Γ. Σαββαΐδης για πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Καλό να γίνει η συνάντηση – Δεν ελπίζουμε σε ουσιαστικό διάλογο (video)

Array

Το ενδεχόμενο μιας νέας συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, μετά τις σχετικές δηλώσεις tου Ιμπραχίμ Καλίν και το τι μπορεί να σημαίνει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σχολίασαν στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου και ο Γιώργος Σαββαΐδης, με τον τέως Έλληνα Πρέσβη να δηλώνει ότι «θα πρέπει να ελπίζουμε σε μία συνάντηση η οποία θα ελέγξει τη θερμοκρασία των πραγμάτων ενόψει του γεγονότος ότι και στις τρεις χώρες Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο υπάρχει προεκλογική περίοδος».

«Λέγαμε ότι αναζητείται μια προσπάθεια εκτόνωσης του κλίματος της έντασης που υπάρχει στα ελληνοτουρκικά. Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης (του ΟΗΕ) δεν υπήρχε καμία ευκαιρία να γίνει κάποια συνάντηση. Τώρα η επόμενη ευκαιρία είναι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 6 και 7 Οκτωβρίου» δήλωσε στην ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ανέφερε σχετικά με το ενδεχόμενο μιας συνάντησης κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών: «Ο κ. Καλίν, πριν από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο στη Γενική Συνέλευση, άφησε ένα παράθυρο ανοικτό ότι θα μπορούσε να γίνει και μια συνάντηση. Εκτιμάται από πολλούς ότι στην Πράγα, 6 με 7 Οκτωβρίου ενδεχομένως να έχουμε μια συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο».

Σχολιάζοντας τι θα σημαίνει μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι «σε αυτή τη συγκυρία, παρά τις διαφορές, θα είναι καλό να γίνει μια συνάντηση για να εκτονωθεί η ένταση». Ωστόσο, όπως δήλωσε, «είναι ζητούμενο αν θα οδηγήσει πουθενά αυτό. Μπορεί να εκτονωθεί προσωρινά η ένταση. Μπορεί να υπάρχουν μονόλογοι από τη μια και την άλλη πλευρά, μπορεί και να είναι άσχημο το κλίμα. Πάντως υπάρχουν πολλοί που εκτιμούν ότι είναι καλό να γίνει. Είναι καλό να ακούσουμε και τις απόψεις της άλλης πλευράς, καθώς πολλοί προβλέπουν ότι ενόψει και των εκλογών στην Τουρκία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο θα έχουμε μια περίοδο άκρας επιθετικότητας από την πλευρά της Άγκυρας».

Πώς επηρεάζουν οι εκλογές τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο Γιώργος Σαββαΐδης, τέως πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, εξέφρασε την άποψη ότι «καλό είναι να γίνει αυτή η συνάντηση, μετά την ένταση, η οποία έχει εγκαινιαστεί από τουρκικής πλευράς τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα μετά την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών όποτε εξεπέμφθει ένα μήνυμα εντελώς αρνητικό από τουρκικής πλευράς με το σύνθημα “Μητσοτάκης γιοκ”».

Όπως δήλωσε ο Σαββαΐδης αυτό θα πρέπει να βγει από το λεξιλόγιο και από την ατζέντα των δύο πλευρών και θα πρέπει να το κάνει η τουρκική πλευρά.

«Ετοιμότητα από ελληνικής πλευράς για μια τέτοια συνάντηση ήδη έχει εκφραστεί στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης από τον πρωθυπουργό. Το θέμα είναι το τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε αν πραγματοποιηθεί μια παρόμοια συνάντηση. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να ελπίζουμε σε μία συνάντηση, η οποία θα ελέγξει λίγο τη θερμοκρασία των πραγμάτων ενόψει του γεγονότος ότι και στις τρεις χώρες Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο υπάρχει ήδη η προεκλογική περίοδος» επεσήμανε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Σαββαΐδης.

Σύμφωνα με τον Έλληνα διπλωμάτη, «δεν θα πρέπει να ελπίζουμε ότι θα εγκαινιαστεί ένας ουσιαστικός διάλογος, ακόμη και αν γίνει αυτή η συνάντηση. Θα πρέπει να περιμένουμε τις εκλογές, τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων και στις τρεις χώρες και ενδεχομένως μια δέσμευση των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας για θα υπάρξει επανεκκίνηση των σχέσεων αυτών».

Απαντώντας αν ο Τούρκος πρόεδρος οξύνει τις σχέσεις των δύο χωρών για να μεταθέσει το χρόνο διεξαγωγής των τουρκικών εκλογών διευκρίνισε ότι αυτό θεσμικά προβλέπεται και στο τουρκικό Σύνταγμα. Αλλά όπως είπε, «αν θα γίνει ή όχι θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις τους επόμενους μήνες. Μια ελεγχόμενη κατάσταση στα ελληνοτουρκικά νομίζω ότι θα του αφαιρούσε το επιχείρημα ώστε να προσφύγει σε μια τέτοια διαδικασία. Βεβαίως, και πέραν των τουρκικών, μπορεί να προσφύγει σε μια τέτοια διαδικασία εάν τον συμφέρει για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους η αναβολή των εκλογών, οπότε θα επικαλεστεί άλλους λόγους».

Ο ελληνικός παράγων είναι αξιοποιήσιμος για τα αμερικανικά συμφέροντα

Μιλώντας για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρέσβης, και το αίτημα των Τούρκων για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 δήλωσε ότι η αμερικανική διοίκηση διάκειται φιλικά προς την Ελλάδα γιατί πιστεύει ότι «ο ελληνικός παράγων είναι αξιοποιήσιμος για τα αμερικανικά συμφέροντα, τόσο τα εθνικά όσο και τα μέσα στο ΝΑΤΟ»

Όπως είπε ο παλαιός διπλωμάτης ο πόλεμος στην Ουκρανία ακριβώς επέτεινε την αντίληψη αυτή και πιο πολύ την επέτεινε η όλη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι των Αμερικανών.

«Επομένως στο διάστημα αυτό που παρήλθε με τη νέα αμερικανική διοίκηση η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χτίσει μια υγιή και σταθερή σχέση. Όχι απλώς για να εκμεταλλευτούν το κενό ή τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία, αλλά για γενικότερους λόγους. Δεν αρέσει φυσικά στην Τουρκία αυτό το πράγμα» δήλωσε ο κ. Σαββαΐδης προσθέτοντας ότι «την Άγκυρα την ενοχλεί η αναβάθμιση του του ελληνικού γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού παράγοντα».

Eπανερχόμενος σε μια ενδεχόμενη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου διατύπωσε στην άποψη ότι «αν επιτευχθεί,το δηλητήριο που καθημερινώς χύνεται από τουρκικής πλευράς, τουλάχιστον στον πολιτικό κόσμο της Τουρκίας, είναι πιθανόν ότι θα ελεγχθεί σε ένα βαθμό».

Σε συνέχεια αυτών δήλωσε ότι «όσο λιγότερο τα ελληνοτουρκικά ζητήματα αποτελέσουν  σημείο τριβής στον ενδοτουρκικό πολιτικό αγώνα τόσο το καλύτερο για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος