Ο Στέλιος Ράμφος αναλύει στην ΕΡΤ τη ρωσική εισβολή και ψυχογραφεί Πούτιν και Ερντογάν

«Μία χώρα ανασφαλής όπως η Ρωσία δεν έχει άλλο τρόπο να συζητεί με τους ανθρώπους παρά κάνοντας άσκηση βίας», τόνισε ο φιλόσοφος και συγγραφές Στέλιος Ράμφος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ. «Όσα χρόνια υπάρχει η Ρωσία μόνο βία γνωρίζει και απολυταρχία. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Ένα χρόνο είχε ο Γιέλτσιν και πήγε να διαλυθεί η Ρωσία και ήρθε ο Πούτιν και έβαλε -σε πολλά εισαγωγικά- τάξη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κουλτούρα της Ρωσίας είναι μία κουλτούρα μοναρχίας ελέω Θεού. Επομένως ο μονάρχης ελέω Θεού δεν έχει άλλο τρόπο παρά να επιβάλει.

Όχι θέλει να γίνει, είναι ένας Τσάρος, απλά με δεδομένα σοβιετικά. Ο τρόπος με τον οποίο ζει στο παρελθόν είναι κάνοντας λίφτινγκ στο πρόσωπό του. Όταν έχεις την ανάγκη να νεάζεις έχεις και την ανάγκη να δέρνεις, εάν δεν μπορείς να μιλήσεις και να πείσεις. Δεν ήταν ποτέ διαφορετική η Ρωσία. Εμείς το ξεχνάμε καμιά φορά».

Ερωτηθείς αν είναι ο μόνος ηγέτης με αυτά τα χαρακτηριστικά ο κ. Ράμφος είπε: «νομίζω ότι και δίπλα μας έχουμε κάτι αντίστοιχο, με τον ηγέτη της Τουρκίας. Και ο ένας και ο άλλος, ο ένας ξεκίνησε ως στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών, της KGB και ο άλλος ως πολιτικός, έγινε δήμαρχος, φυλακίστηκε, ταλαιπωρήθηκε… Το «εγώ» του ήθελε κάτι μεγαλύτερο, γιατί όσο ανεβαίνεις και το «εγώ» σου είναι μαθημένο σε χαμηλά πατώματα, ξαφνικά ανεβαίνει και έχει ανάγκες μεγαλύτερες. Με την ιδεολογία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με το μεγάλο παρελθόν κι αυτός -όπως ο άλλος είχε το τσαρικό και το σοβιετικό παρελθόν- προσπαθεί να κερδίσει το παρελθόν-μέλλον.

Και τα δύο αυτά άτομα προσπαθούν με τη θέση τους και με τον τρόπο τους να δώσουν χώρο στα όριά τους, σε νεανικότερα αδιέξοδα και στριμώγματά τους. Οπότε αντικαθιστούν την εσωτερική φτώχεια με μεγάλες ιδέες οι οποίες όταν είναι για το παρελθόν είναι καταστροφικές…».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος