Ν. Λαρυγγάκης, επικεφαλής Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου: Η Ελλάδα είναι γεωστρατηγικός κόμβος για τη Δύση (video)

Array

Για τις ισχυρές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ καθώς και τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας μίλησε στην ΕΡΤ ο επικεφαλής του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (American Hellenic Institute), Νίκος Λαρυγγάκης επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι ένας γεωστρατηγικός κόμβος για τη Δύση, την Αμερική και το ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου τόνισε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται στους τομείς του εμπορίου, της άμυνας και της ενέργειας και όπως είπε αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο αυτή η συνεργασία.

«Εμείς επικοινωνούμε αυτές τις συνεργασίες στους πολιτικούς τους Αμερικής» είπε ο κ. Λαρυγγάκης ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη Σούδα, χαρακτηρίζοντάς την ως την πιο σημαντική βάση στη Μεσόγειο.

Ερωτηθείς για την προσπάθεια της ελληνοαμερικανής κοινότητας να μπλοκαριστεί η πώληση των F-16 o κ. Λαρυγγάκης αναφέρθηκε στον υπό ψήφιση του αμερικανικού προϋπολογισμού για τις αμυντικές δαπάνες.

Ο ίδιος ήθελε πιο αυστηρό το μήνυμα του Κογκρέσου για την Τουρκία και τις υπερπήσεις στα πάνω από τα ελληνικά νησιά. «Είναι κάτι σημαντικό έστω και αν δεν αναφέρεται ξεκάθαρα το όνομα της Τουρκίας», υποστήριξε ο επικεφαλής του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου στις «Συνδέσεις».

Και όπως πρόσθεσε, «στο αμερικανικό Κογκρέσο δεν υπάρχει ένα καλό κλίμα υπέρ της Τουρκίας, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακόμα θέλει να κρατήσει κάτι θέσεις ισορροπίες. Αναφερόμενος στον Τουρκικό στρατό τόνισε ότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός μέσα στο ΝΑΤΟ. Είναι δύσκολος σύμμαχος, αλλά δεν πρέπει κάπου να τον χάσουμε».

Μιλώντας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τόνισε ότι είναι καλύτερες από ποτέ. Σχολιάζοντας τις κινήσεις της Άγκυρας απέναντι σε Ρωσία και Ουκρανία εξήγησε ότι παρότι παραβιάζει τις κυρώσεις και παίζει σε δύο ταμπλό οι σχέσεις της με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ δεν έχουν αλλάξει, γιατί όπως είπε κοιτάζουν τον γεωστρατηγικό της ρόλο.

Ως «καλό φίλο και υποστηρικτή της Ελλάδας» χαρακτήρισε στο μεταξύ τον Αμερικανό Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ ο κ. Λαρυγγάκης εξηγώντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ τηρούν την σκληρή αυτή στάση έναντι των Τούρκων αναφορικά με την πώληση των F-16 και F-35 για έναν και μόνον ένα λόγο είναι οι S-400. Και όπως υποστήριξε αν ο Ερντογάν αποφασίσει να επιστρέψει ή να τότε θα αλλάξουν όλα.

Πηγή: Συνδέσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος