Humza Yousaf: O πρώτος μουσουλμάνος ηγέτης της Σκωτίας

Ο Humza Yousaf, ο πρώτος μουσουλμάνος ηγέτης μεγάλου πολιτικού κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για να αναζωογονήσει την προσπάθεια της Σκωτίας για ανεξαρτησία μετά τη μακρά θητεία της στενής του συμμάχου Nicola Sturgeon

Ο νέος και νεότερος ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), 37 ετών, λέει ότι η δική του εμπειρία ως εθνοτική μειονότητα σημαίνει ότι θα αγωνιστεί για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των ομοφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ.

Ο γεννημένος στη Γλασκώβη Yousaf έδωσε τον όρκο του στα αγγλικά και στα ουρντού όταν εξελέγη για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας το 2011, προτού προχωρήσει και γίνει ο πρώτος μουσουλμάνος που υπηρέτησε στο υπουργικό συμβούλιο της αποκεντρωμένης κυβέρνησης.

Έχει χαιρετιστεί από τους υποστηρικτές του ως ένας κομψός επικοινωνιολόγος που μπορεί να ενώσει το κόμμα καθώς η υποστήριξη για την κεντρική πολιτική του SNP – την ανεξαρτησία της Σκωτίας – παραμένει στάσιμη.

Παρά την αντίθεση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου σε ένα νέο δημοψήφισμα και την οπισθοδρόμηση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Yousaf ορκίστηκε στη νικητήρια ομιλία του τη Δευτέρα να παραδώσει την ανεξαρτησία σε αυτή τη γενιά.

Καθώς η σύζυγος και η μητέρα του έσβηναν τα δάκρυα, απέδωσε φόρο τιμής στους παππούδες και τις γιαγιάδες του από τον πατέρα του, αφού ήρθαν στη Σκωτία από το Πακιστάν τη δεκαετία του 1960, μιλώντας ελάχιστα αγγλικά.

Δεν θα μπορούσαν να φανταστούν «ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα» ότι ο μελλοντικός εγγονός τους θα γινόταν ο ηγέτης της υιοθετημένης πατρίδας τους.

«Θα πρέπει όλοι να είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι σήμερα στείλαμε ένα σαφές μήνυμα: ότι το χρώμα του δέρματός σας ή ακόμη και η πίστη σας δεν αποτελεί εμπόδιο για να ηγηθείτε της χώρας που όλοι αποκαλούμε σπίτι μας», δήλωσε ο Yousaf.

Ορκίστηκε επίσης να είναι ο δικός του άνθρωπος ως πρώτος υπουργός της Σκωτίας. Όμως, μακριά από το να αποφύγει το αμφιλεγόμενο ιστορικό της Sturgeon, λέει επίσης ότι θα κρατήσει την έμπειρη προκάτοχό του στο «γρήγορο τηλέφωνο» για συμβουλές.

Αυτό έχει τροφοδοτήσει την απεικόνιση του Γιουσάφ από τους επικριτές ως πολιτικού ελαφρού βάρους που θα παραμείνει δέσμιος του στρατοπέδου της Sturgeon.

Ταυτόχρονα, υπόσχεται ένα πιο συλλογικό στυλ ηγεσίας. «Το δικό μου θα είναι λιγότερο εσωτερικός κύκλος και περισσότερο μεγάλη σκηνή», δήλωσε στο ραδιόφωνο LBC.

Ρατσιστική κακοποίηση

Με την προσπάθεια για την ανεξαρτησία να έχει προς το παρόν σταματήσει, μετά την οκταετή και πλέον θητεία της η Sturgeon ως πρώτης υπουργού, ο Yousaf αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει κρίσεις στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση υπό την εποπτεία του ίδιου του SNP στη Σκωτία.

Το ιστορικό του ως υπουργός Δικαιοσύνης και Υγείας της Sturgeon κατακρεουργήθηκε στην προεκλογική εκστρατεία από την κύρια αντίπαλό του, την Kate Forbes, και ο Yousaf πρέπει επίσης να θεραπεύσει ένα κατακερματισμένο κόμμα μετά τις σκληρές εκλογές για την ηγεσία του.

Ο Yousaf λέει ότι αναγκάσθηκε να γίνει πιο σκληρός αφού αντιμετώπισε ρατσιστική κακοποίηση μεγαλώνοντας στη Γλασκώβη, ιδίως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Σίγουρα πέρασα δύσκολες στιγμές», θυμάται, αναλογιζόμενος την εποχή του στην πολιτική.

«Έλεγα στον εαυτό μου, «Θεέ μου, υπάρχει κάτι περισσότερο που μπορώ να αντέξω προσωπικά», επειδή δέχομαι επίσης τεράστιο αριθμό επιθέσεων στο διαδίκτυο και, δυστυχώς, μερικές φορές και πρόσωπο με πρόσωπο».

Ο πακιστανικής καταγωγής πατέρας του Yousaf σφυρηλάτησε μια επιτυχημένη καριέρα στη Γλασκώβη ως λογιστής. Η μητέρα του νέου ηγέτη του SNP γεννήθηκε σε οικογένεια της Νότιας Ασίας στην Κένυα.

Ο Yousaf φοίτησε σε αποκλειστικό ιδιωτικό σχολείο στη Γλασκώβη, δύο χρόνια πίσω από τον ηγέτη των Εργατικών της Σκωτίας Anas Sarwar.

Ο Yousaf εισήλθε στο υπουργικό συμβούλιο της Σκωτίας το 2012, υπηρετώντας σε διάφορους ρόλους, μεταξύ άλλων στη δικαιοσύνη, στις μεταφορές και πιο πρόσφατα στην υγεία.

Ρεπουμπλικάνος

Παντρεύτηκε την πρώην εργαζόμενη του SNP Gail Lythgoe το 2010, αλλά χώρισαν επτά χρόνια αργότερα.

Το 2021 ο ίδιος και η δεύτερη σύζυγός του Nadia El-Nakla ξεκίνησαν νομική καταγγελία κατά ενός βρεφονηπιακού σταθμού, κατηγορώντας τον για φυλετικές διακρίσεις, αφού αρνήθηκε την εισαγωγή της κόρης τους.

Η καταγγελία έγινε δεκτή από τους επιθεωρητές εκπαίδευσης, αλλά το ζευγάρι την έχει πλέον αποσύρει και ο βρεφονηπιακός σταθμός αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Είχε κατηγορηθεί ότι παρέλειψε σκόπιμα την ψηφοφορία στη Σκωτία για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων το 2014, λόγω της πίεσης των μουσουλμάνων ηγετών.

Ο Yousaf επέμεινε ότι είχε προηγούμενη δέσμευση και αντιπαραβάλλει το δικό του ιστορικό με τις θρησκευτικά συντηρητικές απόψεις της Forbes ως μέλους μιας σκωτσέζικης ευαγγελικής εκκλησίας.

Λέει ότι «θα αγωνίζεται πάντα για τα ίσα δικαιώματα των άλλων» και δεν θα νομοθετεί με βάση τη δική του πίστη.

Όμως, η συνταγματική θέση ενός προσώπου δεν θα προστατεύεται σε μια Σκωτία υπό την ηγεσία του Yousaf, δηλαδή αυτή του βασιλιά Καρόλου Γ’.

«Ήμουν πολύ ξεκάθαρος, είμαι ρεπουμπλικάνος», δήλωσε στη σκωτσέζικη εφημερίδα The National, ζητώντας συζήτηση για το αν η Σκωτία θα πρέπει να μεταβεί σε εκλεγμένο αρχηγό κράτους.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος