Νέες στρατιωτικές πραγματικότητες μετά την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα – Οι ασύμμετρες συγκρούσεις αλλάζουν τα δόγματα

Oι ανατροπές για τα στρατιωτικά δόγματα και για τα δεδομένα που αφορούν τα παραδοσιακά ακριβά οπλικά συστήματα από τη χρήση νέων, ευέλικτων, φτηνών και αποτελεσματικών μέσων, όπως τα εναέρια και θαλάσσια drones, με τον τρόπο που αυτά χρησιμοποιούνται στην ασύμμετρη σύγκρουση των Χούτι και δυτικών δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και στα πετυχημένα πλήγματα των Ουκρανών κατά του ρωσικού στόλου στη Μ. Θάλασσα είναι ζητήματα που εξετάζονται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00). Συμμετέχει ο  Άγγελος Χωριανόπουλος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής και δημιουργός του “Δικτύου Γεωπολιτικής Πληροφόρησης κι Ανάλυσης Futurewarfare” (Μορφές μελλοντικών πολέμων).

Νέες στρατιωτικές πραγματικότητες μετά την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα – Οι ασύμμετρες συγκρούσεις αλλάζουν τα δόγματα
Άγγελος Χωριανόπουλος

Εκείνο που αποδεικνύουν οι Χούτι είναι ότι η ανεπτυγμένη Δύση αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις από πολύ ασθενέστερους εχθρούς, που είναι μάλιστα μη κρατικοί παράγοντες, όπως η υεμενίτικη οργάνωση. Και παρ’ όλη την εξαιρετική ισχύ των αμερικανικών αεροπλανοφόρων, καθώς και των σκαφών των άλλων δυτικών δυνάμεων, η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις δεν μπορεί να συνοψίζεται απλώς και μόνο σε μια σκληρή αντιμετώπιση. Έτσι, για να έχει μια πραγματική ευκαιρία να τερματίσει την απειλή των Χούτι για τη διεθνή ναυτιλία – ή ακόμη και για τα υποβρύχια καλώδια – το πολεμικό ναυτικό και η αεροπορία των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που επιχειρούν σχετικά, θα πρέπει να στοχεύσουν μαζικά –και όχι μεμονωμένα όπως έως τώρα-  κέντρα διοίκησης και ελέγχου των Χούτι στη Σαναά και σε άλλες αστικές περιοχές, προκαλώντας αναπόφευκτα μεγάλες απώλειες αμάχων.  Αυτές, ωστόσο, θα έρχονταν να προσθέσουν προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Για να επιτύχουν, δε, αξιόπιστη αποτροπή, θα απαιτείτο μια πλήρης εισβολή. Όμως καμία από τις δύο επιλογές δε φαίνεται να ισοσκελίζει το κόστος το οποίο θα συνεπαγόταν.

Πάντως, μια νέα πρόκληση που δημιουργείται είναι ότι η πρόοδος στην παραγωγή πυραύλων και drones έχει “εκδημοκρατίσει”, δηλαδή έχει διευρύνει, τη διαθεσιμότητα εξαιρετικά ισχυρών όπλων τα οποία μέχρι πρόσφατα ήταν διαθέσιμα μόνο στα πλουσιότερα κράτη. Κατά έναν τρόπο, το γιλέκο αυτοκτονίας και ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός έχουν αντικατασταθεί από τα “drone αυτοκτονίας” και τους πυραύλους ακριβείας.  

Επίσης, ένα άλλο ζήτημα σ’ αυτή την ασύμμετρη σύγκρουση είναι μια αυξανόμενη ασυμμετρία τρωτών σημείων. Έτσι, όταν οι Χούτι διαταράσσουν περίπου το 12% της παγκόσμιας ναυτιλίας, το οποίο διέρχεται από το στενό Bab al-Mandab μεταξύ της Αραβικής χερσονήσου και του Κέρατος της Αφρικής, επηρεάζουν τους καταναλωτές στην Ευρώπη και τους κατασκευαστές στην Ασία, αλλά όχι στην ίδια την Υεμένη. Ακόμη, εάν τα πετρελαιοφόρα πρέπει να στραφούν σε μεγαλύτερες, ακριβότερες διαδρομές από τη Διώρυγα του Σουέζ, ωθώντας υψηλότερα την τιμή της βενζίνης στις αμερικανικές αντλίες, οι Χούτι θα επηρεαστούν πολύ λιγότερο. Το ίδιο ισχύει και για την επίθεση σε διεθνή υποβρύχια καλώδια δεδομένων που περνούν από το ίδιο στενό. Εν τω μεταξύ, εάν οι Χούτι σκοτώσουν στρατιωτικούς ή πολίτες των ΗΠΑ, αυτό αποτελεί πολιτικό πρόβλημα για την αμερικανική κυβέρνηση. Εάν οι ΗΠΑ σκοτώνουν αμάχους των Χούτι, αυτό είναι ένα πολιτικό όφελος για τους τελευταίους, όπως δείχνει η αυξανόμενη απήχησή τους στην υεμενίτικη κοινωνία, αλλά έχει αποδείξει κάτι ανάλογο και η Χαμάς στη Γάζα.

Η Ελλάδα τελικά συμμετέχει στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ της ΕΕ για την προστασία της διεθνούς ναυτιλίας στην Ερυθρά θάλασσα με τη φρεγάτα Ύδρα. Πρόκειται για ένα παλιό πολεμικό σκάφος, ωστόσο με σύγχρονα όργανά και αμυντικά συστήματά. Στην εκπομπή εξετάζεται πόσο αποτελεσματικά μπορεί να επιχειρήσει και βέβαια να αυτοπροστατευτεί.

Τέλος, με τον κ. Χωριανόπουλο συζητείται η χρήση αυτών των νέων οπλικών μέσων στον πόλεμο στην Ουκρανία και πιο ειδικά στη Μαύρη Θάλασσα. Εκεί, στις 5 Μαρτίου, ο ρωσικός Στόλος Μ. Θάλασσας έχασε άλλη την κορβέτα «SERGEI KOTOV» από επίθεση αγέλης τηλεχειριζόμενων σκαφών επίθεσης τύπου Magura V5. Μία ημέρα μετά, δημοσιοποιήθηκε βίντεο, που είχε ληφθεί στις 14 Φεβρουαρίου, από ανάλογη επίθεση εναντίον του πλοίου αμφιβίων επιχειρήσεων «TSAR KUNIKOV» που επίσης βυθίστηκε. Και εκείνο που εξετάζεται είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη χρήση αυτών των νέων μέσων εναντίον παραδοσιακών ναυτικών μέσων στη σύγκρουση της Μ. Θάλασσας και τα οποία να μας αφορούν κι εμάς άμεσα στην Ελλάδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος