«Οι καύσωνες στο μέλλον θα διαρκούν περισσότερο» – Ειδικοί στην ΕΡΤ για την κλιματική αλλαγή και όσα έρχονται (video)

Array

Στο ότι πάνω από το μισό του πληθυσμού διαβιεί σε αστικά περιβάλλοντα, αποδίδει εν πολλοίς την κατάσταση με την κλιματική κρίση ο καθηγητής Κλιματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Νάστος, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

«Είναι φαινόμενα που θα εμφανίζονται στο εξής πιο έντονα (…) Οι προβλέψεις για το 2050 είναι ότι από τα 9 δισ. του πληθυσμού τα 6 δισ. θα ζουν σε πόλεις. Το πρόβλημά μας γίνεται πάρα πολύ μεγάλο, ειδικά στα αστικά κέντρα (…) Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι τροπικές μέρες (σ.σ. αυτές με μέση θερμοκρασία πάνω από 30 βαθμούς κελσίου) θα αυξηθούν στις κάπου 30 το χρόνο» τόνισε μεταξύ αλλων ο ίδιος. Υπογράμμισε δε ότι μετά το 2050 θα αυξηθούν και οι τροπικές νύχτες (σ.σ. αυτές με μέση θερμοκρασία πάνω από 20 βαθμούς κελσίου).

«Πρέπει να διορθώσουμε την πόλη μας στρεφόμενοι σε “πράσινες λύσεις”» υπογράμμισε ακόμη ο ίδιος.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δήμητρα Φούντα, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, τόνισε ότι η συχνότητα των καυσώνων τα τελευταία τριάντα χρόνια, βάσει μελέτης, είναι τριπλάσιος από τον μέσο όρο οποιασδήποτε προηγούμενης τριακονταετίας.

«Υπάρχουν καύσωνες ισχυροί, υπάρχουν κι αυτοί με τη μεγαλύτερη διάρκεια (…) Υπάρχει μελέτη στην οποία αποδείξαμε ότι ο περσινός καύσωνας υπερείχε σημειώνοντας ρεκόρ ως προς την αθροιστική θερμότητα. Μελέτες δείχνουν επίσης πιο πρόωρη έλευση και καθυστερημένη λήξη των καυσώνων», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος