Ε. Λέκκας: Τεράστιας επιστημονικής σημασίας η ανακάλυψη του ρήγματος – Πώς θα βοηθήσει στην έρευνα για την έκταση των ζημιών (video)

«Έχουμε μία πρώτη πλήρη εικόνα για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε και τις επιπτώσεις στις ανθρώπινες απώλειες αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομία, στην κοινωνική και πολιτική ζωή» δήλωσε ο κ. Λέκκας

«Η πιστοποίηση του σεισμικού ρήγματος στην επιφάνεια είναι τεράστιας επιστημονικής και τεχνικής σημασίας γιατί έρχονται και δένουν τα ενόργανα με τα επιφανειακά και άμεσα δεδομένα. Αυτό μας διευκολύνει πάρα πολύ να ερμηνεύσουμε ουσιαστικά και την έκταση αλλά και την ένταση των ζημιών» δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, επικεφαλής της ελληνικής επιστημονικής αποστολής στην Τουρκία. Όντας στο επίκεντρο του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ που προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 20.000 ανθρώπων σε Τουρκία και Συρία περιέγραψε τι αναζητούν οι επιστήμονες στο σημείο της καταστροφής.

«Έχουμε να κάνουμε με ιδιόρρυθμη περιοχή όπου τα ρήγματα δεν είναι ένα κανονικό ανάστροφο ρήγμα, αλλά είναι ένα ρήγμα οριζόντιο, το οποίο δημιουργεί ιδιαίτερες συνθήκες και στην ανάπτυξη των ζημιών, αλλά και στο είδος των καταρρεύσεων που έχουν οι κατασκευές. Με τον εντοπισμό του ρήγματος επιβεβαιώνονται και τα δεδομένα τα υφιστάμενα αλλά και ερμηνεύονται ουσιαστικά αυτά που βρίσκουμε στην επιφάνεια» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Μιλωντας στις «Συνδέσεις» ο κ. Λέκκας περιέγραψε ότι η ομάδα των επιστημόνων αποτελούμενη τον ίδιο και τους Παναγιώτη Καρύδη, Μανώλη Βασιλάκη, Σπύρο Μαυρούλη και Γιάννη Αργυρόπουλο είναι σε μία συνεχή μετακίνηση εδώ και πέντε μέρες.

Mείναμε σε ένα παράπηγμα

«Η νύχτα ήταν πάρα πολύ κρύα. Μείναμε σε ένα παράπηγμα το οποίο δεν είχε φόβο να καταρρεύσει γιατί τις προηγούμενες τις νύχτες η διαβίωση ήταν αδύνατη» περιέγραψε στην ΕΡΤ ο Λέκκας για το πώς πέρασαν τη χθεσινή νύχτα στην τουρκική ύπαιθρο, σε δύσκολες συνθήκες, οι Έλληνες επιστήμονες που διερευνούν τα αίτια της μεγάλης καταστροφής.

Αναφερόμενος στον αριθμό των θυμάτων και στην εκτίμηση που έκανε την Πέμπτη στην ΕΡΤ ότι θα ξεπεράσουν τους 50.000 σε Τουρκία και Συρία, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας τόνισε ότι αν επαληθευτεί το εφιαλτικό αυτό σενάριο, με βάση τους υπολογισμούς που έκαναν, όντως ο αριθμός τους θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Ε. Λέκκας: Τεράστιας επιστημονικής σημασίας η ανακάλυψη του ρήγματος – Πώς θα βοηθήσει στην έρευνα για την έκταση των ζημιών (video)
Η εμφάνιση του ρήγματος που προκάλεσε τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία στην επιφάνεια του εδάφους αποτελεί κορυφαία επιστημονική παρατήρηση, δεδομένου ότι συνδυάζονται τα ενόργανα δεδομένα με επιτόπιες παρατηρήσεις.

Πλέον έχουμε εικόνα της καταστροφής

«Έχουμε μία πρώτη πλήρη εικόνα για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε και τις επιπτώσεις στις ανθρώπινες απώλειες αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομία, στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να σας αναφέρω και το έχουμε υπολογίσει […] είναι ότι ίσως ένας σεισμός επιφέρει οικονομική επιβάρυνση της τάξεως των 5 δισ. ευρώ στην Τουρκία» δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας.

Αναφερόμενος για τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν για πέμπτη ημέρα θαμμένοι κάτω από τα ερείπια ο κ. Λέκκας και στο εάν υπάρχουν ελπίδες για να επιβιώσουν επισήμανε ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν κάποιοι οι οποίοι, με τις κατάλληλες συνθήκες, επιβιώνουν ακόμη.

Τι είδαν στην επιφανειακή διάρρηξη του ρήγματος

Η ελληνική επιστημονική αποστολή στην Τουρκία, αποτελούμενη από τους Ευθύμη Λέκκα, Παναγιώτη Καρύδη, Εμμανουήλ Βασιλάκης, Σπύρο Μαυρούλη και Γιάννη Αργυρόπουλο εντόπισε το μεγάλο σεισμικό ρήγμα που εμφανίζεται στην επιφάνεια κοντά στην πόλη Nurdağı. Το ρήγμα εμφανίζεται σε μήκος εκατοντάδων μέτρων στην επιφάνεια και τέμνει αλλουβιακούς σχηματισμούς μέσα στο τεκτονικό βύθισμα (pull-apart basin), στο οποίο αναπτύσσεται ένα επίπεδο οροπέδιο. Το σεισμικό ρήγμα διατρέχει τα δυτικά όρια της πόλης Nurdağı και έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές σε εγκαταστάσεις σιλό αγροτικών προϊόντων και ζημιές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές.

«Η εμφάνιση του ρήγματος στην επιφάνεια αποτελεί κορυφαία επιστημονική παρατήρηση, δεδομένου ότι συνδυάζονται τα ενόργανα δεδομένα με επιτόπιες παρατηρήσεις. Τα στοιχεία της σεισμικής διάρρηξης στην επιφάνεια θα αναλυθούν, γεωμετρικά, κινηματικά και δυναμικά, έτσι ώστε να αποκτηθεί ολοκληρωμένη εικόνα για το σεισμοτεκτονικό πλαίσιο» τόνισε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο επικεφαλής της αποστολής, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας. «Τα δεδομένα αυτά αποτελούν έναν κρίσιμο παράγοντα στην ερμηνεία των τεράστιων βλαβών που έχουν προκληθεί από το σεισμό, σε συνδυασμό με την τρωτότητα των κτιρίων, όπως αυτός αναλύεται από τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη»..

Ο τύπος του ρήγματος, που είναι οριζόντιας ολίσθησης και παρουσιάζει μετακίνηση της τάξης των 5 μέτρων στην περιοχή, δημιουργεί ιδιότυπες ζημιές στα κτίρια, αντίστοιχες με αυτές που είχαν παρατηρηθεί στο σεισμό του İzmit, το 1999, σχολίασε ο κ. Λέκκας.

Ε. Λέκκας: Τεράστιας επιστημονικής σημασίας η ανακάλυψη του ρήγματος – Πώς θα βοηθήσει στην έρευνα για την έκταση των ζημιών (video)

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος