Νόαμ Τσόμσκι: Η Κίνα είναι ήδη παγκόσμιος ηγέτης

Ο Αμερικανός στοχαστής Νόαμ Τσόμσκι δήλωσε ότι η Κίνα είναι ήδη παγκόσμιος ηγέτης. Ο καθηγητής Τσόμσκι στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο RIA Novosti εξέφρασε την άποψη ότι η Κίνα ουσιαστικά απέκτησε το status του παγκόσμιου ηγέτη και το αποδεικνύει εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή.

Απαντώντας στην ερώτηση αν η Κίνα γίνεται ηγέτιδα δύναμη ο κ. Τσόμσκι επισήμανε ότι είναι ήδη παγκόσμιος ηγέτης.

Για να υποστηρίξει τη θέση του ο καθηγητής ανέπτυξε μερικά επιχειρήματα, λέγοντας ότι η απόδειξη της αύξησης της επιρροής της Κίνας στην παγκόσμια πολιτική και οικονομία είναι η επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) να γίνουν μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

Ο Νόαμ Τσόμσκι είπε ότι Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει βασικοί σταθμοί της κινεζικής “θαλάσσιας Οδού του Μεταξιού” που εκτείνεται από την Καλκούτα της Ινδίας και μέσω της Ερυθράς Θάλασσας φτάνει στην Ευρώπη. Η Κίνα ενισχύει τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων στην αγορά της Μέσης Ανατολής.

Ο Αμερικανός καθηγητής θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή δείχνει το “σκούριασμα” του συστήματος της Μέσης Ανατολής που τα τελευταία 80 χρόνια ήταν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ. Σε άλλες περιοχές του πλανήτη συντελούνται παρόμοιες εξελίξεις.

Νωρίτερα ο κ.Τσόμσκι πρότεινε να αναγεννηθεί το γεωπολιτικό σχέδιο “Το Κοινό Ευρωπαϊκό Σπίτι – από τη Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ’, που είχε προταθεί από την Σοβιετική Ένωση.

“Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στο σύστημα όπου κυριαρχούν οι ΗΠΑ και ενδεχομένως να αντιμετωπίσει την παρακμή και την αποβιομηχανοποίηση, όπως προβλέπουν μερικοί, ή να προσεγγίσει τον φυσικό οικονομικό συνέταιρο της που βρίσκεται στην Ανατολή και έχει άφθονο φυσικό πλούτο, που το έχει τόσο ανάγκη η Ευρώπη και είναι δίοδος στην κερδοφόρο κινεζική αγορά” – είπε ο καθηγητής Τσόμσκι.

Επιμέλεια-Μετάφραση Γιώργος Γιαννακόπουλος

Πηγή: RIA Novosti

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος