Ι. Μπαλτζώης για το φυσικό αέριο στην Κύπρο: Είναι τεράστιο κοίτασμα – Θα βοηθήσει ενεργειακά την Ευρώπη (video)

Την ενεργειακή αυτονομία της Κύπρου για 70 χρόνια μπορεί να καλύψει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Ιωάννης Μπάλτζώης, αντιστράτηγος ε.α. και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών μίλησε στην ΕΡΤ για την σπουδαία αυτή ανακάλυψη.

Την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη της χειρότερης ενεργειακής κρίσης στην ιστορία της η επίσημη ανακοίνωση της κοινοπραξίας Total – ENI για την ύπαρξη σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κύπρο, γεννά αισιοδοξία σε Κύπρο και Ευρώπη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Μπαλτζώης αναφέρθηκε στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, που σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει περιεκτικότητα άνω των 70 δισ. κυβικών μέτρων, ποσότητα και ποιότητα φυσικού αερίου που αν επιβεβαιωθεί θα το κατατάσσει σε ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως.

«Η Τουρκία διεκδικεί ένα μέρος πάνω από το οικόπεδο. Ευτυχώς οι Τούρκοι κατάλαβαν ότι δεν ανήκει σε αυτό που έχουν διακηρύξει ότι ανήκει σε αυτούς» επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ κάνοντας λόγο για ισχυρισμούς «αλά Τούρκα».

Δείχνοντας στον χάρτη της Κυπριακής ΑΟΖ που βρίσκεται το συγκεκριμένο οικόπεδο ο κ. Μπαλτζώης ανέφερε ότι αν το συνυπολογίσει κανείς με τα άλλα δύο που έχουν ανευρεθεί «είναι ένα γιγαντιαίο κοίτασμα, που θεωρείται κολοσσιαίο. Θα βοηθήσει την Ευρώπη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε».

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία αναφέρθηκε επίσης στις τουρκικές προκλήσεις και τη δημοσίευση χαρτών που διακινεί η γειτονική χώρα τους οποίους παρουσίασε ο Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με τους οποίους τα νησιά του Αιγαίου ακόμα και η Κρήτη εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα.

«Η Τουρκία θέλει εδώ και τόσα χρόνια να μοιράσει το Αιγαίο στον 21ο μεσηβρινό. Φυσικά δεν της ανήκουν τα νησιά σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες» επισήμανε ο κ. Μπαλτζώης.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή, οι συμμαχίες που έχει συνάψει η Ελλάδα με αρκετές χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ) κάνουν τους Τούρκους να αντιδρούν γιατί δεν μπορούν να επιτύχουν τα σχέδια τους.

Αναφερόμενος στην Αλεξανδρούπολη και στη νέα αμερικανική βάση ο κ. Μπαλτζώης αποκάλυψε ότι χαρακτηρίζεται από ειδικούς ως η σπουδαιότερη βάση της Νατοϊκής Συμμαχίας.

Σχολιάζοντας τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι δεν πτοούν τους Έλληνες που είναι σε επιφυλακή. «Οι Τούρκοι δεν έχουν ενδοιασμούς. Αν ήταν να κάνουν κάτι θα το είχαν κάνει. Μας ξέρουν, τους ξέρουμε και μας φοβούνται. Προσπαθούν με τη μέθοδο της επιθετικής διπλωματίας να πετύχουν αυτά που θέλουν» είπε o πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την τουρκική τακτική ως «πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας».

Όσον αφορά τις διεκδικήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ζητά οι Τούρκοι να έχουν μερίδιο στους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου ο κ. Μπαλτζώης υποστήριξε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να λυθεί δικαίως το Κυπριακό και για τις δύο πλευρές. Κάτι που είναι πολύ δύσκολο, όπως παραδέχτηκε. «Η Κύπρος έχει υποσχεθεί ένα ταμείο και όποια κέρδη υπάρχουν θα μεταφερθούν σε ένα ταμείο και θα τα εκμεταλλευτεί και η Τουρκοκυπριακή πλευρά», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ.

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος