Ν. Χαραλαμπίδης (Greenpeace) στο Πρώτο για φράγμα Καχόβκα: Παρακολουθούμε με αγωνία και με τρόμο τις εξελίξεις (audio)

«Παρακολουθούμε με αγωνία και με τρόμο τις εξελίξεις» τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, σχετικά με την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα στην Ουκρανία, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «To GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Για κάποιους είναι απλώς νερό το οποίο τρέχει. Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Ίσως θα βοηθήσει να καταλάβουμε αν έχουμε μια εικόνα των διαστάσεων. Μιλάμε για ένα χώρο αποθήκευσης νερού ο οποίος έχει διαστάσεις 240 χιλιόμετρα επί 23 χιλιόμετρα και σε αυτό το χώρο είναι αποθηκευμένα περίπου δεκαοχτώ κυβικά χιλιόμετρα νερού. Το νερό αυτό έχει αρχίσει και φεύγει μαζί με λάσπη μαζί με χίλια δυο άλλα πράγματα» εξήγησε ο κ. Χαραλαμπίδης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν μοντελοποιήσεις για να υπολογιστεί ποιες αναμένεται να είναι οι συνέπειες.

«Ήδη έχουμε χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι έχουν ξεσπιτωθεί. Το ύψος νερού συνεχίζει να ανεβαίνει και καθώς κυλάει προς τα κάτω θα συνεχίσει να πλημμυρίζει και άλλες περιοχές. Το νερό αυτό στη συνέχεια μπορεί να συνοδεύεται και με λάσπη και με άλλα, θα το δούμε στη συνέχεια. Ήδη ξέρουμε για παράδειγμα, για εκατοντάδες τόνους λιπαντικών μέσα από τα μηχανήματα του εργοστασίου που έχουν παρασυρθεί και βρίσκονται μέσα στον υδάτινο όγκο ο οποίος κυλάει και πηγαίνει προς τα κάτω. Ένα λοιπόν κομμάτι, το καθαρά μηχανικό, θα πλημμυρίσουν κάποιες περιοχές, θα χρειαστεί να εκκενωθούν. Αν πάμε στο καθαρά περιβαλλοντικό κομμάτι στην κάθοδο του νερού, στη ροή του νερού, είναι μια περίοδος στην οποία οι όχθες όλες ήταν γεμάτες από φωλιές πουλιών. Όλες αυτές πλέον έχουν καταστραφεί και δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί. Αυτό πλέον είναι καθοριστικό για τους πληθυσμούς τους. Το νερό αυτό θα επηρεάσει επίσης όλες τις περιοχές που βρίσκονται στην κοιλάδα αυτή, πολλές από τις οποίες είναι προστατευόμενες περιοχές σημαντικές για τη βιοποικιλότητα τους. Ανάλογα με το για πόσο θα μείνουν πλημμυρισμένες και με τι ύψος νερού, θα ξέρουμε αν η καταστροφή τους θα είναι συνολική για πολύ μεγάλο διάστημα, για μικρότερο διάστημα ή αν είναι κάτι επιπόλαιο ή κάτι το οποίο θα αφήσει τραύματα που θα χρειαστούν αρκετά χρόνια να επουλωθούν» ανέφερε ο κ. Χαραλαμπίδης.

Το νερό είναι μολυσμένο, συμπλήρωσε, όχι επειδή ήταν μολυσμένο μέσα στη δεξαμενή, αλλά επειδή στην κάθοδό του ξεπλένει από δεξαμενές καυσίμων μέχρι βυτία ολόκληρα.

Το συγκεκριμένο έργο είναι το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο στην Ευρώπη, τόνισε ο κ. Χαραλαμπίδης, ένα έργο το οποίο αρδεύει μία περιοχή περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων στρεμμάτων.

«Δύο περιοχές για την ακρίβεια. Υπάρχει ένα δίκτυο αγωγών άρδευσης που είναι πάνω από 1.600 χιλιόμετρα, μιλάμε για νούμερα τα οποία μας τρομάζουν, δεν μπορούμε να τα συλλάβουμε. Οι περιοχές αυτές είναι πολύ πιθανόν να μην έχουν νερό για να αρδευτούν μέσα στο καλοκαίρι, μέσα στους επόμενους μήνες, το οποίο σημαίνει τραγικές συνέπειες όχι μόνο για τους πληθυσμούς αυτούς, αλλά αν οι περιοχές αυτές ανήκαν στους σιτοβολώνες, οι οποίοι εξάγουν κιόλας σιτηρά στον υπόλοιπο κόσμο, είναι κάτι που μας αφορά και εμάς» εξήγησε.

Προσέθεσε ακόμα, ότι σε περίπτωση που αδειάσει αρκετά η δεξαμενή επειδή δεν έχουν προλάβει να επισκευάσουν το φράγμα, δεδομένου ότι επικρατούν συνθήκες πολέμου και δεν αναμένεται μια γρήγορη συνεννόηση μεταξύ των δύο εμπόλεμων μερών, είναι πάρα πολύ πιθανόν αυτό να έχει συνέπειες στη δεξαμενή για πολλούς πληθυσμούς ψαριών που υπάρχουν, το 70% από τους οποίους είναι εμπορεύσιμοι. Αφορούν δηλαδή ψάρια τα οποία τρώνε οι άνθρωποι, εμπορεύονται και τρώνε, τόνισε ο κ. Χαραλαμπίδης, εκτιμώντας τέλος, ότι το τραπέζι των κατοίκων της περιοχής θα γίνει φτωχύνει αλλά και  το κομμάτι της μόλυνσης το οποίο δεν μπορεί να καταγραφεί αυτή τη στιγμή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος