Ν. Κτενάς, σωματείο διανομέων Θεσσαλονίκης: Έγκλημα εκ προμελέτης ο θάνατος του 46χρονου – Η ευθύνη ανήκει στους εργοδότες

Για το πρώτο θύμα θερμοπληξίας στη χώρα μας, τον 46χρονο διανομέα που έχασε τη ζωή του μετά από μια μέρα δουλειάς κάτω από τον ήλιο μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» ο Νίκος Κτενάς, μέλος του Σωματείου Διανομέων Τροφίμων Θεσσαλονίκης κάνοντας λόγο για εγκληματική αδιαφορία από τους εργοδότες.

«Δυστυχώς, όπως έχουμε χαρακτηρίσει πολλές φορές, πρόκειται για μια ακόμα δολοφονία. Είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης για το οποίο υπεύθυνοι είναι οι εργοδότες και συγκεκριμένος συγκεκριμένος εργοδότης ο οποίος έβαζε τον συνάδελφο να δουλεύει κάτω από αυτές τις συνθήκες και ανασφάλιστο» σημείωσε ο κ. Κτενάς.

Με αφορμή την ανείπωτη αυτή τραγωδία το μέλος του Σωματείου Διανομέων Τροφίμων Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση αφήνει αυτούς τους εργοδότες ανεξέλεγκτους να παρανομούν εις βάρος των εργαζομένων στο ντελίβερι». Και όπως είπε αυτό το περιστατικό με τον συγκεκριμένο εργαζόμενο σε ντελίβερι δεν είναι μια εξαίρεση αλλά ο κανόνας.

Ανασφάλιστοι ή υποασφαλισμένοι οι περισσότεροι διανομείς

«Δυστυχώς είναι ο κανόνας. Το έχουμε καταγγείλει εκατοντάδες φορές, έχουμε κάνει κινητοποιήσεις και μοτοπορείες. Σχεδόν το μεγαλύτερο κομμάτι των συναδέλφων δουλεύει είτε ανασφάλιστο είτε κυρίως ασφαλισμένο» είπε, εξηγώντας ότι αν και εργάζεται οκτάωρο η ασφάλιση είναι 2 ή 4 ώρες.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας τα χαρακτήρισε «εγκληματικά για τους διανομείς» καθώς όπως είπε η εργασία πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου για έναν διανομέα, συν τη θερμική καταπόνηση που δέχεται από τη ζέστη και τον εξοπλισμό που φοράει κάνει ανυπόφορη την κατάσταση.

«Το ΦΕΚ είναι καθαρά υποκριτικό για να βγάλει το βάρος από πάνω της. Η Επιθεώρηση Εργασίας είναι υποστελεχωμένη και οι έλεγχοι που γίνονται είναι υποτυπώδεις» ανέφερε προσθέτοντας ότι ο εργαζόμενος πάντα είναι σε δυσχερέστερη θέση.

Να σημειωθεί ότι η υπουργική απόφαση (Αριθμ. 65581) για τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων αναφέρει θα υπάρχει παύση των υπηρεσιών σε ντελίβερι, από τις 12 ως τις 5μμ.

Πηγή: Σαββατοκύριακο από τις Έξι | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Πρώτος νεκρός από τον καύσωνα – Η ανακοίνωση του νοσοκομείου για τον 46χρονο διανομέα

Α. Γεωργιάδης για τον 46χρονο διανομέα: Ανασφάλιστος και μη δηλωμένος εργαζόμενος – Η τραγωδία στην Χαλκίδα δεν είναι ο κανόνας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος