Κ. Υφαντής: Δε θα λείψουμε από την προεκλογική εκστρατεία της Τουρκίας – Γ. Εγκολφόπουλος: Τον Ερντογάν τον ενδιαφέρει μόνο η εξουσία

Array

Για τα ελληνοτουρκικά και τις προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων που θα πληθαίνουν όσο πλησιάζουμε στις 14 Μαίου που θα διεξαχθούν οι κρίσιμες τουρκικές εκλογές μίλησαν στην ΕΡΤ ο Γιάννης Εγκολφόπουλος, αντιναύαρχος εν αποστρατεία και ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.  

«Ο Ερντογάν, ο οποίος δεν είναι σίγουρός για την επανεκλογή του, θα προσπαθήσει να προσελκύσει τους ψηφοφόρους του με κάθε είδος τρόπους» μετέφερε η Αριάννα Φερεντίνου, ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολή μιλώντας για τις πιο πολωμένες εκλογές στην Τουρκία.

«Πολύ σύντομα θα ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια τέτοια ένδειξη ότι θα διαφοροποιηθεί η προσέγγιση της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά. Αν πρέπει οπωσδήποτε να κάνω μία πρόβλεψη, θα σας έλεγα ότι  πιθανότητα θα έχουμε πάλι, δεν ξέρω πόσο συχνά, αλλά με κάποιες ευκαιρίες την επιθετική ρητορική που θα συνδυάζεται με τον “αιώνα της Τουρκίας”, με το ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη με το πεπρωμένο της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι ένας εύκολος στόχος, άρα δε θα λείψουμε από την προεκλογική εκστρατεία της Τουρκίας, τουλάχιστον από τον πρόεδρο Ερντογάν, αν και η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να εγκλωβίσει τη συζήτηση στο ζήτημα της οικονομίας», σχολίασε ο κ. Υφαντής.

Από την πλευρά του ο κ. Εγκολφόπουλος μιλώντας στις «Συνδέσεις» επισήμανε ότι ο Τούρκος πρόεδρος δε θα επιχειρήσει να κάνει κάτι εναντίον της χώρα μας γιατί δεν έχει τη δυνατότητα από πλευράς στρατιωτικής δύναμης.

«Ο Ερντογάν είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν τον ενδιαφέρει να κάνει οποιοδήποτε θέμα με την Ελλάδα, τον ενδιαφέρει πώς θα παραμείνει στην εξουσία. Αυτό το έχει δείξει με πολλούς τρόπους» σημείωσε ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία.

Αναφερόμενος στην τουρκική πολιτική σκηνή με το «εκρηκτικό μείγμα», όπως το χαρακτήρισε εξέφρασε την άποψη ότι «αν γίνουν εκλογές, όποιος κερδίσει θα έχει μια πολύ μικρή διαφορά με τον άλλον. Εκεί οι αμφισβητήσεις αυτές που υπάρχουν τώρα, θα ενταθούν».

Θα αυξήσεις τις προκλήσεις ο Ερντογάν μέχρι τις εκλογές

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι (σ.σ. ο Ερντογάν) θα σταματήσει την ρητορική αυτή των απειλών και της έντασης. Αντιθέτως θα την επαυξήσει». Σύμφωνα με τον κ. Εγκολφόπουλο, αυτή τη στιγμή όλη η Δύση είναι εναντίον του και εξ αυτού «το να προκαλέσει αυτή τη στιγμή μόνο κακό στην Τουρκία κάνει. Δεν διακινδυνεύει ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή τίποτα, γιατί μετά τις εκλογές, εάν τις κερδίσει, τότε πρέπει να έρθει να αντιμετωπίσει πολλά θέματα όπως τα F-16. Δεν παίρνει τέτοια ρίσκα».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών ο κ. Υφαντής υποστήριξε ότι θα ήταν ως αντίδραση σε κάτι το οποίο η Τουρκία θα το εξελάμβανε ως απειλή για τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο ή αλλού.

«Δε θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας τέτοιος σχεδιασμός. Η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία θα είναι πάρα πολύ σκληρή, θα είναι πάρα πολύ τοξική μετά από 20 χρόνια αυταρχικής διακυβέρνησης, αλλά θα πάμε προς τις εκλογές», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την στάση της τουρκικής αντιπολίτευσης ο κ. Εγκολφόπουλος διευκρίνισε ότι αυτό που θα αναζητήσει είναι να επικρατήσει στις κάλπες.

«Στην περίπτωση που ο Ερντογάν βλέπει δημοσκοπικά ότι δεν κερδίζει τις εκλογές, υπάρχει ένα ενδεχόμενο, να πάρει ένα ερευνητικό (σκάφος) για να προκαλέσει κρίση και να μην κάνει εκλογές. Είναι κάτι το οποίο θα το ζυγίσει. Αυτό που ενδιαφέρει τον Ερντογάν είναι η εξουσία. Δεν έχει φτιάξει αυτό το καθεστώς για να φύγει από την εξουσία και εκεί μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε μέσον για να προχωρήσει, συμπλήρωσε ο κ. Εγκολφόπουλος.

«Αυτό στο οποίο ποντάρει όλα του τα λεφτά ο Ερντογάν είναι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Διότι, αν τυχόν δεν πάει καλά στο πρώτο, θα υπάρξει και δεύτερος γύρος στο δεύτερο γύρο, ενώ στον πρώτο γύρο πρέπει ο υποψήφιος που θα κερδίσει να έχει συμπληρώσει πενήντα συν μία ψήφο 50% συν μία ψήφο. Η δεύτερος γύρος είναι με απλή πλειοψηφία μεταξύ των επικρατέστερων δύο» διευκρίνισε η Αριάννα Φερεντίνου σχολιάζοντας ότι η αντιπολίτευση θέλει να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

«Ο κόσμος μετά από 20 χρόνια αυταρχικής εξουσίας θέλει την αλλαγή. Θέλει έναν έντιμο ηγέτη, ο οποίος μπορεί να μην είναι και χαρισματικός. Και όλα συγκλίνουν στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Αν είναι ο αντιπαλος και τυχόν κερδίσει η αντιπολίτευση θα διαρκέσει η εξουσία του την προεδρία του μόνο δύο χρόνια ουσιαστικά, γιατί μετά θα έχουν αλλάξει το Σύνταγμα», πρόσθεσε η Ελληνίδα ανταποκρίτρια στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος