Γ. Παπαφλωράτος, διεθνολόγος: Δεν θα αποκλιμακώσει ο Ερντογάν μέχρι τις εκλογές – Ξεκάθαρη απειλή Πούτιν για χρήση πυρηνικών

Array

Για μια κατάσταση πλέον αρκετά δύσκολη, με τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να έχουν εκλείψει εδώ και αρκετό καιρό και μάλιστα «όχι με ευθύνη της ελληνικής πλευράς», μίλησε ο διεθνολόγος – καθηγητής στρατιωτικών σχολών Ιωάννης Παπαφλωράτος, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Ενδεχομένως να γίνει μια απόπειρα οι δύο άνδρες, έστω και σε βαρύ κλίμα να έχουν μια συνάντηση σε λίγες ημέρες. Το θεωρώ ίσως δύσκολο αυτή τη στιγμή. Να μην ξεχνάμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν πέτυχε προς ώρας τουλάχιστον τον στόχο του να δει τον Αμερικανό ομόλογό του. Εξ ού και η αμετροεπής απάντησή του ότι “αυτός είναι ο Μπάιντεν εγώ είμαι ο Ερντογάν” που δεν συνηθίζεται στη διπλωματία» σημείωσε ο ίδιος.

«Να θυμίσω ότι είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ μας απειλεί με casus belli, αμφισβητεί την κυριαρχία. Παραβιάζει συνεχώς τον ελληνικό εναέριο χώρο, το FIR, προβαίνει σε υπερπτήσεις. Έχουμε πλέον υβριστικές δηλώσεις για το σύνολο της πολιτικοοικονομικής ηγεσίας της Ελλάδας και για τους απλούς Έλληνες. Όλα αυτά είναι πρωτόγνωρα στο διεθνές περιβάλλον και κόβουν κάθε γέφυρα επικοινωνίας. Βεβαίως, πάντα λέει η Ελλάδα -και θα το επαναλάβει πιστεύω και πρωθυπουργός αύριο- ότι εμείς είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε, αλλά με ποιον να συζητήσουμε στην άλλη πλευρά; Διότι πλέον και η αντιπολίτευση υπερακοντίζει του κ. Ερντογάν σε εθνικιστική ρητορεία και δεν υπάρχει κάποιος αξιόπιστος συνομιλητής» πρόσθεσε σχετικά ο κ. Παπαφλωράτος.

«Πρέπει όμως ως χώρες γειτονικές εκ των πραγμάτων κάποια στιγμή να συνομιλήσουμε. Θέλει ο Ερντογάν να κλιμακώσει την ένταση περαιτέρω; Μένει να αποδειχθεί. Η Ελλάδα σε όλους τους τόνους -και χαίρομαι που βλέπω μια ομοφωνία των πολιτικών δυνάμεων- έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη και θα αντιδράσει δυναμικά από τη Θράκη μέχρι την τελευταία βραχονησίδα στο Αιγαίο. Θέλει κάτι τέτοιο ο Ερντογάν μόνο και μόνο για να το αξιοποιήσει στην εσωτερική πολιτική σκηνή; Βεβαίως βλέπουμε ότι προσπαθεί να παγιώσει και την αντίληψη ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη, αλλά για την ώρα τουλάχιστον μάλλον προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα. Βλέπετε ότι ακόμα και στη Γερμανία που παραδοσιακά τον άκουγε, αυτή τη στιγμή ως εκπρόσωπος των Πρασίνων και εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος -και τα δύο σας θυμίζω είναι στην κυβέρνηση- καταδίκασε τις δηλώσεις της Τουρκίας. Είναι χαρακτηριστικά όλα αυτά» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Εδώ και αρκετό καιρό η Τουρκία διολισθαίνει προς την πλευρά της Ρωσίας. Εξαρτάται ενεργειακά από αυτή. Σας θυμίζω ότι το 25% του πετρελαίου και το 30% του φυσικού αερίου εισάγεται από τη Ρωσία στην Τουρκία. Υπάρχει ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου, όπου συνεργάζονται οι δύο χώρες και 800 επιστήμονες Τούρκοι είναι στη Ρωσία για εκπαίδευση. Έχουν κοινό στρατηγείο στον Καύκασο. Έχουν βρει ένα modus vivendi στη Λιβύη και βλέπουμε ότι στη Συρία, εν πάση περιπτώσει, υπάρχει ένα modus operandi για την ώρα. Επομένως πράγματι η Τουρκία αναζητά άλλες διεξόδους και απείλησε ότι αν δεν πάρει F-16 από τους Αμερικάνους υπάρχουν κι άλλες αγορές» είπε ο διεθνολόγος στην ΕΡΤ.

«Είναι η πρώτη φορά που τόσο εμφατικά ο Τούρκος πρόεδρος πηγαίνει και συναντάται και φωτογραφίζεται με ηγέτες που είναι κόκκινο πανί για τη Δύση. Πήγε στην Τεχεράνη και συναντήθηκε με το Ρώσο και τον Ιρανό ομόλογό του. Πηγαίνει τώρα στο Ουζμπεκιστάν και προσπαθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτά δεν τα έκανε και σε τέτοιο βαθμό στο παρελθόν» πρόσθεσε ο κ. Παπαφλωράτος.

«Τώρα πλέον μιλάμε για εξοβελισμό της Τουρκίας από το δόγμα των F-35, για το οποίο έχει ήδη πληρώσει, για παρακαλετά της Τουρκίας, είτε να πάρει 40 καινούργια F-16, είτε να αναβαθμίσει 80 που ήδη διαθέτει στην έκδοση viper. Την ίδια ώρα που η Ελλάδα παίρνει τα Rafalle, την ίδια ώρα που η Ελλάδα αρχίζει και παραλαμβάνει αναβαθμισμένα F-16 στην έκδοση viper. Και εάν υποθέσουμε ότι αύριο συμφωνεί η Τουρκία, οι πρώτες παραλαβές θα είναι μετά το 2027. Επομένως, έχει αλλάξει άρδην η ισορροπία. Να θυμίσουμε ότι υπάρχει πλέον η αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη – έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος της βάσης των Αμερικανών στη Σούδα. Επομένως δεν είναι ίδια η κατάσταση, όπως ήταν πριν από 5, 10 ή 20 χρόνια. Ναι μεν μια μερίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θέλει να χάσει την Τουρκία, αλλά για πρώτη φορά και στην Αμερική ακούγονται φωνές ότι η Τουρκία το έχει παρακάνει και αυτό το ξέρουμε μιλώντας με Αμερικανούς διπλωμάτες» σημείωσε.

«Στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ έχει συμβεί αρκετές φορές η Τουρκία να τοποθετείται στις εχθρικές χώρες με αποτέλεσμα οι Τούρκοι αξιωματικοί να αποχωρήσουν. Αυτά δεν συνέβαιναν (…) Επειδή έχουμε πλέον και συνθήκες συμμαχίας και με τη Γαλλία και με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η Ελλάδα έχει καταδείξει και το 2020 με την υβριδική επίθεση στον Έβρο, αλλά και πρόσφατα ότι “δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της”» είπε ακόμη.

«Εγώ δεν πιστεύω ότι ο Ερντογάν μέχρι τις εκλογές πρόκειται να αποκλιμακώσει. Και όχι μόνο εγώ, αλλά νομίζω σε αυτό συγκλίνουν οι περισσότεροι μελετητές. Έχουμε τις ενδιάμεσες εκλογές τον Νοέμβριο. Μένει να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Βεβαίως να θυμίσω ότι επί ρεπουμπλικανικής προεδρίας Τραμπ εξοβελιστεί η Τουρκία από το πάγωμα των F-35, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο να αλλάξει η πλειοψηφία σε ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα ότι η Τουρκία θα είναι ευνοημένη. Αλλά σε κάθε περίπτωση περιμένει ο κύριος Ερντογάν να δει τις εκλογές αυτές και βεβαίως μετά θα έχουμε τις εκλογές στην Τουρκία.

Ως προς το τι σημαίνει αυτή η «μερική επιστράτευση» στη Ρωσία που ανήγγειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε: «Σχηματίζεται ένας νέος ψυχρός πόλεμος – χωρίζει τον κόσμο στα δύο, σημαίνει ότι μετά τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, τα κατακτημένα από τη Ρωσία εδάφη ή τα απαλευθερωμένα κατά τη Μόσχα θα θεωρούνται ρωσικό έδαφος, ότι οποιαδήποτε απειλή εναντίον αυτών θα αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται μια εισβολή στο ρωσικό μητροπολιτικό έδαφος. Και βεβαίως, απείλησε ξεκάθαρα ο κ. Πούτιν με τη χρήση πυρηνικών όπλων. Μπαίνουμε σε επικίνδυνες ατραπούς».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος