«Πηγαίνουμε προς παράταση του πολέμου» – Α. Συρίγος και Λ. Κανέλλη μιλούν για τον πόλεμο «δι’ αντιπροσώπων» στην Ουκρανία

«Η Δύση ρίχνει μία μία τις κόκκινες γραμμές που η ίδια είχε θέσει ως προς την παροχή όπλων προς την Ουκρανία και πηγαίνουμε προς μία κλιμάκωση» υποστήριξε ο Α. Συρίγος

Για την επέτειο ενός χρόνου από την εισβολή της ισχυρής Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν στην αδύναμη στρατιωτικά, αλλά με ισχυρούς συμμάχους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, Ουκρανία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησαν στην ΕΡΤ ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων και η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, οι οποίοι αναφέρθηκαν και στην ελληνική συμμετοχή.


«Όταν ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία, οι Ρώσοι περίμεναν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είχαν τελειώσει, θα είχαν καταλάβει το Κίεβο και θα είχαν τελειώσει με την ουκρανική υποσημείωση, όπως την είχε περίπου χαρακτηρίσει ο Πούτιν πριν από ένα χρόνο σε διάγγελμά του, δύο ημέρες μετά την εισβολή. Αποδεικνύεται ότι δεν είναι έτσι η κατάσταση» δήλώσε ο κ. Συρίγος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τόνισε ότι όλες οι πιθανές λύσεις που είναι πάνω πάνω στο τραπέζι δείχνουν ότι πηγαίνουμε προς μία παράταση του πολέμου, η οποία μάλλον θα καταλήξει σε μια παγωμένη διένεξη, δηλαδή δεν πρόκειται να υπογραφεί συνθήκη ειρήνης.

«Οι Ρώσοι θα κρατήσουν κάποια εδάφη ουκρανικά. Θα υπάρξει μια γραμμή ανακωχής και θα υπάρχει μια τεταμένη κατάσταση διαρκώς. Αυτό όμως δεν ξέρουμε πότε θα έρθει. Μπορεί να κρατήσει ακόμη ένα χρόνο» σημείωσε.

Τόνισε, μάλιστα, ότι η Δύση διαχωρίστηκε πλήρως από τον υπόλοιπο κόσμο. «Η Δύση είναι σε σύγκρουση καθαρά με τη Ρωσία. Προσπάθησε να γονατίσει τη Ρωσία με οικονομικά μέτρα. Δεν τα κατάφερε. Αντιστοίχως, η Ρωσία προσπάθησε να γονατίσει την Ευρώπη μέσω της ενέργειας, ούτε και αυτό το κατάφερε. Και οι δύο μάτωσαν, αλλά συνεχίζουν. Αυτή τη στιγμή η Δύση ρίχνει μία μία τις κόκκινες γραμμές που η ίδια είχε θέσει ως προς την παροχή όπλων προς την Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και την στάση που κράτησε έναντι της Ουκρανίας υποστήριξε ότι τον ανησυχεί μήπως η πατρίδα μας βρεθεί σε μια αντίστοιχη θέση με την Τουρκία.

Δεν μπορούμε να δώσουμε τους S-300

«Από την στιγμή που η χώρα μου κινδυνεύει να δεχθεί αντίστοιχη επίθεση από την Τουρκία οφείλω να βρίσκομαι στην πρωτοπορία των κρατών εκείνων που θα βοηθήσουν μία χώρα που υφίσταται επίθεση στο έδαφός της από μια άλλη χώρα. Και σε περίπτωση που δεχθώ επίθεση ως χώρα, ο μη γένοιτο, δε θα ήθελα να φωταγωγούν τα κτήρια τους ή να μου στέλνουν κουβέρτες και φάρμακα. Θα ήθελα να μου δώσουν στρατιωτική βοήθεια και στρατιωτικές πληροφορίες. Αυτό γίνεται» δήλωσε ο κ. Συρίγος.

Και όπως πρόσθεσε, «στη διπλωματία η συνέπεια δεν είναι αρετή. Αυτό που συμβαίνει μία φορά με την Ουκρανία από τις χώρες της Δύσεως, δεν σημαίνει ότι θα γίνει και τις άλλες φορές. Δεν συνέβη με την Κύπρο το 1974. Όταν βρίσκεσαι, όμως, στην πρωτοπορία αυτών των κρατών που βοηθούν, έχεις έρεισμα να απαιτήσεις αντίστοιχη συμπεριφορά».

Ερωτηθείς για το θα γίνει με τους πυραύλους S-300 ξεκαθάρισε ότι μας έχουν δοθεί μέσω Κύπρου από τη Ρωσία, με τον όρο η Ρωσία να συμφωνεί πάντοτε για τον επόμενο χρήστη. Επομένως δεν μπορείς να τους δώσεις γιατί παραβιάζεις ένα συμβόλαιο.

Η Λιάνα Κανέλλη τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο θέμα επικρίνοντας την στάση του ΟΗΕ στην Κύπρο και του ΝΑΤΟ με αφορμή τις απειλές που δεχόμαστε από την Τουρκία.

«Την ώρα που μιλάμε εμείς εδώ και λέμε έναν χρόνο πόλεμο και μετράμε νεκρούς, έχει γίνει μόλις πριν από λίγες μέρες διάσκεψη στη Βαρσοβία με επικεφαλήςτην Black Rock για το πώς θα βγάλουμε λεφτά από την ανοικοδόμηση. To 2020, στις απαρχές όλης αυτής της διαδικασίας ο Ζελένσκι ιδιωτικοποίησε μέχρι και το τελευταίο εκτάριο κρατικής γης. Μία χώρα η οποία έχει το 5% του παγκόσμιου εδαφοδιατροφικού πλούτου» ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι τα σιτηρά της Ουκρανίας μπορούν να θρέψουν εξακόσια εκατομμύρια άτομα».


Και όπως τόνισε ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται μέσω αντιπροσώπων. «Η Δύση έχει βάλει την Ουκρανία, η Ανατολή έχει βάλει τη Ρωσία. Μιλώντας για τα εθνικά θέματα η κ. Κανέλλη διατύπωσε την άποψη ότι η χώρα τίθεται εν κινδύνω και δίνοντας όπλα και παραδίνοντας εξοπλισμό.


Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος