Κακοποίηση 12χρονης: Ποιο το προφίλ των παιδοβιαστών – Τι ισχυρίζονται όσοι επικοινώνησαν μαζί της μέσω εφαρμογής (video)

Array

Για την σεξουαλική εκμετάλλευση της 12χρονης στον Κολωνό, τα 213 άτομα που συνομίλησαν μαζί της στην ψηφιακή πλατφόρμα γνωριμιών, το προφίλ των παιδοβιαστών όπως φαίνεται μέσα από τα λόγια τους καθώς και τις ενέργειες για την στήριξη της ανήλικης μίλησαν στην ΕΡΤ ο δικηγόρος Όθων Παπαδόπουλος, η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου και η εγκληματολόγος Παυλίνα Μωραϊτη.

«Το πρώτο και κύριο μέλημα των ανθρώπων αυτών είναι να ξαναβρούν τον ύπνο τους. Αυτό το παιδί, πέφτοντας θύμα εκμετάλλευσης, έχει εισέλθει με κάποιο προφίλ και μια φωτογραφία σε μια πλατφόρμα κοινωνικών γνωριμιών και πάρα πολύς κόσμος έχει έρθει σε επαφή μαζί του χωρίς να ξέρει ότι είναι ανήλικο» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος τον οποίο έχουν προσεγγίσει κάποιοι από τους 213 υπόπτους που συνομιλούσαν μέσω Blindchat μαζί της.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δώδεκα άτομα από την σχετική λίστα επαφών της 12χρονης παρουσιάστηκαν αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ ο νομικός εξήγησε ότι τα άτομα αυτά το κάνουν για να δηλώσουν την παρουσία τους και ότι ενδεχομένως ότι δεν έχουν κάτι να φοβηθούν ή να αποκρύψουν και επίσης, να δηλώσουν προκαταβολικά ότι είναι στη διάθεση των Αρχών.

«Αυτό δείχνει ως ένα βαθμό την εν γένει προσωπικότητα και την κοινωνική τους συμπεριφορά» δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος απαντώντας σε τι προσβλέπουν οι «συνομιλητές» της ανήλικης με αυτή τους την πράξη.

Μεγάλη δόση θράσους από τον δράστη

Ο ίδιος μιλώντας για την πρωτοφανή περίπτωση που το ανήλικο κορίτσι εξωθούνταν σε μαστροπεία δήλωσε ότι «όλο το περιστατικό έχει στοιχεία πρωτοφανούς υπερβολής. Καταρχήν είναι πολύ μικρή ηλικία του παιδιού του θύματος, το οποίο σαφέστατα έχει σοκάρει και έχει συγκλονίσει όλους μας. Ο τρόπος οργάνωσης δείχνει μια απόφαση συνειδητή από πλευράς του δράστη και μια μεγάλη δόση θράσους σε σχέση με τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την εκμετάλλευση αυτού του μικρού παιδιού».

Αναφερόμενος στον αριθμό των εμπλεκομένων ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι τον εκπλήσσει «ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι προχώρησαν στην εκμετάλλευση του συγκεκριμένου ανήλικου παιδιού».

Μιλώντας για τις ερωτήσεις που δέχεται από κάποιους από τους εμπλεκομένους ενόψει της κλήσης τους για κατάθεση επισήμανε ότι είναι άνθρωποι οι οποίοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν αυτοβούλως την παρουσία τους και να προσφέρουν τη συνεργασία τους προς τις αρχές. «Γνωρίζουν από τη συμμετοχή τους σε συγκεκριμένη πλατφόρμα διαφορετικές λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης, τις οποίες θέλουν να μεταδώσουν περαιτέρω», ανέφερε στην ΕΡΤ.

Έρευνα δείχνει το προφίλ των παιδοβιαστές στη χώρα

Η εγκληματολόγος Παυλίνα Μωραϊτη μιλώντας για τα αποτελέσματα έρευνας που έχει κάνει μεταξύ καταδικασμένων για σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων ανέφερε ότι προκύπτει ότι ακόμη και μετά την καταδίκη τους δεν αναγνωρίζουν τη βαρύτητα της εγκληματικής τους πράξης.

«Αρνούνται πολλές φορές ότι το έχουν διαπράξει. Επιρρίπτουν την ευθύνη σε άλλα πρόσωπα ή μιλούν για δικαστική πλάνη. Ακόμα επιρρίπτουν ευθύνες στο ίδιο το παιδί θύμα» αποκάλυψε η ειδικός τονίζοντας ότι είναι προκλητικοί χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά τους «ως μια σχέση αγάπης».

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι παιδόφιλοι και παιδοβιαστές προέρχονται συνήθως από τον οικείο χώρο του παιδιού (οικογενειακό περιβάλλον, φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον). Και όπως είπε η κ. Μωραϊτη, συνήθως είναι ένα άτομο το οποίο έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού ή και των γονέων που μπορεί να έχει κάποια ηγετική θέση σε μια ομάδα με αποτέλεσμα να κερδίζει την εμπιστοσύνη, ώστε να μπορέσει ευκολότερα να προσεγγίσει το παιδί».

Το θύμα χειραγωγείται από τον θύτη

Για τα ψυχικά τραύματα που δημιουργήθηκαν στην 12χρονη και στα ανήλικα αδέλφια της μίλησε στις «Συνδέσεις» η ψυχολόγος, Βέρα Αθανασίου, λέγοντας ότι είναι ένα παιδί το οποίο έχει υποστεί ένα τεράστιο τραύμα το οποίο είναι επαναλαμβανόμενο.

«Ο κόσμος φαντάζει απειλητικός. Δεν μπορεί να βρει πουθενά ασφάλεια και τουλάχιστον εμείς που είμαστε απέξω οφείλουμε να προσφέρουμε από το βαθμό που μπορούμε και στο μέγεθος που μπορεί ο καθένας την ασφάλειά του μέσα από την προστασία των λεγόμενων μας», τόνισε η ειδικός της ψυχικής υγείας.

Μιλώντας για τη σχέση που δημιουργείται στην τρυφερή ηλικία ενός παιδιού, μεταξύ θύτη και θύματος, εξήγησε ότι το θύμα χειραγωγείται και σε αρκετές περιπτώσεις μπαίνει στη διαδικασία ακόμα και να πιστέψει ότι αυτό που βιώνει δεν είναι πάντα κάτι τόσο τρομερό ή τόσο εγκληματικό.

«Για να βγει κανείς από κάτι τέτοιο χρειάζεται να δομηθεί ένα πολύ ισχυρό ασφαλές περιβάλλον, το οποίο θα αποτελείται από ανθρώπους που θα είναι γνώστες σε αυτό που κάνουν. Χρειάζεται να χτίσει μια σταθερή σχέση και να μπορέσει σταδιακά να αρχίσει να επουλώνει το τραύμα» εξήγησε η ψυχολόγος.

Δυστυχώς, όπως υποστήριξε, αυτό που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την τόσο φρικτή κατάσταση είναι η ανυπαρξία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος εντός της οικογένειας. Γι αυτό, ακόμα και εκ των υστέρων χρειάζεται άλλοι να πάρουν αυτό το ρόλο που τουλάχιστον θα μπορούν να τον επιτελέσουν σωστά.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος