Έλενα Συρμαλή (εγκληματολόγος): Οι προσωπικότητες των νέων «ισορροπούν» μεταξύ φυσικού και ψηφιακού χώρου

Το πώς συνδέεται η ενδοσχολική βία με την παραβατικότητα των ανηλίκων, το γιατί οι καταγγελίες είναι λιγόετερες από τα περιστατικά, η έλλειψη συνεργασίας γονέων και σχολείου και το διαδίκτυο που «βοηθάει» την παγκόσμια έξαρση του μπούλινγκ, έθιξε η εγκληματολόγος και πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας του υπουργείου προστασίας του Πολίτη Έλενα Συρμαλή, μιλώντας στο ΕΡΤnews και την εκπομπή Newsroom.

Έχουμε αύξηση και όχι μόνο στην Ελλάδα πανευρωπαϊκά και μπορούμε να πούμε και διεθνώς, στον δυτικό κόσμο ενδοσχολικά, είπε η εγκληματολόγος διαχωρίζοντας το θέμα της παραβατικότητας και εγκληματικότητας ανηλίκων από το θέμα της ενδοσχολικής βίας: «Αυτό που βλέπουμε στο σχολείο, το μπούλινγκ, αν δεν το αντιμετωπίσουμε στο σχολείο, το βρίσκουμε έξω ως παραβατικότητα και μετά εγκληματικότητα. Δεν σημαίνει ότι απαραίτητα υποχρεωτικά ένα παιδί που ασκεί μπούλινγκ στο σχολείο θα είναι ένας παραβατικός ανήλικος αργότερα. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας κινδύνου το μπούλινγκ».

«Οι παράγοντες κινδύνου κατηγοριοποιούνται»


Έχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες, σύμφωνα με την Έλενα Συρμαλή: «Καταρχάς, κάποια ατομικά χαρακτηριστικά που είναι ένα ευρύ φάσμα χαρακτηριστικό του ανήλικου.
Μετά έχουν να κάνουν με το σχολείο και την οικογένεια που βάζει όρια σε ένα παιδί και αργότερα το παιδί κοινωνικοποιείται στο σχολείο. Η ελλιπής εποπτεία, είναι παράγοντας κινδύνου. Πρέπει να καταλάβουμε κι εμείς οι γονείς ότι αν δεν συνεργαστούμε με τους καθηγητές δε θα βρεθεί λύση», τόνισε.

«Φαινόμενο το οποίο έχει μεγάλο σκοτεινό αριθμό, που σημαίνει ότι δεν έχουμε καταγγελίες»


«Ακόμα και σήμερα που βλέπετε τα ποσοστά να ανεβαίνουν, δεν σημαίνει ότι καταγράφονται όλα. Το ίδιο θέμα έχουμε και με την έμφυλη βία και την ενδοοικογενειακή ειδικά και την έμφυλη βία γενικότερα. Παλαιότερα εμείς βλέπαμε στις έρευνες θυματοποίησης ότι είχαμε μεγαλύτερα ποσοστά έμφυλης βίας. Ό, τι καταγγέλλοντας την αστυνομία, σιγά σιγά άρχισαν να εμφανίζονται. Ακόμα όμως και σήμερα δεν καταγγέλλονται. Είναι κάποια κάποιες παραβατικές συμπεριφορές, κάποιες συμπεριφορές όπως το μπούλινγκ ή κάποιες εγκληματικές συμπεριφορές που δυστυχώς δεν καταγγέλλονται», είπε η εγκληματολόγος.

«Ακόμα κι αν απαγορεύσουμε σε ένα παιδί να συνεχίσει να φοιτά σε ένα σχολείο, δεν πρέπει να πάει σε κάποιο άλλο.
Τι θα κάνουμε με αυτό το παιδί; Θέλουμε και προγράμματα ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων του παιδιού, διαχείρισης και κάποιων ατομικών θεμάτων μέσω ειδικών», πρόσθεσε.

«Το θέμα δεν είναι κατά πόσο αυστηρή είναι η ποινή αλλά το να εφαρμοστεί»

«Αν τελικά ο δράστης ή θύτης ξεφύγει ή αν δεν εφαρμοστεί άμεσα, δε θα έχει αποτέλεσμα και εφαρμογή άμεση όχι μετά από χρόνια», επισημαίνει η εγκληματολόγος και συμπληρώνει ότι «οι νέοι μας σήμερα μεγαλώνουν και αναπτύσσουν τις προσωπικότητες τους ισορροπώντας μεταξύ φυσικού και ψηφιακού χώρου.
Πολλές φορές και οι ανήλικοι, αλλά και οι νέοι δεν αντιλαμβάνονται ότι διαπράττουν κάποιο έγκλημα διαδικτυακά.
Ουσιαστικά το διαδίκτυο βοηθάει, βρίσκει και άλλους τρόπους περάσματος στην πράξη του παραδοσιακού εγκλήματος.
Η κοινοποίηση όλων αυτών των πράξεων μπορεί να τα κάνει να φαίνονται πιο αρεστά στους συνομηλίκους τους, για επιβεβαίωση, για άσκηση εξουσίας, για να γίνουν ένα με την ομάδα τους», τόνισε και κλείνοντας είπε:

«Ο γονιός είναι υπεύθυνος για το παιδί του, είναι υπεύθυνος να βάλει όρια, είναι υπεύθυνος να γνωρίζει πού βρίσκεται το παιδί μέσα στην ημέρα. Δεν μπορεί ο γονιός να μην έχει κάποια ευθύνη. Πριν φτάσουμε στην παραβατική συμπεριφορά θα υπάρξει επίμονη επιθετική συμπεριφορά, πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό, πρέπει να συνεργαστούμε με το σχολείο».

Πηγή: ΕΡΤnews – Εκπομπή Newsroom

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος