Όταν τιμήθηκαν οι 200 της Καισαριανής με ποδοσφαιρικό αγώνα

του Νάσου Μπράτσου

Αν στις μέρες μας είναι συχνό φαινόμενο να γίνονται αθλητικές συναντήσεις με κοινωνικό περιεχόμενο, κάποιες άλλες εποχές αυτό δεν ήταν εύκολο και δεδομένο. Η θυσία των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, Πρωτομαγιά του 1944, ήταν αφορμή για μία τέτοια πρωτοβουλία, το μακρινό 1983.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ του ΠΣΑΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών) της 15ης Οκτωβρίου 1979, εγκρίθηκε ψήφισμα για τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων, το οποίο κοινοποιήθηκε στους αρχηγούς των κομμάτων, και σε ΓΓΑ, ΕΠΟ, ΕΠΑΕ και ΜΜΕ. Εισηγητής ήταν ο Νίκος Μάλλιαρης και παρόντες στη συνεδρίαση ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο Κώστας Αποστολίδης, ο Κώστας Λεβέντης, ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο Λάκης Νικολάου, ο Νίκος Χρηστίδης, ο Γιάννης Μπαλάφας και απουσίαζε ο Γιώργος Κούδας.

Όταν τιμήθηκαν οι 200 της Καισαριανής με ποδοσφαιρικό αγώνα
O Bασίλης Χατζηπαναγής(δεξιά) σε νεαρή ηλικία στην Τασκένδη με συμπαίκτες του.

Ακολούθησε ο επαναπατρισμός ποδοσφαιριστών από τις χώρες του λεγόμενου ανατολικού μπλοκ, αλλά όχι και των οικογενειών τους. Για το λόγο αυτό υπήρξε δήλωση 15 ποδοσφαιριστών που γεννήθηκαν στις χώρες αυτές, που ζητούσε επί της ουσίας τον επαναπατρισμό όλων των μελών των οικογενειών τους και την επανένωσή τους με αυτές.

Όταν τιμήθηκαν οι 200 της Καισαριανής με ποδοσφαιρικό αγώνα
εφημερίδα Ποδοσφαιριστής – όργανο του ΠΣΑΠ τεύχος νο1 Δεκέμβριος 1979 με τη δήλωση των 15

Το υπέγραφαν οι: Βασίλης Χατζηπαναγής, Κώστας Μόκαλης, Γιώργος Ζήνδρος, Κώστας Χρυσαφίδης, Παναγιώτης Κερμανίδης, Νίκος Κουρουζίδης, Κώστας Ισαακίδης, Γιώργος Πανταζής, Χρήστος Καλτσάς, Βαγγέλης Γκάρας, Στέργιος Λούτσης, Αλ. Παπαδόπουλος, Νίκος Καραμανλής, Γιώργος Καραΐσκος, Γιώργος Ανανιάδης. Βεβαίως ο ΠΣΑΠ ήταν στο πλευρό τους.

Ακολούθησε το Γενάρη του 1983 συνάντηση του Ν. Μάλλιαρη με τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, όπου ο πρώτος σαν γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου της Καισαριανής, έθεσε το θέμα της αξιοποίησης του Σκοπευτηρίου σαν χώρο για Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, χώρο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η ιδέα αρεσε στον τότε πρωθυπουργό.

Όταν τιμήθηκαν οι 200 της Καισαριανής με ποδοσφαιρικό αγώναΤο νερό μπήκε στο αυλάκι και ο Δήμος Καισαριανής, ανακοίνωσε ότι στις 25 Απριλίου 1983 στο γήπεδο της ΝΗΑΡ ΗΣΤ θα γίνει ποδοσφαιρικός αγώνας με τη μία ομάδα να στελεχώνεται από ποδοσφαιριστές που γεννήθηκαν στις χώρες του ανατολικού μπλοκ και την άλλη να στελεχώνεται με παίκτες από τις ομάδες Εθνικός Αστέρας, Φωστήρας, Πανιώνιος και Γ.Σ. Καισαριανής, αλλά και Καισαριανιώτες που αγωνίζονται σε άλλες ομάδες.

Όταν τιμήθηκαν οι 200 της Καισαριανής με ποδοσφαιρικό αγώνα

Ο αγώνας ήταν ενταγμένος στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την εκτέλεση των 200 της Καισαριανής, την Πρωτομαγιά του 1944. Στον αγώνα οι πρώην πολιτικοί πρόσφυγες κέρδισαν με 5-3. Δήμαρχος Καισαριανής ήταν ο αείμνηστος Παναγιώτης Μακρής.

Υ.Γ. Eυχαριστούμε το Ν. Μάλλιαρη για το αρχειακό υλικό

Σχετικές ειδήσεις:

Η Πρωτομαγιά του 1944 και η εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή

Λαμπαδηδρομία Μνήμης για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή

Αγώνας Δρόμου Μνήμης και Τιμής: Μπλοκ 15 – Σκοπευτήριο Καισαριανής

To Σκοπευτήριο της Καισαριανής στα χέρια του Δήμου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος