Κ. Ιωάννου, δ/ντρια CSI Institute: Ξέρεις τι αναζητάς στο διαδίκτυο – Να προμηθευτούν οι πάροχοι το ειδικό λογισμικό για τον εντοπισμό παιδόφιλων (video)

Array

Για το έξυπνο λογισμικό που χρησιμοποίησε η ΕΛ.ΑΣ. για να εντοπίσει την παράνομη δράση του συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας που είχε στην κατοχή του πορνογραφικό υλικό με κακοποιήσεις παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών μίλησε στην ΕΡΤ η Κέλλυ Ιωάννου, διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, εστιάζοντας στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Αναφερόμενη στην σύλληψη του γνωστού συγγραφέα,ο οποίος μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ανταλλαγής αρχείων κατέβαζε το παράνομο υλικό, η κ. Ιωάννου τόνισε ότι «ήξερε τι αναζητούσε, δεν γινόταν τυχαία το download».

Υπάρχουν λύσεις εντοπισμού της παράνομης δράσης

Mιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» η κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στην τεχνολογία που δίνει λύσεις εντοπισμού της παράνομης δράσης στο διαδίκτυο. Ωστόσο, όπως είπε, η έρευνα στο διαδίκτυο δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς σε άλλες περιπτώσεις διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας η δράση των παιδεραστών άργησε να αποκαλυφθεί λόγω των διαφορετικών νόμων που ισχύουν σε διαφορετικές χώρες.

«Μαθηματικά είναι σχεδόν αδύνατο από την εμπειρία μου σε κάθε είδους υπόθεση να συνεργαστούν όλοι αυτοί οι διαφορετικοί φορείς μεταξύ τους. Αυτή είναι η μεγαλύτερη δυσκολία» τόνισε η διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας.

Η κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν και οι πάροχοι ίντερνετ λέγοντας ότι «οι πάροχοι πρέπει να είναι σε άμεση συνεργασία με τέτοιου είδους τεχνολογίες και να μπορούν άμεσα να ενημερώνουν και τις αρχές. Θα έπρεπε να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον κάθε πάροχο να έχει το κατάλληλο αυτό λογισμικό για να αντιδρούμε πιο εύκολα και να γίνεται ανίχνευση κάποιας εικόνας ή βίντεο το οποίο έχει επισημανθεί ως ακατάλληλο».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο συγγραφέας είχε στην κατοχή του 100 βίντεο με σκληρές εικόνες πορνογραφικού υλικού παιδιών είπε ότι το ζητούμενο είναι η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Η παιδική πορνογραφία πρέπει να καταργηθεί ως ορολογία – Είναι σεξουαλική κακοποίηση

«Πρέπει να τονιστεί ότι η παιδική πορνογραφία πρέπει να καταργηθεί ως ορολογία. Δεν υπάρχει κατηγορία στην πορνογραφία. Η πορνογραφία είναι ένα πράγμα που προϋποθέτει συναίνεση και εμπορική δραστηριότητα. Είναι σεξουαλική κακοποίηση είτε υπάρχει σωματική κακοποίηση είτε υπάρχει εξαναγκασμός, είτε υπάρχει έκθεση του ανηλίκου χωρίς τη συναίνεσή του», πρόσθεσε η κ. Ιωάννου.

Η ίδια ζήτησε από τους γονείς να μην ανεβάζουν υλικό από τα παιδιά τους λέγοντας ότι «το πρώτο πράγμα που βλέπουν οι παιδόφιλοι και όλοι οι σεξουαλικοί εγκληματίες είναι λέξεις κλειδιά που έχουν να κάνουν με “ώρα για μπάνιο”, “ώρα ύπνου”, “η πρώτη του θάλασσα”. Αυτό είναι που αναζητούν οι παιδόφιλοι».

Καταλήγοντας η κ. Ιωάννου αποκάλυψε ότι τα παιδιά έχουν παρουσία στα social media από την ηλικία των 2,5 ετών, χωρίς τη συναίνεσή τους εξαιτίας της απερισκεψίας των γονέων.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος