Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Πού οδηγεί η κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας;

To πού οδηγεί η κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συζήτησαν στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ το στέλεχος της Διεθνούς Γραμματείας του ΝΑΤΟ Ινώ Αφεντούλη και ο senior fellow του ΕΛΙΑΜΕΠ Γιώργος Τζογόπουλος.

Ερωτώμενη για το αν αυτή η κλιμάκωση αποτελεί προειδοποίηση για κάποια κίνηση στο πεδίο, η κ. Αφεντούλη απάντησε πως δεν μπορεί να είναι κανείς βέβαιος γι’ αυτό. Εξέφρασε ωστόσο την άποψη πως η αντίδραση των τελευταίων εβδομάδων έχει στόχο την Ουάσιγκτον και ότι «δυστυχώς η Ελλάδα είναι στη μέση και πλήττεται από αυτή την επικοινωνιακή λαίλαπα», καθώς και ότι θα έπρεπε να αντιδράσουν χώρες που έχουν ειδικό ενδιαφέρον για τη Λιβύη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Τοποθετούμενος στο ίδιο θέμα, ο κ. Τζογόπουλος επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα παζάρι μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας» και υπογράμμισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τις δικές τους προτεραιότητες, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με το ρόλο της Τουρκίας στην ουκρανική κρίση και κυρίως να μην πάει η Τουρκία προς την Κίνα».

«Στο πλαίσιο αυτό, το παζάρι προφανώς αφορά διάφορα θέματα στις συζητήσεις, όχι απαραιτήτως στα ελληνοτουρκικά και ο κίνδυνος είναι να υποβαθμιστούν τα ελληνοτουρκικά στην αμερικανική ατζέντα, υπό την έννοια ότι το θέμα αυτό για τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει τη σημασία που έχει για μας. Αυτός ακριβώς είναι ο κίνδυνος. Γι αυτό και πρέπει να δούμε αυτή τη στιγμή πολύ προσεκτικά την αμερικανική πολιτική στη Λιβύη. Γιατί από τη δική τους οπτική γωνία οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται έτσι ώστε να υπάρχει παραγωγή πετρελαίου από τη Λιβύη για να βρεθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας την επομένη, την επαύριο της εισβολής στην Ουκρανία», τόνισε ο κ. Τζογόπουλος.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για το πώς ανέχεται το ΝΑΤΟ χωρίς καμιά συνέπεια ένα μέλος του να καταπατά διεθνείς συμφωνίες και μάλιστα έναντι κράτους μέλους του, η κ. Αφεντούλη επεσήμανε ότι η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να αναδείξει το θέμα και να αναζητήσει εντός του ΝΑΤΟ συμμάχους που ούτως ή άλλως έχουν τοποθετηθεί υπέρ της Ελλάδας, βάζοντας έτσι «τα πράγματα στη σωστή τους βάση».

Από την πλευρά του, ο κ. Τζογόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να δει πώς μπορεί να συνεργαστεί με τις δύο χώρες που θα μπουν στο ΝΑΤΟ, δηλαδή τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δράσουν προληπτικά, διότι το τελευταίο, το οποίο θα ήθελαν αυτή τη στιγμή με την κατάσταση την οποία βιώνουμε, είναι να υπάρξει ρήγμα στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος