Ι. Βαμβάκος: Από Rafale μέχρι το Arrow 3 και από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιορδανία – Πώς έγινε η αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ

Σύνοψη
  • Είναι η πρώτη επίθεση σε τόσο μεγάλη απόσταση που συμπεριλαμβάνει τον εναέριο χώρο και του Ιράκ και της Ιορδανίας ενώ συμμαχικές δυνάμεις, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία, από το Ακρωτήρι της Κύπρου, από τη Γαλλία, συντονίστηκαν και κατέρριψαν αρκετούς ιρανικούς πυραύλους», είπε ο υποπτέραρχος

 Οι «πρωτοτυπίες», στην επίθεση του Ιράν στο ισραηλινό έδαφος αλλά και στην απάντηση αναχαίτισης που δόθηκε με συντονισμό ισραηλινών, αμερικανικών και άλλων δυνάμεων, είναι πολλές τόνισε, μιλώντας στο ΕΡΤnews o υποπτέραρχος εν αποστρατεία Iωάννης Βαμβάκος. Είναι πρωτοφανής επίθεση μεταξύ χωρών που δεν συνορεύουν, δεν γειτνιάζουν, όπως η Ρωσία και η Ουκρανία, τόνισε, ενώ περιέγραψε ώς εξαιρετικά δύσκολο το συντονισμό ετερόκλητων δυνάμεων με την επίβλεψη των Αμερικανών, των Ισραηλινών και των Ιορδανών «που κατέρριψαν αρκετούς βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν».

«Μία δέσμη ξεκίνησε από την Υεμένη και κινήθηκε παράλληλα με τις δυτικές ακτές της Σαουδικής Αραβίας εντός του εναέριου χώρου. Αποκρούστηκε κατά μεγάλο ποσοστό από τους Αμερικανούς, από τα συστήματα των πλοίων που είναι στην Ερυθρά Θάλασσα. Η μεγαλύτερη δέσμη ξεκίνησε από διάφορα σημεία στο Ιράν, περίπου από τη μέση και βόρεια από το κέντρο και από νότια και κατευθύνθηκαν με βαλλιστικές τροχιές προς το Ισραήλ. Από το δυτικότερο σημείο μέχρι το Ισραήλ, είναι περίπου 650 ναυτικά μίλια, δηλαδή 200 χιλιόμετρα κάτω από τη μέση, εαπό τη μέση είναι 1.500 – 1.600 χιλιόμετρα.

Είναι η πρώτη επίθεση σε τόσο μεγάλη απόσταση που συμπεριλαμβάνει τον εναέριο χώρο και του Ιράκ και της Ιορδανίας ενώ συμμαχικές δυνάμεις, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία, από το Ακρωτήρι της Κύπρου, από τη Γαλλία, συντονίστηκαν και κατέρριψαν αρκετούς ιρανικούς πυραύλους», είπε ο υποπτέραρχος.

Τα Rafale κάλυπταν την αεράμυνα. πάνω από το Ισραήλ, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη, σε συντονισμό με την Ιορδανία, τους Αμερικανούς και τους Άγγλους έστησαν περίμετρο και κατέρριπταν βόρεια και ανατολικά ό,τι ερχόταν», πρόσθεσε ο Ιωάννης Βαμβάκος μιλώντας και για την πρώτη φορά από το ισραηλινό σύστημα Αrrow 3 .

«Το απευκταίο»

Ο Αμερικανός πρόεδρος και όλοι οι Ευρωπαίοι τόνισαν ότι είμαστε μαζί με το Ισραήλ στην άμυνα, αλλά δε συμφωνούμε στην επίθεση. Το Ισραήλ, το οποίο έχει πανίσχυρη πολεμική αεροπορία, σε αντίθεση με το Ιράν , στη χειρότερη απευκταία περίπτωση, θα χτυπήσει επιλεγμένους στόχους στο Ιράν, στρατηγικούς στρατιωτικούς στόχους.
Θα χτυπήσει κάποια επιλεγμένα αεροδρόμια , εγκαταστάσεις υποδομής κι εκεί που παράγονται drones και πύραυλοι, αλλά μόνο με τη συνδρομή των Αμερικανών με συγκεκριμένα οπλικά συστήματα θα μπρούσε να πλήξει και τα υπόγεια καταφύγεια του Ιράν, είπε ο υποπτέραρχος.

Το Ιράν έχει πολύ μεγάλο οπλοστάσιο

Έχει 3.000 περίπου βαλλιστικούς πυραύλους κρουζ διαφόρων κατηγοριών που βρίσκονται καλά προφυλαγμένοι στο κεντρικό Ιράν και γεωγραφικά είναι ακριβώς το αντίθετο από το Ισραήλ, αφού έχει βουνά, ερήμους, μεγάλο βάθος και μεγάλο πληθυσμό.

Είναι απόρθητο σε μια εισβολή, όπως είχε πει ο Αμερικανός πρώην επιτελάρχης Κόλιν Πάουελ δηλώνοντας ότι «μπορούμε να κάνουμε πόλεμο σε έρημο, αλλά όχι σε βουνά», υπενθύμισε ο Ιωάννης Βαμβάκος.

Πηγή:ΕΡΤnews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος