Ένας «Σιδερένιος Θόλος» προστατεύει το Ισραήλ

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το υπερσύγχρονο αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος) στο Ισραήλ με το οποίο αναχαιτίζονται χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύει η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας προς ισραηλινούς στόχους.

Μέχρι τώρα, η Χαμάς έχει εξαπολύσει περίπου 7.000 ρουκέτες προς το Ισραήλ, οι οποίες είναι περισσότερες από όσες εξαπέλυσε η ισλαμιστική οργάνωση συνολικά κατά τη διάρκεια των τεσσάρων προηγούμενων συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό από το 2007 και μετά. Μόνο την πρώτη ημέρα, στις 7 Οκτωβρίου, υπολογίζεται ότι ρίχτηκαν τουλάχιστον 2.000 ρουκέτες, ενώ εκατοντάδες βλήματα έχουν εξαπολυθεί από τότε και από την οργάνωση Χεζμπολά στο Λίβανο προς στόχους στο βόρειο Ισραήλ.

Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν την πιο σκληρή δοκιμασία για το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα μέχρι σήμερα, το οποίο έχει αναχαιτίσει με επιτυχία τις περισσότερες ρουκέτες όπως αναφέρουν ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, όμως κάποιες από αυτές κατόρθωσαν να το διαπεράσουν και να προκαλέσουν το θάνατο τουλάχιστον 11 ατόμων και σημαντικές υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις κατασκευάστριες εταιρείες του συστήματος (Raytheon και Rafael Defense Systems), το Iron Dome έχει μια αποτελεσματικότητα της τάξης του 90%.

Ένας «Σιδερένιος Θόλος» προστατεύει το Ισραήλ
Φώτο Αρχείου – Βλήματα του συστήματος Iron Dome αναχαιτίζουν ρουκέτες πάνω από την πόλη Ασκελόν, οι οποίες είχαν εκτοξευτεί από τη Λωρίδα της Γάζας (AP Photo/Tsafrir Abayov, File)

Πώς λειτουργεί

Το Iron Dome αποτελείται από συστοιχίες που χρησιμοποιούν ραντάρ για να ανιχνεύουν εισερχόμενους πυραύλους μικρού βεληνεκούς και στη συνέχεια να τους αναχαιτίζουν. Η κάθε συστοιχία αποτελείται από τρεις ή τέσσερις εκτοξευτήρες, 20 βλήματα και ένα ραντάρ. Πρόκειται για κινητές μονάδες, οι οποίες όχι μόνο μετακινούνται εύκολα, αλλά στήνονται κιόλας μέσα σε λίγες ώρες. Σε πλήρη ανάπτυξη, όταν το ραντάρ ανιχνεύσει μια ρουκέτα, το σύστημα υπολογίζει αν κατευθύνεται προς κατοικημένη περιοχή. Σε αυτήν την περίπτωση, εξαπολύει ένα βλήμα για να αναχαιτίσει και να καταστρέψει τη ρουκέτα. Τα χτυπήματα γίνονται πάντα εντός του ισραηλινού εναέριου χώρου ισχυρίζονται οι στρατιωτικές αρχές. Σε περίπτωση που το εχθρικό βλήμα κατευθύνεται σε έρημη περιοχή ή στη θάλασσα δεν αναχαιτίζεται για λόγους οικονομίας, αφού κάθε βλήμα αναχαίτισης κοστίζει περίπου 40-50 χιλιάδες δολάρια.

Αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο πόσες συστοιχίες Iron Dome είναι ανεπτυγμένες στο έδαφος του Ισραήλ, όμως το 2021 γνωρίζαμε ότι ο ισραηλινός στρατός διέθετε 10 τέτοιες συστοιχίες, με την κάθε μία από αυτές να μπορεί να υπερασπιστεί μια περιοχή 155 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ

Το Iron Dome είναι μέρος ενός μεγαλύτερου πολυεπίπεδου συστήματος αεράμυνας του Ισραήλ που περιλαμβάνει επίσης το Arrow (Βέλος), για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και το David’s Sling (Σφενδόνη του Δαυίδ), που αναχαιτίζει πυραύλους μέσου βεληνεκούς, τους οποίους πιστεύεται ότι διαθέτει η Χεζμπολά σε λιβανέζικο έδαφος.   

Πηγή: ΑΡ         

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος