Ελ. Γιαμαρέλλου: Οι σκληροί δείκτες επιμένουν – Να ξεκαθαριστεί πόσοι πεθαίνουν με Covid και πόσοι από Covid

Μετατέθηκε για μετά το Πάσχα η σταδιακή χαλάρωση και επιστροφή προς την κανονικότητα καθώς η Επιτροπή παραμένει επιφυλακτική όσο επιμένουν οι σκληροί δείκτες, είπε η Ελένη Γιαμαρέλλου και τόνισε: «Οι χθεσινοί 72 θάνατοι είναι σκληροί δείκτες. Πρέπει όμως να ξεκαθαριστεί πόσοι πεθαίνουν από κόβιντ και πόσοι με κόβιντ, «για παράδειγμα δηλαδή πόσοι μπήκαν με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο και μολύνθηκαν και πόσοι εισήχθησαν λόγω κορονοϊού και υπέκυψαν», τόνισε η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ.

Η νέα μετάλλαξη

Ονομάζεται ΞΕ ή ΣΕ και είναι είδος ένωσης των ‘Ομικρον 1 και 2 , ενώ εντοπίστηκε στην Βρετανία, τη Ταϊλάνδη και την Ινδία ως κατά  10- 20% πιο μεταδοτική. «Δεν ξέρουμε πόσο λοιμογόνος είναι και υποθέτουμε ότι προστατεύει η τρίτη δόση», τόνισε η Ελένη Γιαμαρέλλου.

«Μόνο δύο δόσεις δεν προστατεύουν από την Όμικρον»

Η ‘Ομικρον 2 μεταδίδεται γρήγορα και τα κρούσματα θα συνεχιστούν όσο έχουμε ανεμβολίαστους χωρίς τρίτη δόση, είπε η καθηγήτρια.

Οι επαναμολύνσεις είναι από 4 ως 10% των κρουσμάτων και είναι ελαφρές,  με προϋπόθεση την τρίτη δόση.

Επίσης η κυρία Γιαμαρέλλου ανέφερε ότι το το εμβόλιο Novavax έχει πάνω από 90% αποτελεσματικότητα αλλά δεν γίνεται για τρίτη δόση σε εμβολιασμένους με σκεύασμα mRna.

Προστατεύει από 3-4 μήνες η τέταρτη δόση κι ελπίζουμε ότι από το φθινόπωρο το νέο εμβόλιο θα καλύπτει όλες τις παραλλαγές. Αλλά  δεν ξέρουμε πότε τελειώνει η δραστικότητά του κι αν φτάνει σε προστασία τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με την κ. Γιαμαρέλλου.

Πιστοποιητικά: «Δεν έχει αποφασιστεί κάτι από την Επιτροπή»

Για την προαναγγελία ότι αναστέλλεται από την Πρωτομαγιά η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, η Ελένη Γιαμαρέλλου είπε ότι «δεν έχει αποφασιστεί από την Επιτροπή κάτι για μετά το Πάσχα» κι αυτό θα ισχύσει «μόνο εάν οι δείκτες κατέβουν».

‘Ολα συζητώνται και αύριο στην Επιτροπή δεν ξέρω τι θα συζητήσουμε. Είναι συνεχής η αναβολή λόγω των δεικτών, πρόσθεσε.

Δ. Μούρσας: Και στην Κίνα φοβούνται νέα μετάλλαξη

Ο επίτιμος πρόεδρος του Ευρωκινεζικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Μούρσας, επισημαίνει ότι το lockdown που ξεσήκωσε σάλο στη Σανγκάη οφείλεται στο μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι ανεμβολίασοι άνω των 65 ετών φτάνουν ποσοστό ως και 80%.

Πηγή:ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος