«Έχουμε αλλεπάλληλα κύματα μεταλλάξεων – Π. Λιγοξυγκάκης και Κ. Σονίδου μιλούν για τις υποπαραλλαγές του κορονοϊού

Array

Μια τις δύο νέες μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορονοϊού, «Κράκεν» και «Όρθρος» μίλησαν στην ΕΡΤ δύο επιστήμονες που εργάζονται στη Βρετανία η Κική Σονίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Πέτρος Λιγοξυγκάκης, καθηγητής Ανοσολογίας στην Οξφόρδη.

«Και οι μεταλλάξεις, «Κράκεν» και «Όρθρος» ήταν γνωστές από το Νοέμβριο του ’22 ενώ η «Κράκεν» εμφανίστηκε τον Αύγουστο στην Ινδία» ανέφερε η κ. Σονίδου.

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» για τη μετάδοση των δύο αυτών υποπαραλλαγών του κορονοϊού στα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου τόνισε ότι «δεν έχει προκαλέσει καμία τεράστια ανησυχία. Η «Κράκεν» ήταν 1 στα 25 περιστατικά και συνολικά θα λέγαμε το 4,5 – 5% των περιστατικών Covid-19 ενώ η «Όρθρος» έχει αυξηθεί λίγο σαν ποσοστό φτάνοντας το 23,1% των περιστατικών»

Όπως δήλωσε η επιστήμονας, τα συμπτώματα είνα παρόμοια με της μετάλλαξης Όμικρον ενώ μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 8.700 καταγεγραμμένα περιστατικά.

«Ο κορονοϊός ούτως ή άλλως θα μεταλλάσσεται και πάντα έτσι επιβίωνε. Σίγουρα είναι πιο μεταδοτικός και ξέρουμε ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις είναι πιο μεταδοτικές, αλλά δεν είναι απαραιτήτως κλινικώς πιο σοβαρές ή θα οδηγήσουν σε περισσότερες νοσηλείες οι εισαγωγές. Αυτή τη στιγμή καταγράφουμε στοιχεία και παρακολουθούμε» σήμείωσε η κ. Σονίδου.

Ο καθηγητής ανοσολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδη, Πέτρος Λιγοξυγκάκης, υποστήριξε ότι το πρόβλημα με τις δύο αυτές υποπαραλλαγές είναι ότι ο ιός έχει εξελιχθεί στην επαναμόλυνση, που «σημαίνει ότι κλινικά δεν έχουμε αυτή την οξεία πνευμονία που παρατηρούσαμε με τη «Δέλτα», αλλά πρέπει να προσέχουμε τη μακροχρόνια κλινική εικόνα και το αν παρουσιάσουν long covid.

«Ανησυχούμε γιατί η πανδημία δεν έφυγε, γιατί ο ιός δεν έχει γίνει ενδημικός» πρόσθεσε ο καθηγητής ανοσολογίας τονίζοντας ότι έχουμε αλλεπάλληλα κύματα διαφόρων μεταλλάξεων».

Αναφερόμενος στα επικαιροποιημένα εμβόλια τόνισε ότι «ειδικά τα καινούργια εμβόλια που στοχεύουν στην Όμικρον είναι αρκετά αρκετά ώστε να καλύψουν τη σοβαρή ασθένεια και τη νοσηλεία».

Η κ. Σονίδου μίλησε για τις απεργειακές κινητοποιήσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στη Βρετανία καθώς όπως είπε, «υπήρχαν τα προβλήματα και πριν την πανδημία. Υπάρχει τεράστια τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Την 1η Φεβρουαρίου υπάρχει μια συντονισμένη απεργιακή κινητοποίηση και των νοσηλευτών και των εργαζομένων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και των δασκάλων».

Σημείωσε ότι «οι γιατροί πάντα ήμασταν πολύ λιγότεροι, ειδικά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη η κατάσταση είναι τραγική. Υπάρχουν τεράστιες αναμονές και στα νοσοκομεία. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να βρεις ραντεβού άμεσα. Το σύστημα χρειάζεται τρομερή ενίσχυση και καλύτερες οικονομικές απολαβές. Η πανδημία μας έχει διαλύσει και συνεχίζουμε να δουλεύουμε χωρίςς ρεπό, χωρίς διακοπές. Ήταν αναμενόμενο».

Πηγή: «Συνδέσεις» | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος