Γ. Εγκολφόπουλος: Τι αναμένεται στα ελληνοτουρκικά – «Πονηρές κινήσεις» της Άγκυρας στην Κύπρο μετά την ψυχρολουσία από τους Brics

Πυκνός σε εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μήνας ο Σεπτέμβρης, με κορύφωση τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος «χτυπάει πολλές πόρτες την ώρα που η οικονομική κατάσταση στην χώρα του πάει από το κακό στο χειρότερο», όπως επισημαίνει, μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Γιάννης Εγκολφόπουλος.

Θα πρέπει να αποδείξει ο Ερντογάν ότι είναι πραγματιστής και να επικεντρωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποδεχόμενος ότι θα μας βρει μπροστά του αφού ο προσανατολισμός προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει από Ελλάδα και Κύπρο και οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ελλάδα. Οι τελευταίες διπλωματικές αποτυχίες της Τουρκίας ακόμη και στη μη ένταξη στην ομάδα Brics δεν προμηνύουν θετική εξέλιξη, εκτιμά ωστόσο ο κύριος Εγκολφόπουλος χαρακτηρίζοντας κρίσιμο το θέμα με τη Ρωσία και την αποδοχή του Διεθνούς Δικαίου στη Μαύρη θάλασσα, όπου η υφαλοκρηπίδα έχει οριοθετηθεί πριν από το Διεθνές Δίκαιο.

«Εάν η Ρωσία συνεχίσει να διατηρεί την κατοχή νήσων γύρω από τη Κριμαία τίθεται θέμα διευθέτησης ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσαα», είπε ο κ. Εγκολφόπουλος, εξηγώντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ύπαρξη ΑΟζ των νησιών στην ασιατική περιοχή έναντι της Ιαπωνίας και της Κορέας.

Σχετικά με τις δηλώσεις Τσελίκ για τα επεισόδια στη νεκρή ζώνη «που ακολουθούν την πεπατημένη σύσσωμης της τουρκικής ηγεσίας η οποία καταλογίζει μεροληψία υπέρ των ελληνοκυπρίων στον ΟΗΕ», ο Γιάννης Εγκολφόπουλος μίλησε για «πονηρή κίνηση εκ μέρους της Άγκυρας αφού προκαλεί φασαρία κατά τη γνωστή τακτική της να εκτρέπει την προσοχή, την ώρα που σχεδιάζονται στο νέο αεροδρόμιο πτήσεις τσάρτερ από τη Ρωσία με τον τουρισμό από την Αττάλεια να εκτρέπεται προς τα Κατεχόμενα.

Aυτό θα είναι ένα ακόμα βήμα προς τη μη επίλυση του Κυπριακού, τόνισε ο αντιναύαρχος, ενώ υπενθύμισε ότι η δεινή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας δεν είναι άσχετη με την επικείμενη επίσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για «τακτικές διαβουλεύσεις» στην Τουρκία.

«Πέντε νεκροί από δύο ναυάγια τις τελευταίες ώρες και δυστυχώς το πρόβλημα θα ενταθεί καθώς η οικονομική κρίση στην Τουρκία λειτουργεί προωθητικά στο θέμα του μεταναστευτικού», τόνισε.

Πηγή: ΕΡΤ -Εκπομπή «Συνδέσεις»

Ανταπόκριση από την Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος