Το American Hellenic Institute για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Τις θέσεις του για όλα τα ζητήματα που άπτονται των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την Τουρκία ανακοίνωσε το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο ΑΗΙ, που έχει την έδρα του στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας που πραγματοποιεί ετησίως προς τα αμερικανικά κέντρα λήψης αποφάσεων και τα μέλη του.

Το AHI αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν μια «ειδική σχέση» με την Ελλάδα και να αναγνωρίσουν τη στρατηγική θέση της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, θέση η οποία μπορεί να υποστηρίξει σημαντικά τα αμερικανικά πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα. To AHI λοιπον προτείνει τα εξης:
Επέκταση της Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με την Ελλάδα, εφόσον το δικαιολογούν οι περιστάσεις.
Καταδίκη της Τουρκίας για την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και πίεση προς την Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της
Χρήση της αμερικανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας (DFC) για την υποστήριξη σημαντικών έργων που θα ενισχύσουν της οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Αύξηση χρηματοδότησης για το Πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) της Ελλάδας στο εγκεκριμένο επίπεδο του 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων.
Παροχή ισχυρής Εξωτερικής Στρατιωτικής Χρηματοδότησης για την Ελλάδα για την αγορά αμερικανικών όπλων και άλλου αμυντικού εξοπλισμού.
Ενθάρρυνση διμερών συζητήσεων για την επέκταση του εμπορίου και των επενδύσεων και την ενίσχυση άλλων εμπορικών δεσμών στο πλαίσιο της ΕΕ.
Συμμετοχή στην ανταλλαγή επίσημων αντιπροσωπειών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας και ενίσχυση των κοινών συμφερόντων.
Δέσμευση για την επιβολή του αμερικανικού και του διεθνούς δικαίου για την προώθηση της ασφάλειας της Ελλάδας.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Πρέπει να μεταρρυθμιστεί ο Κώδικας 22 ΗΠΑ § 2373 ώστε να αντικατοπτρίζει την τρέχουσα πραγματικότητα.
Η κυβέρνηση ΗΠΑ σε συντονισμό με το Κογκρέσο, θα πρέπει να προβεί σε επίσημη ανασκόπηση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.
Η κυβέρνηση ΗΠΑ θα πρέπει να καταστήσει την Τουρκία υπεύθυνη για παραβιάσεις της αμερικανικής πολιτικής και επικίνδυνη για τα συμφέροντα των ΗΠΑ επεκτείνοντας τις υπάρχουσες κυρώσεις βάσει του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA).
Η κυβέρνηση ΗΠΑ θα πρέπει να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο για τις παραβιάσεις της Τουρκίας σχετικά με τον Νόμο Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων (AECA), όπως απαιτείται από το νόμο.
Η κυβέρνηση ΗΠΑ ΘΑ πρέπει να εφαρμόσει τον AECA και τον Νόμο περί Εξωτερικής Βοήθειας (FAA), οι οποίοι απαιτούν την αναστολή χορήγησης πυρομαχικών και όπλων σε χώρες που εμπλέκονται σε «σημαντικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και υποστηρίζουν τη διεθνή τρομοκρατία. Δεδομένων των παραβιάσεων της AECA από την Τουρκία, η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής των πωλήσεων όπλων και της μεταφοράς αμυντικών πυρομαχικών στην Τουρκία.
Η κυβέρνηση ΗΠΑ θα πρέπει να αφαιρέσει αμέσως όλα τα πυρηνικά περιουσιακά στοιχεία από την αεροπορική βάση Incirlik και να σχεδιάσει την ενδεχόμενη απομάκρυνση όλου του προσωπικού και των περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ.
Για να προωθησει τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ, το AHI παρακολουθεί στενά τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσει να ενημερώνει τους βασικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ για τις εξελίξεις που επηρεάζουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και βλάπτουν τους συμμάχους και τους στρατηγικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.
Το ΑΗΙ έχει καταγράψει τα ζητήματα πολιτικής που αφορούν την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο:
Συνεχιζόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Αριθμούσαν πάνω από 7.000 το 2020. Υπήρξαν 4.605 εναέριες παραβιάσεις και 3.215 θαλάσσια περιστατικά.
  • Το Μνημόνιο Συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, το οποίο έχει απορριφθεί από τη διεθνή κοινότητα ως άκυρο και χωρίς νομική βάση.
  • Οι παραβιάσεις της AECA και του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία κάθε φορά που η Άγκυρα στέλνει αεροσκάφη F-16 που παρέχονται από τις Η.Π.Α. στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Η επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, η οποία περιλαμβάνει τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή του 37,3% του νησιού.
Οι πολυάριθμες επιδρομές και οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου που υποστηρίζονται από τουρκικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, καθώς και άλλες περιπτώσεις «διπλωματίας με πλοία».
  • Η εργαλειοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής εκ μέρους της Τουρκίας.
  • Τουρκική υποστήριξη προς την Χαμάς.

Η 3 + 1 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ

Η κυβέρνηση ΗΠΑ, σε συνεργασία με το Κογκρέσο, θα πρέπει να διαθέσει τους απαραίτητους πόρους για την ίδρυση του Κέντρου Ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου, όπως προβλέπεται στον Νόμο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνουν την αμερικανική εμπλοκή στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Η κυβέρνηση ΗΠΑ θα πρέπει να προωθήσει την Ανατολική Μεσόγειο ως ενεργειακό διάδρομο για την περιοχή και την ηπειρωτική Ευρώπη.
Η κυβέρνηση ΗΠΑ θα πρέπει να αντιταχθεί στο μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη, το οποίο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, προσκρούει στην κυριαρχία τρίτων και υπονομεύει τις περιφερειακές προσπάθειες για την καθιέρωση της Ανατολικής Μεσογείου ως ενεργειακού κόμβου.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΥΠΡΟΥ & ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΚΥΠΡΟΥ

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να καταδικάσουν τον Πρόεδρο Ερντογάν για την προώθηση μιας λύσης δύο κρατών στην Κύπρο και το παράνομο άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Οι ΗΠΑ πρέπει να αντιταχθούν ενεργά στο σχέδιο Ερντογάν και να μην αφήσουν το ζήτημα στα Ηνωμένα Έθνη.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει το Κυπριακό ως εισβολή και κατοχή από την Τουρκία, παρόμοια με εκείνη της εισβολής του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990, παρά ως εθνοτική διαμάχη.
Η κυβέρνηση θα πρέπει ενεργά να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα για διαπραγματεύσεις, αντί να παραχωρήσει αυτή την υποχρέωση στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους διεθνείς φορείς.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει την επίλυση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων που βασίζονται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία σε ένα κράτος με ενιαία κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα. Αυτή η οντότητα θα πρέπει να υιοθετεί συνταγματικούς δημοκρατικούς κανόνες και αρχές, το κοινοτικό κεκτημένο της ΕΕ και την ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλων ευρωπαϊκών δικαστηρίων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να άρουν πλήρως και μόνιμα την απαγόρευση όπλων στην Κύπρο και να αφαιρέσουν την Κύπρο από τον κατάλογο των χωρών στις οποίες απαγορεύονται οι πωλήσεις όπλων σύμφωνα με τους κανονισμούς International Traffic in Arms (ITAR).
Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταδικάσει την Τουρκία για την παράνομη παρέμβασή της στην ΑΟΖ της Κύπρου και να παροτρύνει την Τουρκία να σταματήσει τις παραβιάσεις της.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να απαιτήσει την άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από την κατεχόμενη Κύπρο, μια θέση την οποία ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε υποστηρίξει στο παρελθόν.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να απαιτήσει τη συνεργασία της Τουρκίας για την επιστροφή των τεσσάρων Αμερικανών που εξακολουθούν να αγνοούνται ως αποτέλεσμα της εισβολής του 1974 στην Κύπρο
Η κυβέρνηση θα πρέπει να καλέσει την Τουρκία να απομακρύνει τους περισσότερους από 180.000 παράνομους εποίκους από την τουρκοκρατούμενη Κύπρο. Οι προσπάθειες της Τουρκίας να προωθήσει τον παράνομο διακανονισμό στην κατεχόμενη Κύπρο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση της Γενεύης.

ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να καταδικάσουν τη δίωξη που υφίσταται το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την Τουρκία, μια υποχρέωση που απορρέει από τη Συνθήκη της Λωζάνης και το διεθνές δίκαιο.
Θα πρέπει να ζητήσουν από την τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη διεθνή νομική υπόσταση του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Θα πρέπει να ζητήσει από την τουρκική κυβέρνηση να ανοίξει εκ νέου την Πατριαρχική Σχολή Θεολογίας της Χάλκης.
  • Η κυβέρνηση ΗΠΑ θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας.
  • Η κυβέρνηση ΗΠΑ θα πρέπει να τιμωρήσει την Άγκυρα και Τούρκους αξιωματούχους για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βάσει του Παγκόσμιου Νόμου Magnitsky.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα πρέπει να αναστείλει ή να τερματίσει το μνημόνιο για την πολιτιστική ιδιοκτησία.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος