Τι προβλέπει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βρετανίας για τη Βόρεια Ιρλανδία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατάφεραν μια νέα συμφωνία Brexit για τη μεταρρύθμιση του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας

Σε συμφωνία κατέληξαν ο Ρίσι Σούνακ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την αναθεώρηση του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, που αποτέλεσε πηγή εμπορικών και πολιτικών εντάσεων μετά το Brexit. Κατά την κυβέρνηση Ρίσι Σούνακ, η νέα αυτή συμφωνία εγγυάται το ομαλό εμπόριο εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, την κυριαρχεία της Βόρειας Ιρλανδίας και την επαναπροσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατάφεραν μια νέα συμφωνία Brexit για τη μεταρρύθμιση του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας. «Η σημερινή συμφωνία προβλέπει ομαλή ροή εμπορίου σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο,προστατεύει τη θέση της Β.Ιρλανδίας στην ένωσή μας και διασφαλίζει την κυριαρχία του λαού της Β.Ιρλανδίας», είπε ο Ρίσι Σούνακ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την πλευρά της δήλωσε ότι: «Το νέο πλαίσιο προβλέπει μακροπρόθεσμα βιώσιμες λύσεις για τις οποίες και οι δύο μας είμαστε σίγουροι ότι θα λειτουργήσουν για όλους τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις στη Β.Ιρλανδία. Λύσεις που ανταποκρίνονται άμεσα στις ανησυχίες που έχουν εκφράσει».

Τι προβλέπει το Πλαίσιο Ουίνδσορ

Το πλαίσιο Ουίνδσορ προβλπεπει αλλαγές όπως: Πράσινη Λωρίδα Ελεύθερου εμπορίου από Μεγάλη Βρετανία προς Βόρεια Ιρλανδία, το Ουεστμίνστερ θα μπορεί να κάνει φορολογικές και άλλες αλλαγές στη Βόρεια Ιρλανδία, η Βουλή της Βόρειας Ιρλανδίας (Στόρμοντ) θα είναι σε θέση να μπλοκάρει νέους νόμους της Ε.Ε. που θα ισχύουν στη Βόρεια Ιρλανδία με το «Φρένο Στόρμοντ». 

Όσον αφορά το μεγάλο αγκάθι στη συμφωνία που είναι η δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η συμφωνία προβλέπει ότι θα παραμείνει ο τελικός διαιτητής των κανόνων της ενιαίας αγοράς που ισχύουν στη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά με νέες διασφαλίσεις για μη αυτόματη παραπομπή υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος