Ιταλία: Η σημασία και οι συνέπειες της σύλληψης του «νονού των νονών» της Μαφίας

Οι συνθήκες σύλληψης στο Παλέρμο της Σικελίας του «νονού των νονών» και αρχηγού της Κόζα Νόστρα Ματέο Μεσίνα Ντενάρο και η σημασία και συνέπειες αυτού του γεγονότος για τη δημόσια ζωή της Ιταλίας ήταν το θέμα που αναπτύχθηκε στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στη Ευρώπη και τον Κόσμο». Συμμετείχε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Ρώμη Κρίστιαν Μαυρής.

Ιταλία: Η σημασία και οι συνέπειες της σύλληψης του «νονού των νονών» της ΜαφίαςΗ Ιταλία προσπαθεί ακόμη να κατανοήσει την πλήρη σημασία και τις συνέπειες της σύλληψης του «νονού των νονών», του αρχηγού της Κόζα Νόστρα Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, τον oποίο εντόπισαν και τον συνέλαβαν έξω από την κλινική Λα Μανταλένα του Παλέρμο το πρωί της Δευτέρας 16/1. Η σύλληψή του και το τέλος της φυγοδικίας του αποτελεί έκτοτε κύρια είδηση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας.

Και πάντως «απορία» προκαλεί η 30ετής φυγοδικία του εν λόγω κορυφαίου μαφιόζου. Η σύλληψή του, μάλιστα, έγινε όχι μόνον Σικελία, αλλά σχετικά κοντά στους τόπους από τους οποίους είναι η οικογενειακή του προέλευση. Με βάση αυτό, καθώς και άλλα στοιχεία, συμπεραίνεται πως ο Ντενάρο έμενε -τουλάχιστον το μεγαλύτερο διάστημα αυτών των δεκαετιών- απλώς στον τόπο καταγωγής του! Έτσι, κοινή πεποίθηση αποτελεί στην Ιταλία ότι -όπως και άλλοι προκάτοχοί του στην ηγεσία του οργανωμένου εγκλήματος- δεν θα μπορούσε να παραμένει τόσο καιρό ασύλληπτος φυγάς, χωρίς να υπάρχει κάλυψη από ανώτερα κλιμάκια που αφορούν τις διωκτικές αρχές, αλλά και το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Για το τελευταίο, βεβαίως, το μόνο που είναι επισήμως γνωστό για τον Ντενάρο αποτελεί η σχέση του με την επιχειρηματική δυναστεία των Ντ’ Αλί, πάλαι ποτέ ιδιοκτητών της πρώην ιδιωτικής τράπεζας Banca Sicula. Ένας από τους γόνους της, ο Αντόνιο Ντ’ Αλί, υπήρξε γερουσιαστής της Forza Italia και υφυπουργός Εσωτερικών επί πρωθυπουργίας του νυν κυβερνητικού εταίρου, Σίβλιο Μπερλουσκόνι. Επίσης, εκτός από την oμερτά και τη σιωπή των πολλών στη Σικελία και την Κάτω Ιταλία που διευκολύνει τη δράση της Μαφίας και των άλλων μεγάλων εγκληματικών οργανώσεων, οι ασχολούμενοι με τη δίωξη της Κόζα Νόστρα θεωρούν επίσης μεγάλο πρόβλημα τη συνεργασία μαζί της μελών της αστικής τάξης της Ν.Ιταλίας, από επιχειρηματίες, δικηγόρους, έως γιατρούς όπως αποδείχθηκε με την πολυετή θεραπεία που ελάμβανε ο Ντενάρο.

Υπογραμμίζεται, επίσης, από αρκετούς αναλυτές η γενικότερη συγκυρία μέσα στη οποία συνελήφθη ο Ντενάρο ύστερα από τόσα χρόνια, με τις εκτιμήσεις να διαφέρουν. Μια πλευρά θεωρεί πως απέδωσαν οι πολυετείς έρευνες, σε συνδυασμό με τη σύλληψη και εξουδετέρωση δεκάδων συνεργατών του. Μια άλλη, πως ένα μέρος της Μαφίας δεν τον χρειαζόταν πλέον και έπαψε να τον προστατεύει, επιζητώντας διάδοχες καταστάσεις σε πρόσωπα και μεθόδους πιο εκσυγχρονισμένες. Υπάρχει επίσης η άποψη πως ο ίδιος ο Ντενάρο άφησε να εντοπιστεί και να συλληφθεί λόγω της πορείας της υγείας του. Δεν λείπουν όμως κι εκείνοι που υπογραμμίζουν τη σύμπτωση της εξουδετέρωσής του με τη δύσκολη πολιτική και οικονομική συγκυρία για τη χώρα και την κυβέρνηση. Πάντως, η πολιτική ηγεσία της Ιταλίας πανηγύρισε τη σύλληψή του, η δε πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έκανε λόγο για «μεγάλη νίκη του κράτους, που δείχνει ότι δεν τα παρατά απέναντι στη μαφία». Πάντως, πέραν της συγκεκρικένης περίπτωσης, γεγονός είναι ότι η Μελόνι προέρχεται από ένα χώρο, τον φασιστικό, που ακόμη επί εποχής Μουσολίνι είχε συγκρουστεί με τη Μαφία με άγριο τρόπο, ειδικά την τριετία 1926-1929 και την οποία εξουδετέρωσε σε μεγάλο βαθμό μέχρι το β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ο βασικός, βέβαια, λόγος ήταν πως το φασιστικό καθεστώς δεν ανεχόταν άλλους πόλους εξουσίας και η Μαφία αποτελούσε ήδη προπολεμικά έναν τέτοιο στην Ιταλία.

Τα σημαντικά ερωτηματικά που τίθενται τώρα είναι πως θα αντιδράσει η υπόλοιπη Μαφία, αν θα προβεί σε αντίποινα, με τι και πως θα αντικαταστήσει τον Ντενάρο και το κυριότερο πως θα εξακολουθήσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη νόμιμη οικονομία. Είναι κάτι που κάνει χρόνια, ξεπλένοντας χρήματα από παράνομες δραστηριότητες ή ελέγχοντας κλάδους όπως στις κατασκευές και στα δημόσια έργα. Τώρα έχει γίνει γνωστό πως ασχολείται έως και με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ότι επιδιώκει να μπει για τα καλά στα προγράμματα και τους τεράστιους πόρους που παίρνει η Ιταλία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος