Π. Φραγκούλης, εμπειρογνώμονας: Δεν πλησιάζει κανείς ελικόπτερο εν λειτουργία χωρίς συνοδό εδάφους, που έχει και την ευθύνη

Array

Δεν πλησιάζει κανείς το ελικόπτερο χωρίς συνοδεία όταν είναι σε λειτουργία η μηχανή του και γυρίζουν τα στροφεία του (έλικες) – το επάνω και το πίσω – επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις”, ο Παντελής Φραγκούλης, εμπειρογνώμονας αεροπορικών ατυχημάτων, σχετικά με το δυστύχημα με θύμα Βρετανό τουρίστα στο ελικοδρόμιο των Σπάτων. “Ο χειριστής από τη στιγμή της προσγείωσης δεν φέρει καμία ευθύνη για τους επιβάτες, εφόσον διαπιστώσει ότι υπάρχουν συνοδοί εδάφους” ξεκαθάρισε. “Δεν είχε εικόνα ο χειριστής του τι συνέβαινε στο πίσω μέρος του ελικοπτέρου”

Όπως εξήγησε, από τη στιγμή που προσγειώνεται το ελικόπτερο για δύο ακόμη λεπτά συνεχίζουν και γυρνάνε οι έλικές του. Γι΄αυτά τα δύο λεπτά επιτρέπεται να ανοίξουν οι πόρτες του εφόσον υπάρχουν συνοδοί εδάφους για να παραλάβουν και να απομακρύνουν τους επιβάτες. Όπως ανέφερε δεν τον καλύπτει το σενάριο πως ο άτυχος Βρετανός γύρισε να βγάλει σέλφι στο πίσω στροφείο και εκτίμησε πως οι κάμερες στο ελικοδρόμιο θα ρίξουν φως στα αίτια του δυστυχήματος.

Όπως σημείωσε “ορισμένοι VIP, δεν μπορούν να περιμένουν αυτά τα δύο λεπτά μετά την προσγείωση για  να σταματήσουν οι έλικες και βιάζονται να αποβιβαστούν”

Σύμφωνα με τους κανονισμούς επισήμανε, “εφόσον το ελικόπτερο είναι σε λειτουργία, δηλαδή γυρίζουν οι έλικές του, δεν μπορεί να πλησιάσει κανείς απέξω εάν δεν υπάρχουν συνοδοί εδάφους”. Όπως είπε παραστατικά “έρχεται ο συνοδός εδάφους, σου ανοίγει την πόρτα και ουσιαστικά σε παίρνει από το χέρι να σε απομακρύνει από το ελικόπτερο και μακριά από το πίσω στροφείο προς τον χώρο αναμονής”

Επιπλέον τόνισε πως “ο χώρος αναμονής πρέπει να είναι πάντα κλειδωμένος και να μην υπάρχει καμία πρόσβαση από τον χώρο αναμονής προς οποιονδήποτε πλην των εξουσιοδοτημένων να πάει προς τον χώρο προσγείωσης.

Ουσιαστικά ξεκαθάρισε πως ο επιβάτης δεν μπορεί να επιστρέψει στο ελικόπτερο. Πρέπει να πάει ο συνοδός να του φέρει οτιδήποτε που ενδεχομένως ξέχασε μέσα, ή να πάει μαζί με τον συνοδό να το παραλάβει”.

Όπως εξήγησε το υλικό από τις κάμερες στο ελικοδρόμιο θα δείξει τους υπεύθυνους για την τήρηση των κανονισμών  βάσει των οποίων δόθηκε η άδεια λειτουργίας του από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

” Εάν τα παιδιά πήγαν στο χώρο αναμονής, η πόρτα έπρεπε να κλείσει και να μην έχει πλέον κανείς πρόσβαση στο χώρο που ήταν το ελικόπτερο” κατέληξε.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος