Ευάγγελος Βενέτης – Γάζα: Οι όμηροι είναι η λύση για την αποκλιμάκωση

Δρ. Ευάγγελος Βενέτης – Ειδικός σε θέματα Γεωπολιτικής, Ισλάμ και Μέσης Ανατολής

Μετά από έναν μήνα πολέμου η Παλαιστινιακή Αντίσταση και το Ισραήλ συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό την ανταλλαγή πυρών. Παρά τα ισοπεδωτικά χτυπήματα της ισραηλινής αεροπορίας στην Λωρίδα της Γάζας και την γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων, η στρατηγικού χαρακτήρα αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7.10.2023 έχει αναδείξει την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση σε ουσιαστικό νικητή του έως τώρα πολέμου.

Ο αιφνιδιασμός, η λεπτομερής οργάνωση της επιχείρησης κι η αστραπιαία υλοποίησή της επέφερε την πτώση των ισραηλινών γραμμών άμυνας κοντά στην Λωρίδα της Γάζας, προκάλεσε τις μεγαλύτερες απώλειες στρατιωτικού κι άοπλου ισραηλινού πληθυσμού μεταπολεμικά. Παράλληλα το γεγονός ότι ο παλαιστινιακός στρατός της Χαμάς πολεμά μόνος του για έναν μήνα τον μακράν υπέρτερο σε εξοπλισμό ισραηλινό στρατό αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός στην ιστορία του Παλαιστινιακού Ζητήματος κι άλλη μία στρατηγικού χαρακτήρα νίκη της Παλαιστίνης στον πόλεμο αυτό έναντι του Ισραήλ.

Ο κλονισμός του ηθικού του ισραηλινού στρατού και το αίσθημα ανασφάλειας του ισραηλινού λαού είναι αποτέλεσμα αφενός της στρατιωτικής κι εν μέρει ασύμμετρης επίθεσης της Χαμάς κι ετέρου της ανεπάρκειας της ισραηλινής κυβέρνησης να αποτρέψει αυτή την επίθεση. Η προσπάθεια της κυβέρνησης Νετανιάχου να κρύψει τις ευθύνες της πίσω από ρητορικούς και πολεμικούς λεονταρισμούς δεν έχει αποδώσει.

Οι μεγαλοστομίες του Νετανιάχου περί εξάρθρωσης της Χαμάς αναφέρονται σε έναν μαξιμαλιστικό λόγο που δεν είναι ρεαλιστικός πλέον. Αυτό τουλάχιστον εννοούσε ο Τζο Μπάιντεν, όταν ζήτησε από το Ισραήλ να μην επεκταθεί ο πόλεμος σε περιφερειακό πλαίσιο, απηχώντας τις προειδοποιήσεις του Άξονα της Αντίστασης να μην επιχειρηθεί προσπάθεια εκδίωξης της Χαμάς από την Λωρίδα της Γάζας. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, λοιπόν, για τον Νετανιάχου.

Μόνη λύση στο αδιέξοδο είναι η ανταλλαγή των Ισραηλινών ομήρων για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση Παλαιστινίων ομήρων που βρίσκονται για χρόνια στις ισραηλινές φυλακές χωρίς δίκη. Η ανταλλαγή θα είναι χρονοβόρα διαδικασία αλλά θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση, την κατάπαυση του πυρός και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους δοκιμαζόμενους Παλαιστινίους.

Έστω και την υστάτη αυτή στιγμή για τον Νετανιάχου οι απελευθερωθέντες όμηροι μπορεί να γίνουν πολιτικό σωσίβιο. Η εικόνα του Νετανιάχου με τους απελευθερωμένους ομήρους μπορεί να μετριάσει την αρνητική εικόνα του ΜπίΜπι στο Ισραήλ και να του δώσει περισσότερο χρόνο στο τιμόνι της χώρας. Εκτός κι αν βρεθεί κάποιος καλύτερος να τον αντικαταστήσει…

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος