Γ. Κώτσηρας για τέως βασιλιά στην ΕΡΤ: Τα πολιτειακά θέματα της χώρας έχουν επιλυθεί από τη Νέα Δημοκρατία

Για το θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και την επικείμενη κηδεία του, τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα Ντογιάκου και για τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί για την προστασία των ανηλίκων μίλησε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας.

Αναφορικά με το θέμα της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και την εκπροσώπηση εκ μέρους της κυβέρνησης ο κ. Κώτσηρας δήλωσε «από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση με ανακοίνωση της έθεσε με πολύ μεγάλη ακρίβεια και με πολύ μεγάλη σαφήνεια το πλαίσιο διαδικασίας που θα ακολουθηθεί. Προφανώς είδατε και σήμερα ότι υπάρχει εκπροσώπηση και από την κυρία Μενδώνη και από τον κύριο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον κύριο Πικραμμένο» και πρόσθεσε «Αυτό έγινε σε συνεννόηση προφανώς με τους οικείους του εκλιπόντος. Νομίζω ότι οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση προσπάθησε να δημιουργηθεί, που καλλιεργήθηκε τεχνηέντως από κάποιες πλευρές ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα διχασμού, νομίζω ότι δεν είχε βάση ούτε ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Νομίζω τα ιστορικά δεδομένα του πλαισίου είναι λυμένα εδώ και χρόνια. Προφανώς υπάρχει η ανθρώπινη διάσταση που πρέπει προφανώς να τιμηθεί όπως πρέπει να τιμηθεί και νομίζω ότι η ανακοίνωση και η διαδικασία που ακολουθήθηκε κατόπιν αυτής της συμφωνίας που έγινε, είναι και μια διαδικασία θεσμικά ορθή και μια διαδικασία που εκπέμπει μέτρο και μια διαδικασία που σέβεται προφανώς την ανθρώπινη απώλεια».

Σε ερώτηση για το πως ερμηνεύει το ότι ήταν αρκετά τα στελέχη της κυβέρνησης που αποχαιρέτησαν τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, ο κ. Κώτσηρας απάντησε πως «τα θέματα του πολιτειακού έχουν λυθεί στη χώρα μας από το 1974 και μετά, με πολύ σαφή τρόπο και είναι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας η οποία έθεσε τις βάσεις για μία ώριμη δημοκρατία στην Ελλάδα. Νομίζω τώρα ότι επ’ αφορμή ενός ανθρώπινου γεγονότος, αντιλαμβάνεστε ότι το να δημιουργούμε περαιτέρω ζητήματα δήθεν αντιστοιχίας με ιστορικά γεγονότα ή οτιδήποτε άλλο, νομίζω ότι δεν έχει πραγματικά αντικείμενο. Σας είπα και προηγουμένως ότι η διαδικασία που επελέγη ήταν απολύτως θεσμική, μετρημένη, ορθή, διαφανής και από κει και πέρα υπάρχει ένα γεγονός το οποίο έχει και την ανθρώπινη διάσταση»

Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί μετά τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα Ντογιάκου και αν τον προβληματίζει ο υφυπουργός είπε «το υπουργείο Δικαιοσύνης προφανώς δεν μπορεί να αξιολογήσει, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, κρίσεις που αφορούν στο στενό πυρήνα της δικαιοσύνης, όπως είναι οι γνωμοδοτήσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Εδώ υπάρχει μια θεσμικότητα στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος. Εξεδόθη συγκεκριμένη εγκύκλιος από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υπήρξε από ότι είδαμε μια ανακοίνωση από την πλευρά του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής, νομίζω ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με απόλυτη νηφαλιότητα, θεσμικότητα και σεβασμό στο περιεχόμενο τους. Το κρίσιμο σε αυτή τη συζήτηση είναι αυτό που μπορούμε να πούμε και που έκανε η κυβέρνηση, ήταν μάλιστα το υπουργείου Δικαιοσύνης επισπεύδων υπουργείο, είναι ότι υπήρξε ένας νέος νόμος, ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τη λειτουργία της ΕΥΠ, αφορά στη διαδικασία άρσης απορρήτου. Υπενθυμίζω στους τηλεθεατές σας ότι το νομοθετικό πλαίσιο που αφορούσε αυτά τα ζητήματα είχε να αλλάξει από το 1994. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι από το 1914 και εντεύθεν έχουν υπάρξει πολλά χρόνια, δεκαετίες που θα έπρεπε προφανώς να έχει προσαρμοστεί το συγκεκριμένο πλαίσιο. Αυτή η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας θεσμικά κενά και ατέλειες που υπήρχαν στο υπάρχον πλαίσιο, έφερε μια καινούργια νομοθετική ρύθμιση, η οποία είναι αρκετά σύγχρονη, είναι προωθημένη, έχει αντιστοιχία με τα πραγματικά δεδομένα και την τεχνολογική εξέλιξη και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πλαίσιο σαφές, καθαρό, διάφανο, το οποίο πλέον θα ακολουθείται. Από κει και πέρα, αν υπάρχει νομικός διάλογος για ζητήματα, ξέρετε αυτό είναι και σεβαστό πάντα και πρέπει να αξιολογείται από όλους».

Τις κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με την προστασία της ανηλικότητας ανέδειξε ο υφυπουργός λέγοντας «έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να προστατεύσουμε εμπράκτως την ανηλικότητα. Και αυτή η προσπάθεια, αν μπορούσαμε να τη σταχυολογήσουμε, έχει τρεις άξονες. Πρώτον, οι αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που είχαν ως βασικό άξονα την προστασία της ανηλικότητας, πρώτα με την αυστηροποίηση των ποινών που αφορά στα αδικήματα των ανηλίκων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο βιασμός ανηλίκου δεν υπήρχε ως αυτοτελές αδίκημα και προβλέφθηκε ρητά στη νέα αλλαγή που έγινε με τη μέγιστη δυνατή των ποινών, αποκλειστική ποινή που προβλέπεται την ισόβια κάθειρξη. Έγιναν όλα τα αδικήματα που αφορούν τους ανηλίκους και τη γενετήσια ελευθερία τους αυτεπαγγέλτως διωκόμενα, προκειμένου να μπορούν οι εισαγγελικές αρχές, ακόμη και με μια πληροφορία να παρέμβουν και να ξεκινήσουν τη διαδικασία, ενώ η παραγραφή ξεκινάει από την ενηλικίωση και μετά. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί το οποίο έχει υποστεί μια κακοποιητική συμπεριφορά στα 13, 14, 12, χρόνια μπορεί να μην μπορεί για ευνόητους λόγους των περιβαλλόντων μέσα στους οποίους αναπτύσσονται αυτές οι συμπεριφορές, να πάει στη δικαιοσύνη και να φτάσει το θέμα στις Αρχές. Οπότε εμείς ξεκινώντας την παραγραφή από την ενηλικίωση και μετά, του δίνουμε τον χρόνο να μπορέσει να το καταγγείλει και μετά, έτσι ώστε να φτάσει η υπόθεση στη δικαιοσύνη και ο δράστης να τιμωρηθεί αυστηρά».

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

Διαβάστε ακόμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος