Eυ. Βαρδουλάκης στο ΕΡΤΝews: Τα κριτήρια για την ψήφο στις ευρωεκλογές και η δυναμική των κομμάτων

Σύνοψη
  • Δυόμιση μήνες πριν τις εκλογές τα κριτήρια της ψήφου είναι ακόμα υπό διαμόρφωση.

Στους παράγοντες που διαμορφώνουν τα κριτήρια για την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών μπροστά στις ευρωεκλογές, αναφέρθηκε ο Ευτύχης Βαρδουλάκης, σύμβουλος Πολιτικής στρατηγικής και επικοινωνίας, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή News Room.


Για την πορεία προς τις ευρωεκλογές και τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσουν οι πολίτες, ανέφερε πως: «Ο καθένας έχει το δικό του κριτήριο.
Άλλοι θα ψηφίσουν παραδοσιακά το κόμμα που διαχρονικά στηρίζουν, όπου θα συμπεριφερθούν σαν τυπικοί πιστοί αυξημένης πιστότητας που το λέμε εμείς οι ψηφοφόροι.
Άλλοι θα θελήσουν να στείλουν ένα ευκαιριακό μήνυμα διαμαρτυρίας, άλλοι θα θελήσουν να στηρίξουν κάποιο κόμμα το οποίο σε εκλογές υψηλού διακυβεύματος, όπως είναι οι βουλευτικές, δεν θα το έκαναν.
Γενικά ξέρετε, εμείς αγχωνόμαστε λίγο να βγάλουμε τίτλους, αλλά ο κόσμος μερικές φορές ψηφίζει με πιο απλά κριτήρια.
Δεν έχει κατ’ ανάγκη μια επεξεργασμένη πολιτική θεωρία πίσω από το κεφάλι του».

Η δεύτερη θέση

Ως προς το ζήτημα της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές, τόνισε ότι: «Το θεωρώ αρκετά κρίσιμο γιατί οι εκλογές αυτές θεωρώ ότι θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία για την αντιπολίτευση από ότι για την κυβέρνηση και για την κυβέρνηση φυσικά, δεν είναι τελείως ανέξοδες, αλλά για την αντιπολίτευση θεωρώ ότι όποιος έχει το πάνω χέρι, ειδικά αν υπάρχει μια καθαρή διαφορά, δεν μιλάμε τώρα για μια διαφορά 0,3%, αλλά όποιος έχει ισχυρή δεύτερη θέση θα έχει και τον πρώτο ρόλο στις διεργασίες που θα γίνουν εκεί.
Και θεωρώ προσωπικά ότι είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα προχωρήσουμε σε κάποιες διεργασίες στον ευρύτερο κοινό χώρο, γιατί όσο η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τα υπόλοιπα κόμματα παραμένει χαοτική, νομίζω ότι θα αυξάνονται οι πιέσεις προς όλους να προχωρήσουν σε κάποιου είδους διεργασίες.


Δεν ξέρουμε τι μορφή θα έχει αυτή η συνεργασία κομμάτων, αν θα είναι κάτι αντίστοιχο που έχει γίνει με το ΚΙΝΑΛ σε προηγούμενη φάση δεν το ξέρουμε, αλλά θα υπάρξουν πιέσεις και εσωτερικές, ότι δεν γίνεται να προχωράμε σε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο θα έχει τόσο χαοτική διαφορά ο πρώτος με τα υπόλοιπα κόμματα.
Οπότε νομίζω ότι όποιος έχει τη δεύτερη θέση, θα έχει το πάνω χέρι στις διεργασίες αυτές, χωρίς να σημαίνει και αυτό βέβαια νομοτελειακά κάτι».

Οι ηγεσίες των κομμάτων

Για τις ηγεσίες των κομμάτων και το αν θα αμφισβητηθούν, δήλωσε: «δεν θέλω να το πω, να μπω σε συζήτηση αυτή τη στιγμή, αλλά νομίζω ότι όποιος δεν πάει καλά θα αντιμετωπίσει μια γκρίνια.
Τώρα αν θα φτάσει μέχρι το σημείο αμφισβήτησης ή απώλειας δεν μπορούμε να το πούμε. Νομίζω ότι και στα δύο κόμματα μπορεί να υπάρξουν κλυδωνισμοί και αμφισβητήσεις.
Νομίζω ότι αυτό θα εξαρτηθεί πάντως από το αποτέλεσμα.
Ο κύριος Κασελάκης ήδη είχε αμφισβητηθεί και πολύ πρόσφατα αμφισβητήθηκε και νομίζω ότι έχει μπει και ένας πήχης μέχρι που περίπου πρέπει να κινηθεί κτλ.
Θεωρώ δεδομένο ότι αν δεν κρατήσει τη δεύτερη θέση θα υπάρξει αμφισβήτηση, δεδομένου ότι υπάρχουν και οι δυνάμεις έτοιμες να το αμφισβητήσουν.


Στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε δει κάποιον ο οποίος να έχει την πρόθεση να το κάνει μέχρι τώρα και επίσης θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει γκρίνια αν δεν έχουν τη δεύτερη θέση, αλλά είχε με διαφορά 6 μονάδων στις προηγούμενες εκλογές πεντέμισι έξι, αν θυμάμαι καλά, τώρα αν είναι στο 0,3 η διαφορά δεν ξέρεις μέχρι πού μπορεί να πάει. Αλλά αν είναι μεγάλη διαφορά πάει κακά πάει χειρότερα στα ίδια επίπεδα με τις βουλευτικές εκλογές μπορεί να έχουμε και εκεί νταβαντούρια».

Τα κριτήρια των ψηφοφόρων



Για τα κριτήρια των ψηφοφόρων ο κ. Βαρδουλάκης σχολίασε πως: «Η ασφάλεια είναι ένα θέμα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Και σε αυτές τις δημοσκοπήσεις δεν είναι και απολύτως ειλικρινές αυτό το ερώτημα.
Δεν πάει ο κόσμος, δεν πάει και γενικά ο κόσμος δεν ψηφίζει με ένα κριτήριο, το νούμερο ένα ζήτημα που απασχολεί τις οικογένειες, αυτό τουλάχιστον προκύπτει από σειρά ερευνών εδώ και πολύ καιρό, είναι το ζήτημα της ακρίβειας, είναι η οικονομία.
Κι αυτό βεβαίως είναι ένα ζήτημα το οποίο υπήρχε και παραμονές των προηγούμενων εκλογών, χωρίς όμως να επηρεάσει αυτό το αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας.
Γιατί ναι μεν λες υπάρχει πρόβλημα με την ακρίβεια, αλλά από την άλλη σκέφτεσαι και ποιος μπορεί να το αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.
Οπότε όσο σε αυτό το στοιχείο εξακολουθεί η Νέα Δημοκρατία να έχει ένα προβάδισμα στη σύγκριση του χειρισμού δύσκολων θεμάτων σε σχέση με την αντιπολίτευση, Το κόστος που θα καταβάλει θα είναι μικρότερο».


Απαντώντας για το ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν πρόσφατε, επισήμανε ότι: «Νομίζω ότι θα είναι το κλίμα εκείνων των ημερών. Αυτά λειτουργούν μερικές φορές και ως αφορμή για να εκδηλωθεί μια δυσαρέσκεια η οποία προϋπάρχει και μπορεί να υπάρχει και τελείως για διαφορετικούς λόγους ή να έχει πολύ πιο βαθύ υπόβαθρο, να έχει στοιχεία, να εδράζεται πάνω σε στοιχεία τα οποία μπορεί να μην τα αξιολογούμε και ιδιαίτερα στην καθημερινή μας ανάλυση.
Θεωρώ ότι στο κομμάτι των ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν θα έχει κανένα κόστος η κυβέρνηση, υπό την έννοια ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης είναι υπέρ και η συντριπτική πλειοψηφία της δικής της βάσης είναι υπέρ, στο ζήτημα της ισότητας στο γάμο, θεωρώ ότι κάποιο μικρό κόστος μπορεί να το έχει μακροπρόθεσμα, όμως θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι το οποίο μάλλον θα βοηθήσει τη Νέα Δημοκρατία, παρά θα της κάνει ζημιά».

Η Ελληνική Λύση

Συνέχισε λέγοντας για την Ελληνική Λύση: «Είναι ξεκάθαρα από τα κόμματα τα οποία θα έχουν ανοδική πορεία. Το δείχνουν όλες οι μετρήσεις, το δείχνουν εδώ και αρκετό καιρό. Ένα κομμάτι πιο συντηρητικών, πιο ριζοσπαστικοποιημένων θα του έλεγα μάλλον όχι τόσο συντηρητικό. Αυτό είναι μια ριζοσπαστική έκφραση.
Νομίζω ότι θα είναι η βασική του επιλογή. Νομίζω θα είναι από τα κόμματα τα οποία θα ανέβουν.
Συν ότι έχει το ισχυρό πλεονέκτημα ότι έχει γεωγραφικά πολύ συμπαγή βάση στη Βόρεια Ελλάδα.
Είναι κλασική περίπτωση κόμματος με τοπικές αναφορές.

Όλα αυτά είναι απόνερα της προηγούμενης δεκαετίας. Ένα κομμάτι που τότε ριζοσπαστικοποιήθηκε, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, δεν επέστρεψε στα κόμματα, στα παλαιά κόμματα από τα οποία προέρχονταν, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, αλλά έκοψε τους δεσμούς τους τότε με εκείνους τους χώρους και άρχισε να απευθύνεται σε κόμματα τα οποία έκαναν τον κύκλο τους και έφυγαν. Αλλά, όπως λέμε στην Κρήτη, μια φράση, το καρφί φεύγει, η τρύπα μένει.


Ένα τέτοιο κοινό που δεν έχει επιστρέψει πίσω σε Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ψάχνεται που θα εκφραστεί και το κόμμα Βελόπουλου έχει τέτοια χαρακτηριστικά.

Δεν παίρνει ψηφοφόρους μόνο από τη Νέα Δημοκρατία. Παίρνει ψηφοφόρους που είχαν ψηφίσει και ΣΥΡΙΖΑ και Καμμένο.
Πάρα πολύ Καμμένο. Παίρνει “ελευθέρας βοσκής” ψηφοφόρους».

Η εξωτερική πολιτική και οι ευρωεκλογές


Για το ρόλο που θα παίξουν στις εκλογικές επιλογές τα εξωτερικά θέματα, όπως η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο, τόνισε πως: «Αυτό θα το δούμε εκείνη την περίοδο, αν θα είναι και ζητήματα επικαιρότητας ή και ζητήματα που εδράζονται στα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια κινητικότητα σε αυτόν τον τομέα, οπότε είναι πολύ χαμηλά στα κριτήρια ψήφου.
Έχουμε δυόμισι μήνες μπροστά μας ακόμα πρέπει να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα εκείνη την περίοδο.

Ο πόλεμος της Γάζας στην ελληνική ειδησεογραφία και οι απόψεις που έχουμε δεν είναι και πολύ διαφορετικές από αυτές που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Νομίζω ότι στο ζήτημα του ουκρανικού έχουμε μια διαφοροποίηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, με την έννοια ότι είμαστε από τις χώρες με την ίσως πλέον συμπαθή, δεν είναι πλειοψηφικά συμπαθής, αλλά είναι λιγότερο αρνητική απέναντι στον Πούτιν από ότι είναι σε άλλες χώρες, εκεί αν υπάρχει μια δική μας διαφοροποίηση.
Αλλά γενικά τα θέματα είναι σε ύφεση αυτή την περίοδο, τα ζητήματα διεθνούς πολιτικής και εξωτερικής πολιτικής».


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος