Η αποφυγή νέας σύγκρουσης Βρετανίας-ΕΕ και το «Πλαίσιο Ουίνδσορ»

Η αποφυγή μιας νέας -και μάλιστα έντονης- κρίσης μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, με τις ενέργειες έως πρόσφατα του Λονδίνου να θέλει να τροποποιήσει μονομερώς το «Πρωτόκολλο για τη Β. Ιρλανδία», οργανικό στοιχείο ρύθμισης των σχέσεων των δύο πλευρών μετά το Brexit και τελικά η συναινετική αντικατάστασή του από το «Πλαίσιο Oυίνδσορ», με μεταστροφή της κυβέρνησης Σούνακ, ήταν τα θέματα που αναλύθηκαν στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο».

Η αποφυγή νέας σύγκρουσης Βρετανίας-ΕΕ και το «Πλαίσιο Ουίνδσορ»

Καλεσμένος ήταν ο Άρης Γεωργόπουλος, Επικ. Καθηγητής Δημοσίου & Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Nότιγχαμ.

Η συμφωνία «ξάφνιασε ευχάριστα», μιας και οι δύο πλευρές έμοιαζαν διατεθειμένες να φτάσουν έως και σε σύγκρουση, καθώς έως πρότινος ήταν κατατεθειμένο στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο με το οποίο το Λονδίνο θα τροποποιούσε χωρίς την συναίνεση των Βρυξελλών το προαναφερόμενο «Πρωτόκολλο». Ομως, αυτό ήταν αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας ΕΕ και Βρετανίας για το πλαίσιο σχέσεων τους, μετά την έξοδο της Γηραιάς Αλβιόνας από την Ενωση. Τελικά, έξη μήνες μετά την αποχώρηση Τζόνσον και περίπου πέντε από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Σούνακ το θέμα μοιάζει να λύνεται, η κρίση να αποφεύγεται και οι δύο πλευρές να μένουν αμοιβαία ευχαριστημένες.

Στην εκπομπή αναλύθηκαν οι όροι της νέας Συμφωνίας ΕΕ/Βρετανίας που ονομάστηκε «Πλαίσιο Ουίνδσορ» και το οποίο υπεγράφη σε ένα ξενοδοχείο της ομώνυμης τοποθεσίας, πιθανότατα σε μια υπολογισμένη χρήση της σημειολογίας που φέρει μια ονομασία που θυμίζει, επίσης, την βασιλική δυναστεία… Εξηγήθηκε, επίσης, το πώς ο συμβιβασμός επετεύχθη αυτή τη φορά σχετικά εύκολα, μετά από μια περίοδο μεγάλης πόλωσης των δύο πλευρών. 

Οι περισσότεροι αναλυτές αποδίδουν την εξεύρεση λύσης στην απομάκρυνση του απρόβλεπτου και συγκρουσιακού Τζόνσον και στο ρεαλισμό του Σούνακ, που μπορεί έτσι να γιορτάσει την πρώτη σημαντική επιτυχία του. Ορισμένοι υπογραμμίζουν επίσης πως ο πόλεμος στην Ουκρανία άσκησε πίεση ταυτόχρονα σε  Λονδίνο και Βρυξέλλες ώστε να μην φορτωθούν ένα επιπλέον πρόβλημα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο. Σημειώνουν ακόμη πως σε μερικές εβδομάδες είναι η 25η επέτειος της Συμφωνίας της Μ. Παρασκευής, η μη διαταραχή της οποίας θεωρείται εκ των ουκ άνευ για τη διατήρηση της ηρεμίας στη Β. Ιρλανδία. Επίσης, το 2024 πρόκεται να γίνουν κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βρετανία και ευρωεκλογές στην ΕΕ, όπου μια κρίση ή έστω εκκρεμότητα δεν θα ωφελούσε καμιά πλευρά. Τέλος, θεωρείται πως υπογείως έπαιξε έναν κατευναστικό ρόλο και το Παλάτι, κάτι για το οποίο επικρίθηκε ήδη από τους πιο σκληροπυρηνικούς στη Βρετανία. 

Το «Πλαίσιο Ουίνδσορ» για να ισχύσει θα πρέπει να περάσει τώρα από την Βουλή των Κοινοτήτων, κάτι που θεωρείται απλό, μια και η κυβερνητική πλειοψηφία ενισχύεται στο ζήτημα αυτό κι από το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης. Έτσι, μπορεί να εξουδετερωθεί σχετικά εύκολα η αντίδραση που ακόμη προβάλλουν ορισμένοι σκληροπυρηνικοί Brexiters, με επικεφαλής τον Τζόνσον, ο οποίος είπε πως ο ίδιος επιφυλάσσεται και  συνέστησε στο ενωτικό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP να εξετάσει με μεγάλη προσοχή τις λεπτομέρειες. Ωστόσο, καθώς το Πλαίσιο πρέπει να εγκριθεί και από το πολιτικό σύστημα της Β. Ιρλανδίας, εκεί η θέση του DUP δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί. Ο ρόλος του είναι καθοριστικός και να σημειωθεί πως από την διεξαγωγή των τελευταίων τοπικών εκλογών το DUP απέχει από την Βουλή και δεν συνεργάζεται.  Από την άποψη αυτή ακόμη υπάρχει μια ανησυχία μήπως η Συμφωνία σκοντάψει στο τελικό στάδιο, καθώς οι Ενωτικοί φαίνεται να θεωρούν πως το Πλαίσιο είναι απλώς ένα βελτιωμένο Πρωτόκολλο και πως μέρος των νόμων της ΕΕ θα εξακολουθούν να ισχύουν στην Β. Ιρλανδία.

Γεγονός πάντως είναι πως ακόμη και σ’ αυτό το στάδιο η ΕΕ και η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθούν να περιγράφουν με αποχρώσες διαφορές τη νέα συμφωνία.  Έτσι, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως το  «Πλαίσιο Ουίνδσορ» ανάμεσα στην Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα λειτουργήσει ευνοϊκά για όλους, σεβόμενο και προστατεύοντας και τις δύο αγορές, έσπευσε να συμπληρώσει ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει τον τελικό λόγο για την νομοθεσία της ΕΕ και τα θέματα της ενιαίας αγοράς.  Ο Ρίσι Σούνακ από την πλευρά του υπογράμμισε πως το Στόρμοντ, δηλαδή το Κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, θα έχει την δυνατότητα να προβάλλει βέτο στην εφαρμογή των νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επαρχία, εάν χρειαστεί.  Επομένως, παραμένουν ακόμη ορισμένα ερωτηματικά για το αν το μέλλον των σχέσεων ΕΕ/Βρετανίας, ειδικότερα σε ό, τι αφορά τις ρυθμίσεις για τη Β.Ιρλανδία αλλά και γενικότερα για τις μεταξύ τους σχέσεις, έχει βρει ένα οριστικό σημείο ισορροπίας και θα είναι ανέφελο και συνεργατικό με βάθος χρόνου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος