Ι. Μπάρκης, πρ. δερματολογικής Εταιρείας: Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο των διακοπών για να αντιμετωπίσουμε τα τσιμπήματα

Μετά από τσίμπημα μέδουσας ή θαλάσσιας ανεμώνης επιβάλλεται άμεση παρέμβαση επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ιωάννης Μπάρκης, Πρόεδρος της ελληνικής δερματολογικής και αφροδισιολογικής Εταιρείας με αφορμή και το τσίμπημα στο πόδι από θαλάσσια ανεμώνη που δέχτηκε 9χρονος στο Καλαμάκι Κορινθίας με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο νοσοκομείο με αφόρητους πόνους. Συνέστησε για τα τσιμπήματα, μαγειρική σόδα αραιωμένη σε ίσα μέρη με θαλασσινό νερό. «Το μίγμα το βάζουμε πάνω στον ερεθισμό για να εξουδετερωθεί η νευροτοξίνη. Στη συνέχεια πλένουμε καλά με αλκαλικά διαλύματα, όπως ένα σαπούνι λαδιού και στη συνέχεια βάζουμε κρέμα με κορτιζόνη ή αντιβίωση». Ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων θα πρέπει να απευθυνθούμε σε δερματολόγο ή κάποιο κέντρο Υγείας, ανέφερε και επισήμανε πως εάν μείνει κάποιος χωρίς φροντίδα, τα τσιμπήματα μπορεί να προκαλέσουν έως και πολύ σοβαρές επιπλοκές, όπως ναυτίες, τάση για εμετό και ταχυκαρδίες.

«Άρα λοιπόν αυτό που πρέπει να έχουμε μαζί μας είναι σόδα σε ένα μπουκαλάκι νερού γεμισμένο μέχρι τη μέση με μαγειρική σόδα, καθώς και μικτή κρέμα -κορτιζόνη με αντιβίωση, αντισταμινικά για τη φαγούρα, αναλγητικά για τον πόνο, παγοκύστες που βοηθάνε στην αγγειοσύσπαση και αμβλύνουν λίγο τα συμπτώματα και μετά απευθυνόμαστε στον υπεύθυνο γιατρό, ο οποίος καλό είναι να επιμεληθεί της κατάστασης άμεσα» είπε ο κ. Μπάρκης.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι έχουν κάποια αλλεργία, επισήμανε και σημείωσε πως τα τσιμπήματα δεν αφορούν μόνο τη θάλασσα αλλά και το βουνό. Όπως τσιμήματα από σφήκες και μέλισσες.

Θα πρέπει πάντα να έχουμε μαζί μας το άτυπο φαρμακείο με τα αντισταμινικά, την κρέμα κορτιζόνης, αντιβιοτική αλοιφή και στη συνέχεια επίσκεψη σε δερματολόγο ή σε Κέντρο Υγείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος