί να πάμε στην κλιμάκωση», συμπλήρωσε. Με τη φράση ότι «το Ισραήλ έχει εγκλωβιστεί και δεν μπορεί να κάνει πίσω τώρα» ο κ. Στεφανός συμπύκνωσε το αδιέξοδο που υπάρχει στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως έωλο το σχέδιο των τριών φάσεων που ανακοίνωσε υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι «ζούμε σε μια εποχή που είναι εποχή εντυπώσεων. Εάν ο κόσμος και στο εσωτερικό του Ισραήλ και εξωτερικά αποκόμισε την εντύπωση ότι το Ισραήλ έχει μπει στο χερσαίο έδαφος με επιχειρήσεις και κάνει εκκαθαρίσεις χωρίς κανένα κριτήριο έχει αποτύχει το Ισραήλ. Αν συμβεί αυτό θα έρθει μπούμερανγκ όλη αυτή η κατάσταση και θα κερδίσει η Χαμάς».

Πηγή: Newsroom | EΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Ένας «Σιδερένιος Θόλος» προστατεύει το Ισραήλ

Ισραήλ: Δημοσίευμα για απόρρητο έγγραφο σχετικά με προτάσεις για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων -Τόπος προορισμού και η Ελλάδα  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος