Ο «πόλεμος» των αερόστατων επανέρχεται στην ιστορία μετά τον… Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο «πόλεμος» των αερόστατων και ιπτάμενων αντικειμένων στους ουρανούς της Β. Αμερικής, οι κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας πως επρόκειτο για ειδικό στρατοσφαιρικό μπαλόνι με σκοπό την κατασκοπεία και η νέα επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών απασχόλησαν την εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ελλάδα και τον Κόσμο».

Ο «πόλεμος» των αερόστατων επανέρχεται στην ιστορία μετά τον… Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Καλεσμένος ήταν ο Γιώργος Τζογόπουλος, ειδικός σε θέματα κινεζικών υποθέσεων, Κύριος Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ για το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας και επίσης Λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Centre international de formation européenne (CIFE) και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, καθώς και επιστημονικός συνεργάτης στο Begin Sadat Center for Strategic Studies  του Ισραήλ.

Ακούγεται ίσως αναχρονιστικό στις αρχές του 21ου αιώνα να γίνεται χρήση αερόστατων για συλλογή πληροφοριών κατασκοπευτικού χαρακτήρα. Ωστόσο, οι ειδικοί εξήγησαν το γιατί τα σύγχρονα στρατοσφαιρικά μπαλόνια, εξοπλισμένα με όργανα υψηλής τεχνολογίας στην πλοήγηση και συλλογή στοιχείων, μπορούν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε ορισμένες περιπτώσεις από κατασκοπευτικούς δορυφόρους. Το Πεκίνο βέβαια διέψευσε κατηγορηματικά πως το μπαλόνι που πέρασε πάνω από τη Β. Αμερική ήταν τέτοιο και επέμεινε στην άποψη μετεωρολογικού αερόστατου, το οποίο παρασύρθηκε από ρεύματα αέρα. Κατήγγειλε, επίσης, έντονα την απόφαση των ΗΠΑ να το καταρρίψουν.

Από την άλλη, η αμερικανική πλευρά, αν και δεν παρουσίασε μέχρι στιγμής ολοκληρωμένα τεχνικά στοιχεία, επέμεινε όχι μόνον πως το μπαλόνι ήταν κατασκοπευτικού χαρακτήρα, χρησιμοποιούμενο από ειδικές υπηρεσίες του κινεζικού στρατού, αλλά πως έχει εντοπιστεί ένας ολόκληρος στόλος τέτοιων αντικειμένων, τα οποία ίπτανται των 5 Ηπείρων συλλέγοντας πληροφορίες.  Άλλωστε και ο ίδιος ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί παρόμοια αερόστατα. Προς επίρρωση της θέσης των ΗΠΑ, το Τόκιο ανέφερε πτήσεις ανάλογων αντικειμένων πάνω από τα ιαπωνικά νησιά, ο δε επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας της Γερμανίας σε συνέντευξή του που δημοσιεύσει η σημερινή Welt εκφράζει την ανησυχία του για το ότι το Πεκίνο επεκτείνει την κατασκοπευτική δραστηριότητά της στη χώρα του. Και το ζήτημα είναι τι άλλαξε στην πολιτική της Κίνας, μιας κατά βάσιν “‘ήπιας υπερδύναμης” μέχρι πριν μερικά χρόνια, αλλά και τι μεταβάλλεται στη στάση των ΗΠΑ και αρκετών δυτικών κρατών έναντι σε μιας χώρας/οικονομίας που ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη στις αγορές τους. 

Τις προηγούμενες μέρες οι υπεύθυνοι για την αμερικανική άμυνα και ασφάλεια ανησύχησαν δεόντως αναφορικά με την υπερπτήση του αερόστατου από στρατιωτικούς χώρους που βρίσκονται σιλό πυρηνικών πυραύλων και άλλες ευαίσθητες εγκαταστάσεις. Ωστόσο και οι ίδιοι παραδέχονταν πως η Κίνα δεν επρόκειτο να “δει” κάτι περισσότερο δια αυτού του τρόπου, απ’ ό,τι με τους δορυφόρους της. Έτσι, οι περισσότεροι κατέληγαν στην άποψη πως η πτήση του αερόστατου είχε να κάνει περισσότερο με την αποστολή ενός μηνύματος προς τις ΗΠΑ. Και ορισμένοι το συσχέτισαν με την πρόσφατη συμφωνία των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες για την απόκτηση 4 επιπρόσθετων στρατιωτικών βάσεων, μέσω των οποίων οι Αμερικανοί θα έχουν μερικά επιπλέον σημεία επιτήρησης της Κινεζικής Θάλασσας και του χώρου της Ταϊβάν. 

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, αναφερόμενος στο ζήτημα, υπήρξε ιδιαίτερα σκληρός στις διατυπώσεις που χρησιμοποίησε στην ομιλία για τη Κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο, καθώς και σε συνέντευξή του στο δημόσιο δίκτυο PBS. Τόνισε ότι η Αμερική θα απαντήσει με αποφασιστικότητα σε κάθε απειλή της Κίνας, αν και έσπευσε να συμπληρώσει πως δεν επιδιώκει τη σύγκρουση μαζι της, Και πράγματι, μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν,η διοίκηση Μπάιντεν έκανε προσπάθειες να ρίξει τους τόνους, ενώ αν δεν είχε υπάρξει το επεισόδιο με το αερόστατο ο ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν θα είχε ήδη επισκεφτεί Πεκίνο για πρώτη φορά στη θητεία του.

Από την άλλη, η κινεζική πλευρά αντέδρασε σφοδρά για την τροπή που πήρε το ζήτημα στις ΗΠΑ και ο Υπουργός Άμυνας της Ουέι Φενκχέ αρνήθηκε να συνομιλήσει με τον αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν, που τον κάλεσε μετά το επεισόδιο. Έτσι τίθεται το ερώτημα για το πόσο επιδεινώνονται μ’ αυτά τα «ιπτάμενα περιστατικά» οι ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο πλευρών.  

Επίσης, στην ομιλία του στο Κογκρέσο ο Πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε τον παράγοντα τεχνολογία στον ανταγωνισμό των δύο πλευρών. Αναφέρθηκε στο νόμο 2022 που πέρασε με σθεναρή υποστήριξη και των δύο κομμάτων για την τόνωση των επενδύσεων στη βιομηχανία των ημιαγωγών στις ΗΠΑ, ενώ είναι γνωστές οι αμερικανικές προσπάθειες για αποκλεισμό των κινεζικών δικτύων 5G από τις δυτικές αγορές. Αρκετές από τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν ακολουθήσει αυτή τη γραμμή, ενώ π.χ. στη Γερμανία υπάρχει πλέον έλεγχος όλων των κινεζικών επενδύσεων και εξαγορών, ειδικά στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας.

Ωστόσο, το ζήτημα είναι πόσο ρεαλιστικά γίνονται όλα τούτα στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία, όπου π.χ. το μεγαλύτερο μέρος των iPhone κατασκευάζεται στην Κίνα…

Διαβάστε ακόμα

Bασικούς αισθητήρες από το κινεζικό μπαλόνι ανέκτησε ο αμερικανικός στρατός

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος