Σφοδρή ενόχληση Ερντογάν για την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη και τα Rafale

Μπορεί από την τουρκική προεδρία να μην δόθηκε κάποια επίσημη εξήγηση για την απροσδόκητη αλλαγή ρότας του Ερντογάν από το Λονδίνο προς την Άγκυρα, όμως ο Τούρκος πρόεδρος κατά την επιστροφή με το αεροπλάνο είχε πολλά να πει. Μιλώντας στους δημοσιογράφους δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη και την πώληση των Rafale.

Κωνσταντινούπολη/Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Είπε ότι μίλησε με τον Τζον Μπάιντεν για το επίμαχο θέμα της επιστροφής της προπληρωμένης τουρκικής προμήθειας 1,4 δις προς τις ΗΠΑ για τα F35, από το οποίο η Τουρκία έχει αποπεμφθεί, με τον Αμερικανό πρόεδρο να του απαντά ότι είναι ζήτημα που θα πάρει χρόνο γιατί πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο και τη Γερουσία όπου τα πράγματα «είναι 50-50» και πως προσωπικά θα βάλει τα δυνατά του.

Αναφέρθηκε και στη συνάντηση με τον Μακρόν όπου Γάλλος πρόεδρος έθεσε θέμα για τη διοργάνωση διάσκεψης για τη Λιβύη, όπως είχε κάνει η Μέρκελ στο Βερολίνο, ζητώντας του να έρθει ως συμπρόεδρος «Του είπα ότι στη διάσκεψη αυτή έχουν προσκληθεί χώρες όπως Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος.. και ότι με την συμμετοχή αυτών των χωρών δεν μπορούμε να λάβουμε μέρος εμείς (σ.σ. η Τουρκία)», είπε.

Παράλληλα είπε πώς διαμαρτυρήθηκε και στους δύο ηγέτες για την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη. «Είπαμε ότι μια τέτοια βάση στην Αλεξανδρούπολη μας ενοχλεί, ενοχλεί σοβαρά και το λαό μας» είπε.

Να σημειωθεί ότι και κατά τη σημερινή ενημέρωση από το τουρκικό Υπουργείου Άμυνας, η εκπρόσωπος Πινάρ Καρά κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προσπαθεί να μετατρέψει τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών σε ζήτημα Τουρκίας-ΕΕ, Τουρκίας-ΗΠΑ μέσω των συμφωνιών που έχει κάνει με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. «Η στάση της Ελλάδας -εντός-συμμαχίας- βλάπτει το πνεύμα αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ» είπε και πρόσθεσε πως «από την 1η Ιανουαρίου σημειώθηκαν συνολικά 2.061 παραβιάσεις κατά μη στρατιωτικοποιημένων νησιών από την Ελλάδα».

Για τα F-35 είπε πως «θέση μας είναι πρωτίστως να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα και δεύτερον να μας παραδοθούν τα αεροπλάνα που έχουμε ήδη πληρώσει. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα πάρουμε τα χρήματά μας πίσω. Αυτή είναι η άποψή μας. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε αυτό το πλαίσιο», είπε η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει αλλαγή στάσης του S-400 «Θα τοποθετηθούν όπου χρειαστεί».

Κατά τα άλλα ο Ερντογάν φέρεται να είπε πως έθεσε στον Μακρόν το θέμα των Rafale.. «Μας είπε ότι οι Έλληνες έχουν λεφτά..  Και του είπα  `κοίταξε σε κοροϊδεύουν, αυτοί δεν έχουν λεφτά.. ξέρω ότι μόνο στη δύση χρωστάνε 400 δυς ευρώ.. Μου είπε ότι έχουν λεφτά.. τα πάντα για το χρήμα δηλαδή..!!»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος